HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

2022 legjobban várt sorozatai a Roboraptor szerint

2022 a sorozatjunkie-k éve lesz. Magyarországon is elindul két új streaming – az HBO Max és a Disney + -, miközben a többiek sem akarnak kimaradni a versenyből. A Disney + a jól bejáratott franchise-it építi tovább, a Netflix és Paramount a lehetetlenre készül, miközben az Amazon és az HBO külön-külön keresik az új Trónok harcát. 2022 legjobban várt sorozatai a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Outlander S06

Csatorna: Starz
Premier: 2022. március 6.

Diana Gabaldon regényeinek sorozatadaptációja egy időutazó nő, Claire történeteként indult, és a hatalmas sikerre való tekintettel újabb és újabb évadokkal, egy úttal szereplőkkel és történelmi korszakokkal bővül. Nem csoda, hiszen alapanyag van bőven, a regényfolyam angolul jelenleg a 9. résznél, magyarul pedig a hatodik kötetnél tart. Az új évadban a jövőből és a skót vidékről származó hőseink az amerikai polgárháború kirobbanásának lehetnek tanúi, mely úgy tűnik, jelentős hatással lesz mind a család, mind a barátok életére (nem beszélve az új nemzet megszületéséről). Mivel Claire, lánya Brianna, és annak férje is ismerik a háború kimenetelét, a kérdés nem az, hogy megváltozik-e a történelem, hanem hogy miként élhetik túl a vérzivataros időszakot veszteségek nélkül. Hiszen saját életükre, családjukra vonatkozóan kevés, és megkérdőjelezhető ismeretet hoztak csak magukkal a jövőből. (Nagy Judit Áfonya)

Moon Knight

Csatorna: Disney+
Premier: 2022. március 30.

A Disney eddigi Marvel sorozatai ha nem is mindig bizonyultak kihagyhatatlan élménynek, az látszik, hogy az MCU alakulásában igenis fontos szerepük lehet. A Moon Knight már csak azért is izgalmasnak ígérkezik, mert ez az első a szériák sorában, ami egy teljesen új karaktert vezet be a mozgóképes univerzumba. A Marvel tudathasadásos, mentális problémákkal küzdő, egyiptomi istenség által megszállt Batmanjeként jellemzett antihőst ráadásul Oscar Isaac kelti majd életre. Az előzetes képsorok alapján az atmoszféra is elég sötétre hangoltnak tűnik. A rendezői székben pedig az a Justin Benson – Aaron Moorhead páros ült, akik leginkább az olyan különleges hangulatú szerzői filmjeikről lehetnek ismerősek, mint A végtelen, az Újjászületés, vagy a Feloldozás. A pletykák szerint pedig még a Netflixes Megtorló is visszatérhet a sorozatban, ami a legutóbbi Marvel produkciók cameoiból kiindulva nem is tűnik annyira elrugaszkodott ötletnek. Akárhogy is alakuljon, az MCU egyik legegyedibb alkotása érkezhet a Moon Knight képében. (Laki Péter)

HIRDETÉS

The Boys S03

Csatorna: Amazon Prime
Premier: 2022. június 03.

Az Amazon brutális szuperhős-szatírájának második évada egészen katartikus módon ért véget. Az utolsó percekben felvetett folytatási irányok és Homelander egyre rosszabbul leplezett bekattanása ráadásul egy még feszültebb, még nagyobb tétek körül mozgolódó harmadik évad ígéretét hordozta magában. Az már biztos, hogy számos új “hős” érkezik a szériába, valamint az is, hogy a hírhedtté vált “Herogasm” sztori is megelevenedik az egyik epizódban. Ha már eleged van a színes-szagos szuperhősmesékből, vagy pont, hogy még többet akarsz belőlük, a The Boys így is, úgy is jó választás lehet. Ha pedig még nem volt meg az első két évad, van idő pótolni a hiányosságokat is. (Laki Péter)

Ms. Marvel

Csatorna: Disney +
Premier: 2022 közepe

Kamala Khan azon újkeletű szuperhősök tagja, akit gond nélkül zártak szívükbe a Marvel rajongók, amikor 2014-ben elindult saját képregénysorozata, a Ms. Marvel. A Marvel első muszlim szuperhőse egyesíti magában a Marvel rajongóság alapélményeit és azt a fajta hőst típust, ami anno Peter Parker is képviselt a 60-as években. Kamala tinédzserként próbál megfelelni családja szigorú elvárásainak, miközben fanfictionökben és conokon éli meg a szuperhősök iránti rajongását. Ki ne tudna azonosulni ezzel, aki volt már rajongó fiatal geek? Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb megkapja a maga helyét az MCU panteonjában – 2022 nyarán pedig végre, el is jön ez a pillanat! Első körben a Disney + streaming szolgáltatóra érkező hatrészes Ms. Marvel szériában, ami részben előkészíti a terepet a 2023-as Marvels filmnek (a Marvel kapitány 2-nek), másrészt pedig egy eredetsztoriként bemutatja Kamalát a nagyérdeműnek. Eddig csak egy rövid teaserrel ingerelték Kamala rajongóit, ami alapján egy nyári, tiniket célzó, de biztos feel good sorozatot várhatunk. Ami mindig jól esik, főleg ha a főszerepben most debütáló Iman Vallani hozza a képregénybeli Kamala szerethetőségét – ez utóbbira eddig megvan az esélye. (Scheirich Zsófia).

She-Hulk

Csatorna: Disney+
Premier: 2022 második fele

Idén új szintre kapcsol a Marvel, hiszen nemcsak a multiverzumot kezdi el még jobban birizgálni, hanem olyan obskúrus karaktereknek is lehetőséget adni, mint a Holdlovag, Ms. Marvel vagy éppen She-Hulk, azaz Jennifer Walters. A Tatiana Maslany alakításában érkező hősnő Hulk unokahúga, de vele ellentétben ő akkor is tudja használni az eszét, ha bezöldül. Apropó Hulk: ha minden igaz, Mark Ruffalo is tiszteletét teszi a sorozatban, amely a híresztelések szerint egy tárgyalótermi komédia lesz – ami maximum csak elsőre lehet meglepő, tekintve hogy Walters polgári foglalkozása ügyvéd. Kíváncsiak vagyunk, hogy a Marvel-sorozatok bevállalós (WandaVision)-sablonos (Falcon and the Winter Soldier) tengelyén hol helyezkedik majd el a produkció. (Szente Ádám)

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi

Csatorna: Amazon Prime
Premier: 2022. szeptember 2.

Még mindig keresik a következő Trónok harcát! Jeff Bezos és csapata az Amazon Prime-on ez ügyben – Robert Jordan hosszú fantasyfolyama, az Idő kereke mellett – hova máshova is nyúlna, mint a fantasy atyjának is tekintett J. R. R. Tolkienhez.

Aki nem csak Peter Jackson A Gyűrűk Ura filmtrilógiája miatt rajong Középföldéért, az jól tudja, hogy a teljes Tolkien élményből a Gyűrűk Ura (és persze a Hobbit) csak egy pár évnyi villanás. A szilmarilok, a Húrin gyermekei és sok más szöveg hordozza magában Középfölde mitológiájának eposziasságát és varázsát. Ennek felfedezésére a sorozat formátumnál nincs is jobb. Félig biztonsági játékból, félig pedig új terepek felfedezésére vállalkozik az elmúlt idők egyik legdrágább projektje, a The Rings of Power. Előzménytörténetként még szorosan kapcsolódik a Gyűrűk Ura történetéhez, hiszen Szauron felemelkedését és a gyűrűk előéletét fogja végigkövetni. A sorozat viszont végre egy olyan korba viszi a nézőket, amely eddig képernyőn nem láthatott: Középfölde másodkorába, ahol olyan, a Gyűrűk Urában versekben megidézett események történtek, mint az emberek Númenorba költözése, az emberi királyságok fénykora, a törp bányák dicső időszaka, az emberek és tündék utolsó szövetsége – szóval csupa olyan esemény, amelyekről eddig csak A szilmarolok cirkalmas fejezeteiben olvashattunk. Távoli jövőbe révedés, de ha ez a sorozat megugorja a hozzáfűzött reményeket, akkor talán olyan történeteket is adaptálnak, mint Beren és Lúthien vagy a Húrin gyermekeinek története, és persze Melkor, a középföldi Lucifer ármánykodásai. (Scheirich Zsófia)

Sandman

Csatorna: Netflix

Neil Gaiman ikonikus képregényének megfilmesítése régóta várt esemény, mely rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában. A képregény kreatív megoldásait komoly kihívás lehetett mozgóképre adaptálni, így nehéz kételyek nélkül tekinteni elé. Ám az első bepillantás kecsegtető; a trailer szinte kockáról kockára követi az eredeti képregény beállításait, ezt látva alapanyaghű adaptációra lehet számítani. A főszerepben Tom Sturridge-et láthatjuk, Lucifer szerepében a Trónok Harcából ismert Gwendolyne Christie játszik, míg a Halált Kirby Howell-Baptiste (Megszállottak viadala, The Good Place) alakítja. (Széplaki Berta)

Halo

Csatorna: Paramount+

A “gamer” társadalom legjava nagy valószínűséggel homlok- és szemöldökráncolós szkepticizmussal fogad minden olyan hírt, ami videójáték adaptációval kapcsolatos, de azért ott él a remény, hogy ez most hátha más lesz (a hírhedt videójáték adaptációs átok, ugye). Így gondolunk az idén érkező Halo militáns sci-fire is, ami a Microsoft/Xbox egyik legnagyobb, azonos című játékfranchise-ból csinál sorozatot. Az aggodalom itt jobban megalapozott, hiszen a szériát még 2015-ben kapta volna meg a nagyközönség, ám a munka már a forgatókönyv írásánál és fejlesztésénél is elakadt. Az eredetileg Stephen Spielberg produceri támogatásával induló sorozat végül az ún. fejlesztési pokolban kötött ki, amit csak 2019-re tudtak teljesen megoldani. Ekkor váltotta Spielberget a Majmok Bolygója: Lázadást is rendező Rubert Wyatt.

De ne is rágódjunk a születés dadogós, rögös útján, tekintsünk optimistán előre és reménykedjünk, hogy a Halo nem csupán jó adaptáció lesz, de kiváló sci-fi és dráma is, mivel van benne potenciál. A sztori a távoli jövőben kap helyet, ahol az emberiség háborúban áll a teokrata, több fajt egy ernyő alá gyűjtő Covenanttal. Főszereplője a Spártaiaknak keresztelt osztag tagja, a “Master Chief” rangot viselő szuperkatona John-117 (őt Pablo Tell Schreiber alakítja, akit az Amerikai Istenek sorozat Mad Sweeney-jeként ismerhetünk). Hogy mit fog csinálni és mi lesz a feladata a sorozatban, az sajnos rejtély, de ha a forrásanyag narratíváját követi, akkor lesznek nagy felfedezések az emberiség jelen civilizáció előtti múltjával, meg az ősréginél is régebbi civilizációk szörnyű, a galaxis sorsát is érintő átkával kapcsolatban. Ha pedig a sorozat írói nagyon ügyesek, akkor adnak nekünk egy kitűnő fejlődéstörténetet, ami a pragmatikus, érzelemmentes, transzhumán szuperkatona útját mutatja be, aki egy MI segítségével talál rá emberségére. Merthogy a sorozatban feltűnik majd a játék rajongóinak körében közkedvelt mesterséges intelligencia, Cortana is, akit – ahogy játékban, úgy itt is – Jen Taylor alakít. (Szaniszló Róbert)

Obi-Wan Kenobi

Csatorna: Disney+

Hello there! A Book of Boba Fett oldalba bökős, gátlástalan, öncélú nosztalgiázgatásai után nem vagyunk meggyőződve arról, hogy mindenki egyik legkedvesebb Jedi mesterének remeteéveit feltétlen szükséges volt sorozat formájába önteni, de nincs mit tenni, Obi-Wan hamarosan berúgja a tatooine-i ivók ajtaját – reméljük, pozitív csalódást okoz ezzel majd nekünk a Disney, amely még a Jedi nagy ellenfelét, Darth Vadert (a rajongók által nem túlságosan kedvelt Hayden Christensen visszatér!) is beveti a siker érdekében. (Szente Ádám)

Star Wars Episode III – Revenge Of The Sith
starring Ewan McGregor as Obi-Wan Kenobi

The Last of Us

Csatorna: HBO Max
Premier: 2022 második fele

Nem csak a Halo az egyetlen játékadaptáció a listánkon, ugyanis a jelenlegi információink szerint ebben az évben érkezik a Sony PlayStation egyik legnagyobb kritikusok és a kassza által is elismert játékának, a Last of us-nak a sorozat változata. Nem kis feladatot vállalt el sorozat elkészítésével az HBO és a WarnerMedia, mert ez a játék nem kicsi kultusszal és rajongótáborral rendelkezik. Hogy miért, abban a Valóban kultjáték vagy-e? – A The Last of Us hét évvel később című cikkünkben értekeztünk, itt most elég legyen annyi, hogy a játék megjelenésének idején bebizonyította, hogy videójáték, mint médium képes emocionálisan intelligens, mély és komoly történetek átadására. Szerencsére a sorozat fejlesztésében és gyártásában aktívan részt vesz a játék egyik írója és rendezője Neil Druckmann is, aki reményeink szerint gondoskodik arról, hogy a közkedvelt játék története méltó módon legyen adaptálva a kisképernyőre.

A sztori nagyon aktuálisan egy gomba okozta világjárvány után játszódik. A fertőzés az emberektől agresszív és éhes zombikat gyárt, ám mint minden ilyen sztoriban, akadnak túlélők, akik frakciókra bomlottak: militáns, totalitáriánus karanténzónák, független települések szekták, és persze a diktatórikus rendszerrel szemben álló lázadók. A történet főszereplője Joel, aki csempészként próbálja túlélni a karantén zónát. Egy alkalommal azt a feladatot kapja, hogy csempésszen el a felkelőkhöz egy tinédzser lányt, Ellie-t, akinek a személye világformáló jelentőségű titkot rejt. Kitalálhatjuk, hogy az út nem lesz könnyű, és akkor még nem beszéltünk a morális kérdésekről, amit ez a titok magával vonz. Izgalmas, érzelemdús kaland lehet ez, reméljük ezt a sorozatot sem fogja utolérni a már említett átok. (Szaniszló Róbert)

For All Mankind S03

Csatorna: Apple TV+

Az alternatív történelem rajongóinak és az űrutazás hőskora iránt érdeklődőknek is nagyszerű szórakozást nyújtó sorozat harmadik évada különleges darabnak ígérkezik. Az eddig feldolgozott 60-as, 70-es és 80-as évektől eljutottunk a 90-es évek űrsikló-korszakáig, ami a sorozatbeli időt figyelembe véve már az emberes Mars-utazások kora. Bár a szereplők elvben 30 évet öregednek ekkorra, mégis érdekes vállalásnak tűnik a sztori folytatása. Az egyetlen, fontos kérdés leginkább az, hogy mi mindent tudnak kihozni ebből? Megjelennek-e új karakterek, és képes-e a sorozat a 90-es évek politikáját és a régi, hidegháborús versenytársát úgy bemutatni, hogy az egyszerre legyen következetes a sorozat alternatív időrendjéhez képest, és egyszerre közvetítsen üzenetet a mai világnak? (Nagy Judit Áfonya)

Az űrversenynek jót tett volna, ha Reagant hamarabb megválasztják

House of the Dragon

Csatorna: HBO Max

A Trónok Harca siralmas utolsó évadai után a rajongók számára talán újra kínálhat igényes szórakozást George R. R. Martin világa. A House of the Dragon a Trónok Harca eseményei előtt 300 évvel játszódik, és a Targaryen ház történetét dolgozza majd fel. A Trónok Harcánál a minőségromlást elsősorban az okozta, hogy a sorozat történetvezetésben megelőzte a regényeket, így az utolsó évadokra nem maradt erős alapanyag. A House of the Dragon azonban ismét egy kész Martin regényen, a Tűz és vér című köteten alapszik, így számítani lehet egy erős sorozatra. A főbb szerepeket Paddy Considine, Olivia Cooke (Ready Player One), Emma D’Arcy és Matt Smith (Utolsó éjszaka a Sohoban, Doctor Who) alakítják. (Széplaki Berta)

Címlapkép: Szente Ádám