HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Az Amazon horror gyöngyszeme feltámaszt egy különleges zsánert

Ma már ritkán találkozni psycho-biddy típusú horrorral, az Amazon Prime viszont szállított egy vérbeli hagsploitationt, az idei dupla double feature eseményük keretén belül, A kúria címmel. Kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A pszichológiai horrorok alzsánerén belül található a psycho-biddy (hagsploitation/Grande Dame Gugino) kategória, amelyben a félelemkeltés az öregedő főhősnő őrületéből fakad. A főszerepet általában olyan színésznő alakítja, aki valaha nagy sztárnak számított, de az évek múlásával egyre kevesebb szerephez jutott. A horror műfaja viszont imádja ezeket a karakteres nőket, akik újra kiteljesedhetnek, felhasználva a zsánerelemeket. A psycho-biddy a 60-as és 70-es években virágzott, első darabját a Mi történt Baby Jane-nel? a Kényszerzubbonyban, a Csend, csend édes Charlotte, Rosemary gyermeke, a Carrie, a Sóhajok és a Porontyok követette. Bette Davis-től kezdve Joan Crawfordon át Piper Laurieig, igazi színészóriások tűntek fel vérfagyasztó szereplők bőrében. A klasszikusokon felül minden évtizedben fel lehet lelni pár gyöngyszemet, legyen szó a Tortúráról, A titkok kulcsáról, A látogatásról vagy az Örökségről. A kúria pedig remekül illeszkedik ebbe a sorba.

Végre igazi a horror az American Story-ban

HIRDETÉS

Judith Albright (Barbara Hershey) valaha prímabalerina volt, aki sztár évei után tánc oktatással foglalkozott. Enyhe sztrókja után úgy dönt, nem teszi ki családját a leépülésének, ezért beköltözik egy idősek otthonába. Itt szembe kell néznie az öregedés biológiai tényével, azzal, hogy teste már nem lesz képes felvenni az iramot lelke fiatalságával. Viszont vannak lakók, akik mindezt nem fogadják el és bármit megtennének, hogy visszaszerezzék zsenge korukat.

Barbara Hershey stars in THE MANOR Photo KEVIN ESTRADA © 2021 Amazon Content Services LLC

A kúria, címéhez méltón klasszikus gótikus elemekből építkezik. Az idősek otthona szemkápráztató udvarház, amelynek minden szeglete misztikumot rejt. A főszereplőnek, aki mondhatni külvilágból érkezett, adaptálódnia kell az új élethelyzetéhez és azonosulnia a korából fakadó sztereotípiákkal és elvárásokkal, amelyek messze állnak tőle. Barbara Hershey pedig tökéletes választás erre a szerepre. Az összeomlás, a Fekete hattyú vagy az Entitás színésznője tekintetében ott lobog a fiatalság, a motiváltság és az életigenlés, külseje pedig összhangban van lelkével. Judith pedig pont ilyen karakter, aki egész életében tevékeny és élénk volt, az idős kor pedig számára nem a leépülést, hanem az új kalandot jelenti.

Az otthonban viszont meghasonlik, a lassan kibontakozó misztikum miatt megkérdőjelezi önmagát: valóban tapasztalja-e a természetfelettit, vagy semmit nem tehet a kialakuló demencia ellen. A gázláng hatás jól működik, bár a játékidő rövidsége miatt nem tud valódi örületté kiépülni és hamar egyértelművé válik a rejtélyes lakók háttere, motivációi és a cselekmény lore-ja.

A kiszámíthatóság ellenére, ami miatt csak egy-kétszer tud igazán rémisztő lenni, A kúria igazán szórakoztató, a hangulata pedig magával ragadó. A zenei aláfestés végig Judith prímabalerina múltját támasztja alá, ahogyan a jelmezek és maga a helyszín is. Az operatőri munka rendkívül színvonalas, a befejezés pedig végre témájában meglepő. Egyértelmű kritikát fogalmaz meg a közvélekedéssel szemben, miszerint “méltósággal kell megöregedni”.

7 /10 idős raptor

A kúria

The Manor

horror
Játékidő: 81 perc
Premier: 2021. október 8.
Rendező: Axelle Carolyn
Csatorna: Amazon Prime