HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Ásó, balta, hullazsák: Goldbergék kertvárosi ámokfutása menti meg a You-t a kifulladástól

A You harmadik évadára 2019 óta vártak a rajongók. Félő volt, hogy a második évad után már nem igazán tud újat adni a sorozat, de szerencsére az alkotók, Greg Berlanti és Sera Gamble rácáfoltak erre. Hiszen a játszma csak most kezdődött el igazán. Spoilermentes sorozatkritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Frissítsük fel kicsit mit is hagyott a levegőben lógni a rendezőpáros 2019-ben. A második évad vége eléggé eldurvult Joe Goldberg (Penn Badgley) stalker és gyilkos legutóbbi “kapcsolata”: a férfi simán kiiktatta volna frissen meghódított szerelmét, Love-ot (Victoria Pedretti), ha az nem nyögi be végső kétségbeesésében, hogy terhes. Ezzel meg is pecsételte kukkolónk sorsát és a harmadik évad sztorijának alapját. Pikáns adaléka a dolognak, hogy Love indulatkezelési gondjai miatt maga sem riad vissza a gyilkolástól, talán emiatt is megy bele Joe végül a házasságba. Elvégre ki érthetné meg őt, mint egy hasonlóan sérült elme?

Tudom mit posztoltál tavaly nyáron – You sorozat kritika

HIRDETÉS

A harmadik  szezonban mentálisan problémás párosunk a biztonságos észak-kaliforniai Madre Linda külvárosába költözik. Joe börtönbe vonulásként éli meg az egész “boldog család” dolgot, kezdve azzal, hogy mindvégig azt gondolta, lánya lesz. Helyette kapott egy kisfiút, Henryt, aki iránt eleinte egyáltalán nem érez  érzelmi kötődést, hiába próbálkozik. Amit viszont biztosan tud, hogy mindenáron meg kell védenie. Nem véletlenül ezeket a részeket toldják meg visszaemlékezésekkel Joe árvaházi életéről, bántalmazó apjáról, és az őt eltaszító anyjáról. Nem akarja, hogy Henry is sérülten nőjön fel, ennek érdekében pedig a végsőkig is hajlandó elmenni. A sorozat elején a gyermeknevelés elég nagy hangsúlyt kap, sok vita alapját adja a Love-val való kapcsolatában. Maga a házasélet egy jó eszköz arra, hogy egy kicsit más szerepben is megismerje a néző a párost. Love ugyanúgy kínlódik, mint Joe, nem biztos magában, a házasságukban, és abban sem, hogy jó anya-e. A gyereknevelős szál leginkább a sorozat elején kap jelentős szerepet, később egyre inkább a párkapcsolati problémák kerülnek előtérbe. Joe flashbackjei is csak a sorozat végefelé térnek vissza egy-egy villanásnyi időre.

YOU (L to R) CHRIS O’SHEA as ANDREW, SHALITA GRANT as SHERRY CONRAD, SHANNON CHAN-KENT as KIKI, and VICTORIA PEDRETTI as LOVE QUINN in episode 301 of YOU Cr. JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

Sorozatgyilkosaink életét nem könnyíti meg Madre Linda sznob kertvárosi közössége, ahol az influencer anyukától elkezdve, a tökéletes testkép hajkurászáson át, a vegán és mindenmentes őrületig minden megtalálható. A jópofizás és a gazdag, pletykás emberek környezetébe való beépülés nem éppen az ő reszortjuk, de igyekeznek megfelelni, főleg Love. Nem kell sok idő ahhoz sem, hogy Joe ismét elkezdjen stalkerkedni, és összeszűrje a levet a szomszédban lakó ingatlanos Natalie-val (Michaela McManus). Innentől pedig kezdetét veszi a szokásos őrület, ami a sorozat korábbi évadait is jellemezte, csak most másfajta izgalommal fűszerezve. Hiszen a precíz és alapos Joe-val szemben Love egy impulzív gyilkos, aki teljesen kiszámíthatatlanul öl. Ez pedig nem kevés fejtörést fog okozni a férfinak. Badgley és Pedretti remek párost alkotnak, mindketten tökéletesen hozzák a karakterek árnyaltságát. Különösen jól áll Pedrettinek az indulatos, őrült nő szerep, aki egyik pillanatban bájosan mosolyog, a következőben pedig pszichopata feleséggé változik. A Love és Joe közti alapfeszültség zseniálisan fűszerezi az egész sztorit, hiszen van egy külön ingerfaktor, ami állandóan jelen van a köztesen felmerülő problémák mellett. Parádés a kettejük játszadozása, ahogy hol összefognak, hol pedig egymás ellen cselekednek bizonyos szituációkban. Néhol már-már szinte megkörnyékez minket az együttérzés, néhol pedig elszörnyülködünk, hogyan képes két ilyen beteg elméjű ember együtt létezni.

YOU (L to R) MICHAELA MCMANUS as NATALIE ENGLER in episode 301 of YOU Cr. JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

A You új évada sok érdekes karaktert mutat meg, akik egyenként is nagyon komolyan befolyásolják az eseményeket. Az egyik ilyen Theo (Dylan Arnold), Natalie sármos nevelt fia, aki Love életében okoz nem kis felfordulást. A másik két szereplő pedig egy nagyon furcsa házaspár, ahol az influencer anyuka a kertváros szószólója, férje pedig az izomkolosszus életmód-és számtech guru. Joe és Love velük való kapcsolata meghatározza az egész sznob közösséggel való kapcsolatukat is, emellett egészen új dolgokra jönnek rá saját magukkal kapcsolatban. Love anyja is sűrűn képbe kerül, így Joe érdekes dolgot tud meg a lány előző házasságáról, amelytől egyre inkább prédának érzi magát. Mellékes, de Joe árnyalásához ad némi pluszt. A helyi könyvtárban vállal állást, ahonnan elcsen néhány régi könyvet, amelyet újrakötve jó pénzért elpasszol, hogy segíthesse anyagilag a második évadban megmentett Ellie-t. Róla egyébként semmi mást nem tudunk meg, csak egy szimpátia erősítő eszköz Joe iránt, hiszen még mindig gondoskodik róla. Az pedig csak hab a tortán, hogy Joe egyre inkább közel kerül újdonsült főnöknőjéhez.

YOU (L to R) PENN BADGLEY as JOE GOLDBERG and TATI GABRIELLE as MARIENNE in episode 301 of YOU Cr. JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

A sorozat egyik legfifkásabb eszköze, hogy bár továbbra is Joe narrálja a sztori legjavát, megjelenik Love narrációja is. Ez pedig igen cseles húzás, mivel arra ösztökél minket, hogy a szociopata férfi mellett, elkezdjünk önkéntelenül is kicsit együttérezni Love-val. Már ha lehet egyáltalán ilyet mondani. A rendezők azonban igyekeznek visszarántani a nézőt abba a tudatba, hogy bizony itt két nagyon beteg emberről van szó, és ne tévesszenek meg senkit a fel-feltörő emberi érzéseik. Erre egy remek példa amikor legelső áldozatuk eltüntetésekor Joe profi módon távolítja el a hulla fogait, vagy amikor lépésről lépésre megtervezi, hogyan tüntessél el véglegesen. Erre pedig több tervet is tartogat a tarsolyában, arra az esetre ha bármi zűr beütne. Felmerül azonban a kérdés, hogy erkölcsileg mennyire nyerő húzás felerősíteni a szimpatikus jellemvonásokat két sorozatgyilkos iránt? Mivel kimondott erkölcsi útmutatót nem szolgáltatnak ebben a szezonban sem. Oké, hogy szeretjük a You-t, de a benne szereplő alapjában véve deviáns személyeket ne kelljen már megszeretnünk.

Megmaradtak azonban bizonyos bakik, amelyek az előző évadokra is jellemzőek voltak, mint például a már említett hulla eltüntetését nagyon körülményesen és gondosan elvégzik, törölgetik a gyilkos fegyvert, de az egyiküket sem érdekli, hogy mindenhol máshol ott van az ujjlenyomatuk. Ezek eltörpülő hiányosság amellett, hogy Joe még a fogaitól is megfosztja az áldozatait, vagy szépen feltakarít, de nem elhanyagolható. Az ilyen és ehhez hasonló bakik ellenére szerencsére teljesen élvezhető marad a sorozat.

YOU (L to R) VICTORIA PEDRETTI as LOVE QUINN in episode 310 of YOU Cr. JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

A You harmadik szériája összességében nagyon jól sikerült. Az alkotók képesek voltak élni a bizarr családi idill adta lehetőségekkel és a szokásos sztalkerkedést megspékelték új elemekkel. Remekül működik Joe és Love kapcsolatának dinamikája, remekül kihozták a karakterek személyiségének különböző rétegetit. A feszültség folyamatosan érezhető, váratlan és várt fordulatokban gazdag sorozatot kaptunk, melyet továbbra is átsző Joe sötét, ám szórakoztató humora.

A lezárás pedig egyértelműen nyitott kapu a folytatásra, csak győzzük kivárni és remélni, hogy tud még Joe Goldberg újat mutatni.

9 /10 kertvárosi gyilkos raptor

Te (3. évad)

You

thriller
10 epizód
Premier: 2021. október 15.
Csatorna: Netflix

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!