Könyv

Bármikor jöhet egy faj, ami bekebelezi az emberiséget

Octavia E. Butler regénysorozata számos kérdést vet fel, elsősorban önismeretünkkel, emberi mivoltunkkal kapcsolatban. Ám a legtöbb transzhumanizmussal foglalkozó történettel szemben a Xenogenezis nem áll meg itt: a témájából nem csak azt a kérdést bontja ki, hogy kik vagyunk, hanem arról is beszél hogy kivé, vagy mivé válhatunk. Az Átváltozás sokkal jobban felerősíti a pro és kontra érveket, ezáltal izgalmas, gondolatébresztő befejezést is ígér.

Míg a Hajnal központi karaktere a Lilith nevű földi nő, addig az Átváltozásban már fia, a hibrid oankáli és humán élőlény, Akin vezeti át az olvasót egy újjászületett Föld édenkeri tájain. A világ a jövevény idegenek ígérete szerint megváltozott, a pusztító ökológiai veszély elmúlt, és a megmentett emberek felturbózott immunrendszerrel, közösségeket alkotva tovább élhetnek belátásuk szerint.

Már ez az alaphelyzet is rengeteg kérdést vet fel, és a regény eredeti kiadásának idejét (1988) tekintve szembeötlő, hogy már harminc évvel ezelőtt is megjelent említés szintjén a környezeti katasztrófa és a műanyagszemét okozta probléma, bőven a globális klímaválság előtt. Több jelenet is játszódik egy világégést túlélt, emberi termékmaradványokat rejlő területen, ahol az új kisközösségek polgárai műanyagot és fémet próbálnak újrahasznosítani a mindennapi élethez szükséges eszközökként. Ezek a kisközösségek elszigetelten élnek a földre letelepülő oankáli kaszt, a dinszák településeitől, noha a szomszédoknak tudomása van egymásról, és néhány esetben átjárás is történik egymás területére.

Az Átváltozás központi cselekménye éppen egy ilyen konfliktusból bontakozik ki, hiszen az előző kötetből megismert okok miatt a tisztán emberi közösségek továbbra sem tudnak természetes úton szaporodni. Ez, az immár kétségbeesésében drasztikus lépésekre is vetemedő emberi csoportok közül többeket arra késztet, hogy hibrid utódokat raboljanak el oankáli településekről. Teszik mindezt abban a reményben, hogy az ő közbeiktatásukkal mégis megvalósulhat a szaporodás, és fennmaradhat az emberi forma egésze.

Akin, aki önmaga is kísérleti példány, és mint hímnemű hibrid egy ilyen emberrablás áldozatává válik. Zaklatottan induló gyermekkora lehetőséget teremt Butlernek arra, hogy  alaposan körbejárjon olyan témákat, mint a család és közösséghez tartozás, a társadalmi strukturális ellentétek, az önzés, önzetlenség, vagy a  szeretet és xenofóbia kérdéskörei. Mindezt a fő karakter és a vele interakcióba kerülő mellékszereplők személyes élettörténetén keresztül bemutatva. A xenogenezis-trilógia legnagyobb erénye, hogy nem fél kiemelni az emberi lét gyengeségeit, ugyanakkor nem is ítélkezik felette. Megismerjük a kissé naiv hódító faj fenntartásait a humán életmóddal kapcsolatban, ugyanakkor nem marad ki a másik fél közlendője sem. Az ellenálló emberek szintén megosztják az olvasóval sérelmeiket, más megvilágításba helyezik a homo sapienst elsorvasztani kívánó betelepülőket.  Butler nem  jelenti ki, hogy bármelyik fél jó vagy rossz lenne, vagy hogy csak egyféle igazság létezik. Ráhagyja a döntést az olvasóra, ezzel pedig olyan szabadságot teremt, amely ritka a kortárs fantasztikus irodalomban.

Ha van is zavaró tényező a karakterek jellemében, akkor az épp ebből az ítélkezéssel szembeni távolságtartásból ered. Az oankáli szereplők naivitása, empátiája nem illik egy olyan fajhoz, aminek végső célja mégiscsak az, hogy egy másik fajt generációk alatt magába olvasszon. Ebből a szempontból viszont indokolttá válik az önmagától szaporodni képtelen emberiség agresszivitása, hiszen leigázott fajként nem marad más számukra, mint a lázadás, a kihalástól való félelemből táplálkozó harag, és a bosszú.

Ezt az ellentmondást azonban egy okos és kedvelhető szereplővel sikerül feloldani, aki egyszerre mindkét fajhoz tartozik, és akinek mindkét félről tanulnia kell ahhoz, hogy megoldást találjon a felmerült problémára.Az Átváltozás emiatt egy fantasztikus környezetbe helyezett lélektani regény, ahol a főhősnek előbb saját identitását kell letisztáznia ahhoz, hogy meghatározhassa helyét az őt körülvevő világban.Octavia E. Butler: Átváltozás

Eredeti cím: Adulthood Rites
Fordító: Huszár András
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 336
Értékelés: 8/10 raptor

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image