HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Szuperhősködéssel nem lehet csajozni, csak az intenzíven kikötni

Az elmúlt időszakban több a szuperhős történetek pátoszát romboló képregényt pótolt a magyar piac: Jessica Jones, a Fenegyerek folytatásai, A sötét lovag visszatér, Watchman omnibus és nagyvonalúan a Lokit is idesorolhatjuk. A hazai kiadási trend következő állomása Mark Millar és John Romita Jr. véres műfajparódiája, a Kick-Ass, vagyis magyarul a Ha/Ver.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Kick-Ass története nem ismeretlen a magyar közönség előtt, Matthew Vaughn (Torta, Csillagpor, Kingsman) azonos című filmje kikövezte már az önjelölt tinédzser igazságosztó útját itthon. Dave Lizewski az átlagos tinédzserek életét éli. Szereti a videójátékokat, a lányokat, a képregényeket, néha kicsit bénázik. Dave azonban ennél többre vágyik: szuperhős szeretne lenni. Nem találkozik radioaktív pókkal, és nem is csücsül egy irdatlan nagy vagyonon, így magának kell kézbe vennie sorsát, és valóra váltania nagy álmát. Éjszakánként jelmezbe bújik, hogy felvegye a küzdelmet a bűnözőkkel. Szuperképességek és hősi kvalitások híján azonban nehéz helyt állni ebben a szerepben, és a tétek is egyre nagyobbak. Erre jön rá Dave, amikor találkozik Kis Döggel és VérProfival, és belekeveredik az olasz maffia ügyeibe.

Millar elmondása szerint, a Ha/Vert saját tizenöt éves énje és akkori vágyai inspirálták, Romita pedig ennek megfelelően teremtette meg Dave környezetét, New York Queens városrészét. Pont ez az életrajzi ihletés emeli ki a Kick-Asst a szuperhősök dekonstrukciójáról szóló többi mű közül.

HIRDETÉS

Melyik képregény-rajongó srác ne tudna azonnal azonosulni azzal a fiúval, aki szívesen menekül a hősködés világába a tinédzserkor kihívásai elől?

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Egykori tini énünkhöz hasonlóan Dave is úgy érzi, nem ő a legmenőbb az osztályban, esélye sincs a kiszemelt lánynál, ráadásul édesapja miatt is sokat aggódik, aki nincs túl jó állapotban édesanyja halála után. Nem vitás, az élete szívás. Dave a többi hasonló sorsú tinédzsertől eltérően mégis hőssé válik, pont azáltal, hogy valóra váltja álmát – még ha a történet kontextusában egy olyan nevetséges dologról is van szó, mint felhúzni egy ebayes feszülős rucit, és így kutatni a rosszfiúkat.

Ezt a kicsit komikus hangvételt erősíti  John Romita Jr. stílusa is. nagyfejű gyerekfigurák, akik mosolyogva tocsognak a vérben és ordítanak válogatottabbnál válogatottabb ocsmányságokat (ezt Sepsi László nagyon gördülékeny stílusban ültette magyar nyelvre), az élénk színek és az animációs filmeket idéző környezet szintén eltér a hasonló dekonstrukcióra épülő képregényektől, és inkább kelti egy komolytalan történet benyomását. Így Dave nagy akciói annyira lesznek komolyan vehetőek, mint Tarantino direkt módon eltúlzott véres leszámolásai a Kill Billben.

Azonban a nagy naivitás nagy pofonokkal jár, és Mark Millarék ezt kegyetlenül az arcunkba tolják.

Ahogy az várható, Dave-t rendesen elverik az utca rosszarcai, többször köt ki az intenzíven különböző súlyos sérüléssekkel. Önjelölt hősünk ennek ellenére is ragaszkodik új szerepéhez, hisz minden egyes kicseppent vércsepp és csonttörés megéri, mert végre többnek érezheti magát átlagos önmagánál.

Mark Millar ezt az érzést emeli ki több szereplőn keresztül is, és állít görbe tükröt énközpontú társadalmunkra. A MySpace-t mára leváltotta a Facebook és az Instagram, de az ötperc hírnév, követőszám és – a Kick-Assben ez a legfontosabb – a mesterségesen kreált személyiség még mindig fontos. A jelenség árnyoldala nem is igazán Dave-ben mutatkozik meg, hanem a szuperhősipart már régóta űző Kis Dög és Vérprofi párosában. A menő cuccok és a megdöbbentően kegyetlen módszereik alatt a történet legnagyobb tragédiája rejtőzik, és ez az a pont, ahol a parodisztikusan elnagyolt hősködés átvált személyes drámába.

A legelső Kick-Ass – Ha/Ver kötet nagyjából Vaughn filmjét követi, és ahhoz hasonlóan lezárt, önmagában is olvasható történet. Azonban ha lecsupaszítjuk a képregénybeli eseményekről a brutalitást és a komikusságot, jóval többet kapunk, mint 2010-ben a moziban.

9 /10 raptor

Ha/Ver 1.

Kick-Ass

Szerző: Mark Millar
Műfaj: szuperhős
Kiadás: Fumax kiadó, 2018
Rajzoló: John Romita Jr.
Fordító: Sepsi László
Oldalszám: 200

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.