HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

„Nincs túl sok képregény, aminek a borítóján egy szárnyas nő csecsemőt szoptat”

A címbéli idézet az Agymenőkben hangzik el, Rajtól, amikor egyik barátnő jelöltje, Claire a Saga első részét olvassa. Pedig a kiadvány még ennél is merészebb képekkel és eseményekkel sokkolja olvasóit, miközben elhiteti velünk, hogy mindez teljesen normális.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Brian K. Vaughan (Y, az utolsó férfi, Runaways) és Fiona Staples (North 40, Mystery Society) közös képregénye 50 részt számlál. A történet középpontjában egy fiatal pár, Alana és Marko áll. Különböző fajok tagjai (Alana szárnyas, Marco pedig holdas), akik katonaként szolgálnak a két nép galaktikus méretűre nőtt háborújában. A háború eseményei során Alana és Marko egymásba szeretnek. Mindent hátrahagyva egybekelnek, és megpróbálnak elmenekülni ismert világukból egy békés, új élet és annak reményében, hogy gyermeküknek, Hazelnek biztonságos otthont teremthetnek.

Az Image Comicsnál 2012-ben indult szériája kapcsán Vaughan szerződésbe foglaltatta, hogy soha ne készüljön film vagy filmsorozat a képregényből. A kikötésnek prózai oka van: Vaughan és Staples olyan dolgokat tud meglépni ebben a médiumban, melyeket a filmvásznon vagy a tévében nem, vagy csak magas költségek árán. A Saga világa bizarr és néhol abszurd, a sci-fi és fantasy olyan fúziója köszön vissza minden egyes oldalról, amelyet nagyon költséges lenne más formátumra adaptálni, továbbá ott a veszély, hogy nagy tömegek nem lennének vevők egy tabukat döngető képi világra.

HIRDETÉS

Azonban arra bátorítok mindenkit, hogy tegye félre előítéleteit, és hagyja magát sokkolódni a képregény oldalain.

Vaughan és Staples képes arra a varázslatra, hogy elfogadtassa velünk a legbizarrabb és legképtelenebb dolgokat is. A szokatlanabbnál szokatlanabb történetelemek és képek már a legelső oldaltól jelen vannak. Az első fejezet a narrátor, Hazel születésével kezdődik, amit premier plánban nézhetünk végig. Külön meghökkentővé teszi mindezt Staples stílusa: a videojátékokból és animékből ismert élénk színű és rajzfilmes figurák teljes kontrasztban állnak a realista vagy kissé abszurdabb eseményekkel.

A sokkoló rajzoktól nem sokban térnek el a szereplők. Póklábakon járó, nyolcszemű női torzó kutatja célpontját, rózsaszín, lógó belű szellem gondoskodik egy szárnyakkal és szarvakkal rendelkező csecsemőről, egy kopasz macska pedig biológiai hazugságvizsgálóként méreget mindenkit, akivel találkozik – néhány példa azokból az alakokból, akik megjelennek a Saga oldalain. Látványuk először meghökkentő, de könnyen hozzájuk szokunk, hisz tele vannak élettel, igazi hús-vér figurák ők, akiket pár képkockán belül meg tudunk szeretni. Ez a képregény legnagyobb erőssége is:

Olyan szereplők kalandjait éljük át, akikkel könnyű azonosulni, problémáik teljesen átélhetőek.

Ezt a varázst pedig azzal éri el a szerzőpáros, hogy eddig kevésbé kibeszélt témákat hoznak fel karaktereiken keresztül. Például: Fiatal anyukaként nem tudod, jól csinálod-e az anyaságot, sőt igazából teljesen tanácstalan vagy ez ügyben? Nem vagy egyedül, hisz itt van Alana, aki két összecsapás között pont olyan dolgokon izgul, mint egy átlagos kezdő szülő. Az anyaszerep kevésbé vitatott témáin túl párkapcsolati válságban, magányban és erkölcsi dilemmákban lesz részünk. És ilyen apróságok elegek ahhoz, hogy végig a szereplők mellett maradjunk, bármi is történjen velük.

Maga a cselekmény kimenetelét egy kötet alapján nehéz felmérni, de a tempó így is feszes. Alanának és Markónak nincs egyetlen nyugodt perce se, mindig felbukkan egy koszorúi bérgyilkos vagy a szárnyasok arisztokrata társadalmának tagja, a Robotherceg katonái közül egy csapatnyi; vagy ha nem a két faj hadereje, akkor egy-egy szörny tesz látogatást az újdonsült családnál. A házaspár kalandjain keresztül pedig a Saga világát is bebarangoljuk, megismerjük minden sarkát: a fából készült űrhajó erdőtől kezdve a bordélyként működő Sextillion bolygón minden perverziót kielégítő komplexumáig. A képekkel és egy-egy szereplő szájába adott magyarázat elég mindehhez, a gyors léptékekben elmesélt történet nem megy a világépítés rovására.

Ilyen egyszerűnek tűnő dolgokban rejlik a Saga sikere: egy, a Star Warsra emlékeztető gazdag univerzum tele élő és szerethető figurákkal, a való világ kegyetlen arca és akció akció hátán. Extraként pedig néhány olyan erős kép is elkísér minket a kötet letétele után, amilyeneket filmen vagy tévében nem mostanság fogunk látni.

Pattanjatok fel egy faűrhajóra, csatoljátok be a biztonsági öveket, hagyjatok fel minden finnyássággal, és éljétek át a Saga-élményt.

9 /10 raptor

Saga 1.

Saga

Szerző: Brian K. Vaughan
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Pesti Könyv, 2018
Rajzoló: Fiona Staples
Fordító: Rusznyák Csaba
Oldalszám: 172

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.