HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

8 geek ajándék, amit szívesen látnánk karácsonykor a fa alatt

Megkezdődött a karácsonyt megelőző ajándék felkutatási időszak, ki-ki a tőle megszokott módon, lelkesülten és izgatottan, vagy bosszankodva keresi a legmegfelelőbbet. Ez már csak azért sem egyszerű, mert sokszor magunk sem tudjuk, mit szeretnénk a fa alatt látni, nem hogy mások. A szerkesztőségben összeszedtük egy listában, mi mit kapnánk szívesen ajándékba, ha nem lenne akadály a beszerzés és a pénz. Az egészen földhözragadt funkcionális ajándéktól, a teljesen elérhetetlenig terjedő a listánk célja, hogy ötletet adjon azoknak, akik még tanácstalanok geek ismerőseik megajándékozásában.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Dinosaur Island – társasjáték

Az egyik legjobb ajándék karácsonykor a társasjáték. Szinte bárkinek találhatunk olyat, aminek minden bizonnyal örül, a legkönnyebb, legegyszerűbb lépegetős társasoktól, a napokig tartó stratégiai játékokig most már mindent meg lehet kapni, és szinte mindenki tud neki örülni, egyből le is lehet vele ülni játszani. A beszerzendő (geek)társasok listájának tetején nekem most a Dinosaur Island áll. Jól következtetünk a címből, ha arra gondolunk, hogy ennek köze lehet a Jurassic Parkhoz. A játékban lényegében tudósokként kell kutatnunk a dinók DNS-ét, és a megfelelő eljárással életre kelteni őket, majd minél jobb dínóparkot hozni létre belőlük. Ha a sztori maga nem vett volna meg, a 80-as évekhez igazodó design akkor is meggyőzött volna. A top 5-be nálam bekerült még a Scythe, a Photosynthesis, a Bears vs. Babies és a Waterland Express is. (Koós Anna)

 

Nosedive – társasjáték

Karácsonykor tegyük el a Facebookot, a Twitter és a Tumblr-t, hogy családunkkal és barátainkkal töltsük az időt – és játsszunk közösségi médiásat! Egész pontosan az egyik szörnyű Black Mirror-világban merülhetünk el végre társasjátékként is: a Nosedive jövőképe szerint minden egyes Instagram-képünket és gesztusunkat értékelik ismerőseink, és ez nemcsak társadalmi státusunkat határozza meg, de kihatással van lakhatási és munkalehetőségeinkre is. Ez persze gyomorforgatóan műmájer közeget eredményez, amely a Black Mirrorhoz méltóan lesújtó képet fest az emberiség technológiahasználatáról, de bizonyára mindenkiben van annyi mazochizmus, hogy kicsit át akarja élni ezt társasjáték formájában is. A szetthez egyébként egy telefonos applikáció is tartozik, hogy igazán autentikus legyen az élmény, így egyedül csak azon bánkódhatunk, hogy egyelőre még csak az Egyesült Államokban kapható a Nosedive 20 dolláros fogyasztói áron. (Becságh Dániel)

HIRDETÉS

 

LootCrate – geek és gamer meglepetésdoboz

Gyerekként nincs annál izgalmasabb karácsonykor, amikor a kilónyi csomagolópapírba rejtett dobozok alakjából próbáljuk kitalálni, vajon mi lapul bennük. Ennek a felnőtt korunkra elbújtatott, de nagyon is létező gyereknek találták ki az ajándékdoboz-szolgáltatásokat. USA-ban számos ajándékdoboz van a piacon, de itthon is kezd begyűrűzni a trend (pl. Sloth a Book, Neon Ninja Box). Különböző tematikák szerint állítanak össze havonta egy-egy dobozt: a tartalmat általában rajongói apróságok, figurák, egy-egy képregény, könyv és ruhák teszik ki. A piacon elérhető boxok közül az egyik legizgalmasabb és legnagyobb választékot kínáló cég a LootCrate. A Harry Pottertől kezdve egészen a Fireflyig minden nagyobb franchise-ra létezik doboz-előfizetés, amelyen keresztül geekebbnél geekebb kincsekhez juthatunk. Mindez nem lenne izgalmas, ha tudnád, mit rejt a csomagod! 37 dollárért (kb. 15e Ft) szerencsét próbálhatsz, és négy hónapon keresztül lepheted magad kedvenceiddel. (Scheirich Zsófia)

Moon Lamp

Miért ajándékozzuk meg magunkat (vagy szeretteinket) egy Hold lámpával karácsonyra? Egyszerűen csak azért, mert KELL. Amíg gyerekkorunkban csak álmodozunk egy saját szobáról, Hold és Mars térképekkel, űrhajómakettekkel és csillagos tapétával, addig felnőttként már nyugodtan felvehetünk sok ilyen kevésbé hasznos cuccot is a kívánságlistánkra. Ez pedig lehet éppen egy Hold formájú, a „tengereket” és krátereket meglepően jól ábrázoló asztali lámpa is. Többféle verzió elérhető belőle a piacon, nekem leginkább az tetszene, amelyik hétféle színárnyalatban is képes világítani. (Nagy Judit Áfonya)

 

Egy Star Wars regény

Könyvet ajándékba adni mindig nehéz ügy, ha nem tudja az ember biztosan, hogy a megajándékozott éppen arra a kötetre vágyik. Könnyű belefutni olyan könyvbe, amit nem fogja élvezni az, aki kapja, hiába hisszük, hogy tetszeni fog neki,  mivel ez egy regénynél csak akkor dől el, ha végigolvassuk. Éppen ezért kényelmes dolog filmregényt ajándékozni, hiszen azt többnyire tudja az ember a barátairól és családtagjairól, hogy egy adott filmet szerettek-e. Így ezzel elég nehéz mellélőni. A Solo – Egy Star Wars történet regényváltozata még csak most, december elején jelent meg, így valószínűleg sokan vannak, akik nem vásárolták meg maguknak. (Különösen azok a számítók, akik arra várnak, hogy a család vagy a barátok megvegyék majd karácsonyra.) Akiről tudjuk, hogy szerette a filmet, annak érdemes megvenni Mur Lafferty könyvét is, amely érdekes részletekkel egészíti ki a fiatal Han Solo történetét. (Barna Benedek)

DETOLF üvegszekrény

Gyerekkorom óta gyűjtöm a különböző figurákat, van Sin City, Marvel, Star Wars, Dead Space, E.T és Mass Effect tematikájú is. Ennél persze sokkal-sokkal több volt, aztán rájöttem, hogy képtelen vagyok komfortosan érezni magam, ha hiányzik bármi is a gyűjteményemből, pénzem viszont soha nem volt a készletek fejlesztésére, ezért csak azokat tartottam meg, amik tényleg igazán a szívemhez nőttek, vagy belátható időn belül összegyűjthető volt belőlük az összes. Van még egy csomó képregényem és Star Wars-legóm. A lakásunk belső terei viszont a figurák számának növekedésével arányosan szűkülnek, ezért lassan napi szintű problémát okoz, hogy mit hova tegyek, mindezt úgy, hogy Terrorka és Lando – a macskáink – ne tegyenek kárt semmiben. Nem tudom, hogy más gyűjtőket mi nyűgöz le kedvenc hőseik miniatürizált verziójában, én – és szerintem a legtöbben – dekorációs célra használom őket. Viszont akárhogy is pakolom a gyűjteményemet, igazság szerint nem mutat túl jól a sima, egyszerű, minimalista faszekrényeken. Ennélfogva rendkívül boldog lennék, ha egyik nap arra érkeznék haza, hogy 8 db DETOLF típusú üvegszekrény áll szépen a karácsonyfa alatt, amik csak arra várnak, hogy feltöltsem őket a teljes gyűjteményemmel. (Zsótér Indi Dániel)

Lifeclock One

Ha már a világunk úgyis egyre inkább hasonlít egy nyolcvanas évekbeli disztópiára, akkor miért is ne öltözködjünk úgy, mint egy nyolcvanas évekbeli disztópia kemény és marcona antihőse? És ki lehetne keményebb és marconább, mint Snake Plissken, akinek nevénél, szemkötőjénél, bőrdzsekijénél már csak az órája menőbb. Noha a filmben pusztán visszaszámlálásra szolgált, ám a Ridgewood Watch Co. által készített replika, a Lifeclock One pusztán megjelenésében (de abban maximálisan) hű a filmes időmérőhöz. Az elképesztően menő, retro-futurisztikus külcsín alatt ugyanis egy teljesen modern okosóra kapott helyett. Amellett, hogy hagyományos és katonai standardban is mutatja az időt, van benne naptár, világóra, stopper. Irányíthatod vele az okos telefonod kameráját, jelzi a hívásokat, üzeneteket és az applikációk értesítéseit. Rendelkezik saját lépésszámlálóval és persze ébresztő funkcióval is. A beépített iránytű segítségével pedig garantáltan megmenekülhetsz bármelyik nagyvárosból, legyen az New York, Los Angeles vagy éppen a karácsonyi forgatagban zombi-rémálommá vált Budapest. Ezt az órát látva még Q is örömkönnyeket hullajt, egészen addig, amíg meg nem pillantja a szolid, 400 dolláros árcédulát. (Pongrácz Máté)

Farpofaszaggatóan überkirályzsír Ríviai Geralt szobor

Nehéz volt eldöntenem, hogy milyen igazán különleges karácsonyi ajándéknak örülnék leginkább (azon túl, hogy levelet kapok a Roxfort Varázsló- és Pornósztárképző műszaki technikumtól, amiben az áll, hogy felvettek takarítónak). Kicsit vacilláltam a megakirályállat Master Chief prémium szobron, ami csupán 1000 dollárba kerül az Ebayen, de aztán a szemem megakadt ezen a fantasztikus Ríviai Geralt szobron, ami gyakorlatilag tűpontosan megegyezik a Witcher 3 Geraltjával. Most gépelem ezeket a sorokat, a nyálam pedig összefut a számban, népgyűlést szervez, demonstrál, tüntet, majd rácseppen hol a space-re, hol pedig a „G” és a „H” gombok közé. Csodálatos, kanfasztikus, oltárt kapna gyertyákkal, meg mindennel. Ám, és meglehetősen sajnos, ezt a csodálatos szobrot nem igazán fogom megkapni, hiszen az ára egészen pontos 399 ezer 990 forintocska. Kész rablás, s ha milliomos lennék, hagynám magam, úgy hamarabb szabadulok. Na de ez marad csupán egy álom, vágy, szóval beérem majd egy banánnal is. (Szaniszló Robi)

Ti milyen geek ajándéknak örülnétek karácsonyra?