HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost 7×5 – Megszakítjuk háborúnkat, menni kell civilizációt menteni

Már csak két rész van hátra a Trónok harca évadából, és az ötödik részben teljesen új irányt vettek az események. Eddig elég egyértelműen a Vastrónért folyó harcra húzták fel az események vonalát, ám a falon túl menetelő Mások hadseregének képe mindvégig ott lebegett azoknak a szereplőknek a feje felett, akik hisznek a létezésükben. Jon Snow hosszú monológjai a vég közeledtéről úgy látszik nem maradtak hatás nélkül, hiszen eltérő okokból ugyan, de a vezetők is kezdik komolyan venni az Északról érkező fenyegetést. Spoileres kibeszélő.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az új rész ott kezdődik, ahol az előző véget ért: Jaime Lannister sikeresen túlélte, hogy egy bokáig érő tóban süllyedt kábé 10 métert, Bronnal szó szerint megúszták Dany haragját, a túlparton üldögélve elmélkedhettek az esélyeiken, amíg a trónkövetelő Targaryen a kedvenc fixációjával terrorizálta a legyőzött Lannister katonákat:

vagy letérdepelsz a Sárkányok Anyja előtt, vagy hamuvá égsz.

A tépelődő katonák gyorsan hűséget esküsznek, amikor Drogon megrezegteti a hangszálait, kivéve Sam apját és bátyját, Randyll és Dickon Tarlyt, akiket a hatásos demonstráció jegyében Daenerys élve eléget Drogon által. Gyorsan hullanak a nagynevű családok ebben az évadban, a Tyrellek után most a Tarly ház került a kihalás szélére.

HIRDETÉS

Ez az erőszakos irányvonal nagyon nem tetszik a Trónok harca legnagyobb diplomatájának, Tyrionnak, aki eleve nem támogatja a vérontásos megoldásokat, és valószínűleg hiába tagadta meg a családját, nem kellemes számára végig nézni, ahogy a valaha őt is védelmező katonákat brutálisan meggyilkolják. A nép javát előnyben részesítő Tyrion és Varys hite kezd gyengülni az őrült király lányában, ami a későbbiekben boríthatja a sakktábla jelenlegi felállását.

Végre megmutatkozott Jon Snowban a Targaryen vér,

az epizód legromantikusabb jelenete Jon és Drogon között zajlott le, úgy látszik a sárkány hamarabb rájött Jon származására, mint bárki más, és szinte dorombolva bújt oda újdonsült apukájához.

Apropó Jon származása, Gilly mellékesen bizonyítékot talált arra vonatkozólag, hogy a fattyúnak hitt férfit illeti a vastrón, mivel Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark törvény szerint házasok voltak Jon születésekor. A kevésbé szemfüleseknek talán elkerülte a figyelmét, hogy amikor Gilly a Fellegvár lépcsőinek számáról olvasgatott Samnek, egy házasság érvénytelenítését is megemlítette:

„Maynard azt írta, hogy érvénytelenítette Rhaegar herceg házasságát azért, hogy hozzáadhassa valaki máshoz egy titkos szertartáson Dorne-ban.”

Egy ponton biztos ki fog derülni, hogy Jon a törvényes Targaryen-örökös – hiszen tudjuk, hogy ha a színpadon van egy pisztoly, akkor az a darab folyamán el fog sülni – és ez valószínűleg rosszul fogja érinteni Dany-t, tekintve, hogy uralkodói motivációjának alapja az, hogy ő a jogos trónörökös. Ráadásul eléggé megkedvelték egymást Jonnal, így a férfi Targaryen volta végződhet gyilkossággal és házassággal is. Sajnos erre a titokra egyelőre nem fog fény derülni, ugyanis Sam figyelmen kívül hagyja Gilly rendkívül fontos mondatát, mert korábban

Bran Stark körlevelet küldött

a Fellegvár mestereinek és Jonnak is, amelyben közli, hogy látta a Mások seregét közeledni a falhoz. Sajnos a mesterek továbbra sem akarják elfogadni az Éjkirály létezését, inkább puccskísérletként tekintenek rá, amely arra irányul, hogy a Sárkánykirálynő Királyvár katonáit Észak felé csalja. Hiába a sok tudást felhalmozó építmény,

Sam eddig bírta elviselni Fellegvár agyzsibbasztó bürökráciáját,

az éj leple alatt elhagyja az építményt, feltételezhetően azért, hogy Jon segítségre siessen.


Jon távollétében az északi családok szeretnék, ha Sansa venné át Jon szerepét Észak uralkodójaként, ami persze tetszetős gondolat a Stark lány számára. Emiatt már össze is szólalkoznak Aryával, és ez a testvérkonfliktus a közeljövőben valószínűleg fokozódni fog ugyanis

Kisujj káoszt teremt, hogy ismét létrát mászhasson.

Az évad első felében lábtörlőként használták Westeros legnagyobb cselszövőjét, ám az ördög nem alszik – miután megneszeli, hogy Arya kémkedik utána, csapdát állít neki, ráveszi, hogy lopjon el tőle egy levelet, amit állítólag maga Sansa akar megsemmisíteni. A levelet nem más írta, mint Sansa, akit Ned árulóvá bélyegzése idején Cersei kényszerített arra, hogy írjon egy levelet Robbnak és Catelynnak, melyben arra kéri őket, hogy fogadjanak hűséget Joffreynak. Arya nem ismeri a levél íródásának kontextusát, így a szöveg alapján könnyen árulónak titulálhatja nővérét.

A falon túli helyzet egyre jobban fokozódik,

ezért stratégiaváltásra kényszerül Jon és Daenerys is: meg kell győzniük Cersei-t, hogy először a Másoktól kell megvédeni az emberiséget, utána visszatérhetnek egymás kiirtásához. A látszólag lehetetlen feladat egyik megoldása a kézzel fogható bizonyíték, ezért az új cél beszerezni egy mintapéldányt a élőholtakból, akit lehet mutogatni a Lannistereknek.

Jaime Lannister két (és fél) oroszlán közé szorult,

egyik oldalról apagyilkos öccse kérleli, hogy beszéljen Cersei fejével, ugyanis hiába hoznak bizonyítékot Királyvárba, ha érkezésükkor az egyre őrültebb királynő legyilkolja őket. Másik oldalról ott van Cersei, aki érezvén Jaime bizonytalanságát, kijátszotta a „terhes vagyok” kártyát, ami vagy igaz, vagy manipulációs eszköz, de mindenesetre ismét jól megkavarta a dolgokat. Cersei terhességének híre már csak azért is meglepő, mert a jól ismert prófécia szerint három, nem pedig négy gyereke születik.


Cersei nem csak elvakult bosszúk kiagyalására képes, tud ő taktikázni is, ha akar, éppen ezért látszólag nyitott a Mások hadseregének történetre, hiszen jelenleg vesztes pozícióban van, így az időhúzás jól jön számára.
Mindeközben Királyvár utcáin

bejelentkezett egy újabb vastrón-esélyes,

nem más, mint Gendry Baratheon, Robert király egyetlen életben maradt fattya, akit Ser Davos magával visz Sárkánykőre.

Egyelőre nem látszik trónkövetelő szándék Gendryn, de tekintve, hogy saját biztonsága érdekében sem hajlandó titkolni származását, lehet, hogy később ő is sorszámot húz a vastrónért. Persze, ehhez túl kell élnie az előhalott-fogó akciót, ugyanis egy

egész impozáns Öngyilkos osztag indult meg a falon túlra:

Jon Snow, Gendry Baratheon, a Daeneryshez csak egy futó kézcsók idejére visszatérő Jorah Mormont, Tormund, illetve a Fény Urának kívánságát teljesíteni akaró Lobogó Nélküli Testvériség, köztük a Vérebbel. Az utolsó három perc a valószínűtlen csapatfelállással a sorozat történetének egyik legjobb jelenetét tartalmazza, elég egyértelmű üzenettel. Miután kiderül, hogy mindenkinek van oka utálni legalább egy embert a csapatból, rövid vitatkozás után Jon Snow vonja le a következtetést:

„Jon: Mind egy oldalon állunk.
Gendry: Az mégis hogyan lehet?
Jon: Mindannyian lélegzünk.”

Aki úgy érzi, az új évad szinte égbekiáltó metaforája a globális felmelegedésnek, az nincs egyedül, ennél egyértelműbbek már aligha lehetnének a párhuzamok: egy megfoghatatlan globális fenyegetés, melyet senki nem akar és tud elképzelni, sokan tagadják a bizonyítékok hitelességét, a politikai vezetők nem szeretnék vele rémisztgetni a választóikat, és úgy általánosságban könnyebb nem tudomást venni az egészről. Mindenki megteheti a tétjét, hogy vajon Cersei Lannister vagy Donald Trump tagadja tovább a veszély létezését.
Az ötödik rész alapján megállapíthatjuk, hogy itt az ideje beletörődni az események tízszeres felgyorsulására, ebben az epizódban a szereplők húsz perc alatt eljutottak Sárkánykőről Királyvárra, majd vissza, én onnan el a Falig (és akkor Bran e-mail gyorsasággal érkező leveléről nem is beszéltünk). Persze ráfoghatjuk, hogy hónapok telnek el, de az idő folyása nem igazán érzékelhető. Ettől eltekintve szerintem az évad legjobb részét láthattuk, és még csak most jön az évadzáró előtti rész, amelyről már a hagyomány alapján sejthető, hogy nagy fordulatokat, és véres halált tartogat számunkra.

A Kapcsoljuk Westerost! legutóbbi adásában Czető Rolanddal, vagyis Jon Snow magyarhangjával tárgyaltuk ki az ötödik rész történéseit:

https://www.facebook.com/24ponthu/videos/1581392038578388/