HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Oknyomozó Raptor: Tudod-e, mi a közös a Londoni rémtörténetekben és az Öngyilkos osztagban?

A válasz amennyire egyszerű, olyannyira meglepő is egyben.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Alapesetben nyilván nem gondolnánk, hogy a Penny Dreadfulnak és a Suicide Squadnak van bármi köze is egymáshoz, és ezt helyesen tennénk, merthogy valójában nincs is. Csakhogy nemrégiben mégis kialakult némi kapcsolat köztük, melynek következtében a találós kérdés

megfejtése nem más, mint a „You Don’t Own Me” című dal.

Bizony ám, ugyanis az örökzöld kortárs feldolgozásait idén mind a két produkció esetében trailerzeneként használták fel. Előbb a fantasy- és horrorsorozat harmadik évadához megjelent februári első teaserben csendült fel, a Masquer nevű svéd duó előadásában:

HIRDETÉS

Másfél hónappal később a szuperbűnözők mozijának harmadik előzetese alatt halhattuk, immár az ausztrál énekesnő, Grace és az amerikai rapper, G-Eazy közös változatát:

Oké, de miért épp ezt a nótát választották aláfestésnek?– tehetjük fel magunknak a kérdést, amelyre a válasz az lehet, hogy az emancipáció fenyegetését nem tűrő és az őt birtokolni vágyó pasijának beszóló csajról szóló dal némiképp passzol a Showtime szériájához és a Warner Bros. mozifilmjéhez is, miután ezek egyaránt erős női karaktereket vonultatnak fel. Az előbbiben az alakításáért idén Golden Globe-ra is jelölt Eva Green, míg az utóbbiban A Wall Street farkasával berobbant Margot Robbie viszi a prímet, jóllehet a Suicide Squadban egyéb harcias leányok is akadnak majd.

De ha ezek feldolgozások, akkor milyen az eredeti?

– röviden: régi és bájos. A több, mint félévszázaddal ezelőtt írt „You Don’t Own Me” ironikus módon két férfiember műve: John Madara és David White követte el, akik a ’60-as években működött The Spokesmen nevű trió tagjai voltak. Jóllehet a páros szerezte, slágert a dalból már az a Leslie Gore csinált, aki 1963-ban mindössze 17 évesen robbant be az amerikai könnyűzenei életbe és egyéb dalokat követően még abban az évben kiadta a nótát, amely utóbb karrierje egyik legnagyobb sikerévé vált.

Az elmúlt évtizedekben a slágert természetesen nemcsak a Masquer és Grace fedezte fel magának, hanem mások is, méghozzá igencsak sokan. A „You Don’t Own Me” a mai napig bezárólag közel másfél tucat alternatív változattal rendelkezik, így átdolgozott és/vagy angolról más nyelvekre lefordított verziókkal is, melyek közül néhányat maga Gore énekelt fel még a ’60-as években. A számot természetesen már mozifilmekben is felhasználták párszor, ezek többek között az 1987-es Dirty Dancing, az 1996-os Elvált nők klubja és a tavalyi Etiquette for Mistresses című alkotások voltak.