HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Jessica Jones: 1. évad – Ezzel megint magasra került a Netflix és a Marvel léce

A Marvel és a Netflix második szerelemgyereke a Daredevil után a Jessica Jones, amely kimaxolta a szuperhős-sorozatok műfaját!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Jessica Jones a második Netflix által gondozott sorozat, amely a „kisebb hősökre” koncentrál. A Daredevil után elég magasra tették a lécet, de a sok trailer és teaser viharában eléggé kíváncsivá tettek. Hát gyerekek, a Marvel megint megcsinálta! Nem elég, hogy földbe döngölte a DC-féle Arrow/Flash sorozatokat, de a lényeg, hogy, ezekkel a Netflix sorozatokkal fog végül teljessé válni a Marvel Univerzuma. (Félreértés ne essék, csípem az Arrowt is, meg a Flash-t is, de valahogy nem igazán jönnek át a karakterek, meg néha olyan kapkodós a figura.)

De most fogadjuk álló ovációval a Jessica Jonest! Ami majdnem tökéletes lett. De mielőtt szétszednénk a sorozatot, nézzük meg azt, hogy ki a bánat az a Jessica Jones? A karakter a 2000-es évek elején Brian Michael Bendis fejéből pattant ki, és az egyik húzóneve volt a Marvel MAX sorozatának, ami egy sokkal sötétebb, felnőtteknek szóló próbálkozás volt, Alias névvel. (Ami nem összetévesztendő az azonos néven futó tévés sorozattal.) Jessica először volt szuperhős (erős és repül), majd később magánnyomozó (itt veszi fel a Netflix a fonalat), aztán tagja volt kb. az összes Avengers formációnak és gyereke van Luke Cage-től. Kb. ezek a legfontosabb információk róla.

alias-jessica-jones
Marvel Comics

A sorozatban ezt egy kicsit átírták: Jessica sosem volt Jewel (a szuperhős neve – igen baromira fantáziadús). Repülni nem tud/tudott, nagyokat ugribugrizik, meg hatalmasakat üt. De nem is ez a sorozat lényege. A Jessica Jones 13 része, semmi másról nem szól, csak a túlélésről. Egy tökéletes neo-noirt kapunk a műfaj minden részletességével. Nyoma sincs itt a csilli-villi MCU (Marvel Cinematic Universe) páncéloknak és magasztos világmegmentő céloknak. Itt csak a velejéig romlott gonosz elleni, kilátástalannak tűnő küzdelmet láthatja a néző. Na de ne rohanjunk ennyire előre.

HIRDETÉS

Először is: Krysten Ritter zseniális Jessica Jones! Meg merem kockáztatni, hogy jobban hasonlít az eredeti karakterre mint Robert Downey Jr. az általa megszemélyesített Mr. Starkra. A lecsúszott, PTSD-ben (poszttraumás stressz szindróma) szenvedő volt szuperhősnő karaktererét tökéletesen hozza annak minden fényes és főleg árnyoldalával. Ennél a szereplőválasztásnál nem voltak olyan kétségeim, mint Charlie Cox (Daredevil) esetében.  Egy erős női karaktert láthatunk kibontakozni a képernyőn, aki folyamatosan küzd vélt és valós démonaival, a múltjával és azzal, hogy nem jut elég hamar whisky-hez. A Daredevilben már látott helyszínekre kalauzol minket vissza a sorozat, persze most egy másik aspektusból láthatjuk ugyan azt városrészt. A Daredevil a szervezett bűnözés bugyraiba engedett betekintést, és hogy milyen hatalmas erők munkálkodnak a háttérben, addig a Jessica Jones megmutatja az egyes emberekben rejlő gonoszságot. Szépen rétegelt sorozat ez, pajtásokkal meg ellenségekkel. A történet alakulásáról tényleg semmit szeretnék mondani, mert eléggé hamar belecsap. Ezzel például volt egy kis bajom, hogy szépen építkezik és halad, de elég hamar meghúzza azt a ravaszt, amitől elszabadul a pokol. De ezzel nincs is olyan nagy baj, folyamatos a flow-élmény, tényleg figyelnie kell az embernek, hogy ne egybe nézze meg, mert simán ott felejti magát 13 rész erejéig.

Netflix
Netflix

David Tennant Kilgrave szerepében pedig… Hát értem én, amikor mindenki oda volt a Fisket játszó Vincent D’Onofriótól, hogy ő vitte el a sorozatot, de ÚRISTEN, micsoda kölcsönhatás van a két színész között. Baromira eltalálták a Kilgrave karakterét is. Igazából mindenki karakterét eltalálták. Igazából nem tudok mit írni, csak annyit, hogy nézzétek meg, mert kurva jó. De ha javasolhatom, előtte a Daredevilt is daráljátok le, mert úgy franki a téma.

Igazából nem is feltétlen a sorozatról akartam írni, hanem arról, hogy mit hozott be a Marvel univerzumba. A sötétebb, realisztikusabb oldalt, a krimit, és nem minden olyan shiny-happy-people. Ezekben a sorozatokban jó emberek halnak meg. Nem lesz feltétlen pozitív katarzis. Csodálatos a Netflix törekvése egy ilyen univerzum megteremtésére, és csodálatos az is, hogy ezt egyben lehet látni. Mert akárki akármit mond, ezeknek a sorozatoknak nem lenne akkora erejük, hogyha nem egyszerre adnák ki őket.

…és, hogyha már a Marvel univerzumról beszélünk, itt van az Amerika Kapitány: Polgárháború első trailere. Jó nap ez a mai!