HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Nagy 007-es Ranglista – James Bond sem mindig nyerő a nők szemében

A 007-es ügynök minden férfi álmainak netovábbja. És nem kell ahhoz Bond-lánynak lenni, hogy James néhány verzióját a nők is értékeljék. A Bondokat elemeztük jópasi-faktor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szeretném leszögezni, hogy sosem érdekelt a Bond-világ. Persze tudom én is, hogy mennyit tett hozzá ez a filmfolyam Hollywood történetéhez – de a robbantás, akció, drága autók, jól szabott öltönyök és vadítóan jó nők világa sosem varázsolt el. Na, de mit lehet tenni, mégiscsak nő vagyok, és akciófilmet is többnyire Bruce Willis félmosolyáért nézek. Pedig a Bondok között is lehet válogatni. Sőt, akad köztük olyan, aki már egészen megfelel a hölgyek fejében megteremtett férfiideálnak. Hogy ki lenne ez? Annyit segítek, hogy nem a legnagyobb macsó…

6. Sean Connery, akitől el kéne ájulni, de nem megy

7hUjzRF
MGM

Esküszöm, folyamatosan Rhett Butler járt a fejemben, amíg őt néztem – bár tegyük hozzá, Mr Butler, Az elfújta a szél című nőknek szóló örök klasszikus alfahímje kicsit azért jobban értett a flörtöléshez. Vagy legalábbis jobban próbálkozott vele. Szó se róla, Connery Bondjának is van pár villanása, de amit lényegében tud, az a vigyorgás meg egyszerűen az, hogy piszok jóképű. Igen, máig ő a legpofásabb fizimiskával megáldott Bond – de ez még nem hatalmazza fel arra, hogy csak úgy lesmároljon szinte minden szembe jövő nőt. Nem mondom, hogy az a jó, ha egy férfit pátyolgatni kell, de a túlzott mértékű önbizalom sem túl vonzó. Connery Bondja pedig ettől dagad, és ami még rosszabb: a nők nála éppen úgy a mindennapok kellékei, mint a cigarettatárca. Érzelmekről szó sincs, ez a játékos és könnyed Bond csak Angliát és az ügynöklétet szereti. Húsvér női státuszomnál fogva tehát megkérném: piszokjóképűsködjön máshol, Mr Connery!

5. George Lazenby, aki egy Romana-füzetben is szerepelhetne

ohmss-wedding2
MGM

A romantikus ponyvákat nem a férfiaknak találták ki. Bondot viszont igen. Ezért sem véletlen, hogy Lazenby Bondja csupán egy epizódot élt meg. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a nagyfőnök M titkárnőjénél, az örök flörtpartnernél, Miss Moneypennynél egyedül ez a 007-es lépi át a határokat – de még az is csak a cukiságmérőnket üti ki, mást nem. Lazenby nem él a felkínálkozó nőcskékkel, sőt, elkötelezi magát. Kérem szépen, ennek a Bondnak FELESÉGE van. Aki mellett kitart egészen addig, míg a halál el nem választja őket. A veszteség miatt ez a 007-es képes a Bond-történelem egyik legszívettépőbb és egyúttal legnyálasabb jelenetét produkálni. Ami oké, de a sok szépelgés és romantika mellett azért nem ártott volna egy kicsivel több tesztoszteron. De ne legyünk szigorúak: biztosan akad olyan nőtársam is, akinek ez a típus fétise.

HIRDETÉS

4. Timothy Dalton, aki akár papucs is lehetne

original
MGM

És mégsem az, csak majdnem. A Sean Connery által megformált Bond tökéletes ellentéte. Benne is megvan a karizma, és igazi akcióhősként állja a sarat – de a nőkkel sokkal előzékenyebben viselkedik. Ugyan nem mond közvetlenül nemet egy hölgynek sem, mégis hűséges az aktuális „barátnőhöz”. Mert neki, kérem, értékrendje van. Ő az erkölcsös Bond, aki az MI6, Anglia és a királynő helyett leginkább saját morális rendjéhez hűséges. Megbosszúlja a barátját, és ha úgy érzi, nem lenne helyes a parancs szerinti eljárás, le is teszi a stukkert. Ez így azért elég csábítóan hangzik – csakhogy van egy kis bökkenő. Dalton Bondja nem éppen egy szoknyapecér, ami nem is lenne gond, csak hát… Igazán kezdeményezhetett volna egy párszor, na. Mi, nők, szeretjük a tökös pasikat, imádunk flörtölni és azt is, ha körbeudvarolnak minket. Kedves Timothy, ha kicsit bátrabb lettél volna, sok mindenről beszélhetnénk! De így, hogy még a feleselő nőtársaid is kiosztanak, kissé töketlen Bondnak tűnsz. Azért remélem, nincs harag!

3. Roger Moore, akinek minden nő drága

octopussy-1
MGM

De nem megfizethetetlen, sőt. Moore Bondja nagy mágus: szinte bármelyik nőről levarázsolja a bugyit. És ezen nem lehet csodálkozni. Ez a 007-es is keményen odacsap, lő és robbant, ha a világ megmentéséről van szó. Megmutatkozik hát a férfiasság, az igazi vonzerőt azonban nem ez jelenti. Moore végtelenül kifinomult és elegáns Bond, ugyanakkor remekül hozza a pajkos lázadó figuráját is. Ami valljuk be, elég csábító. Nem egyszer kelt megrökönyödést feletteseiben, és még azt sem bánja, ha világűrbeli szerelmi légyottját a fél MI6 élő egyenesben látja. Piros pont, hogy bár egy halkan elduruzsolt „drágám” elég ahhoz, hogy a nők a karjaiba omoljanak, azért nem ragad meg minden alkalmat egy kis huncutkodásra. Éppen ezért a nők valóban értéknek érezhetik magukat mellette – sajna azonban itt is kiderül, hogy csak a gyémánt örök, a kapcsolat nem. Az elköteleződést Moore ügynöke sajnos nem vállalja.

2. Pierce Brosnan, akinél még Jennifer Lawrence is határozottabban tartja a gépfegyvert

002-goldeneye
MGM

Én nem mondom, hogy egy férfiból áradjon a tesztoszteron amikor fegyvert ragad és lőnie kell. Azt sem, hogy hiba, ha valaki mindig elegáns és örökké kelléke egy csipetnyi úriemberség. Na, de amikor már várom, hogy mikor ejti ki a kezéből azt az átkozott lőfegyvert, mert olyan istentelenül lazán tartja, mint egy kisasszony a legyezőjét, akkor azért már van egy kis probléma. Az Aranyszem fegyveres jeleneteit nézve pedig folyamatosan ez járt a fejemben Brosnan Bondja kapcsán. De nem leszek ilyen szigorú: ha félreteszem a tényt, hogy ez a 007-es nem egy férfiasan kemény és határozott akcióhős, akkor akadnak vonzó tulajdonságai bőven. Pimasz félmosolya nélkül is Brosnan az egyik legviccesebb Bond. Humorézéke csak Moore ügynökével vetekszik, és annak ellenére, hogy a minőségi árut (legyen az ital vagy nő) nem veti meg, mindig talpig úriember marad. A könnyű kis liazonokból pedig mély érzelmek és kötődés is kialakulhat benne – például nem átall megsiratni a nőjét, ha hallottnak hiszi. A finom gentlemaneket kedvelő hölgyeknél ő az abszolút nyertes – nálam csak azért nem, mert a fenébe is, egy férfiből áradjon az a nyers erő.

1. Daniel Craig, aki nyugodtan a falhoz kenhetne

artleo.com-14318
MGM

Merthogy uraim, a nőkben azért megvan az igény az egészséges mértékű vademberség iránt. Ha még nem tudnák, elárulom: szeretjük, ha egy férfi erős, kemény és tudja, mit akar. Nos, Craig Bondja nagyon is tudja – de csak annyira bánik durván a nőkkel, amennyire a szenvedély megkívánja. És rendelkezik még egy faktorral, ami számunkra, hölgyek számára bizony nagyon fontos: a durva külső érző szívet takar. Nem csak arról van szó, hogy A Quantum csendjében kidomborodik a szerelméért bosszút álló hős alakja. A Skyfallban a Bond életét kockára tevő M-nek emberünk nem csak megbocsát, de még védelmezi is, sőt, életét adná azért a főnőknőért, akit valljuk be, mindannyian kicsit a pokolra kívánnánk. A Szépség és a Szörnyeteg óta tudjuk, kevés vonzóbb dolog akad a macsó kinézetű keménylegénynél, aki az elesettekkel szemben egészen gyöngéddé válik. Szóval, Mr Craig, nyugodtan csöröghet a szerkesztőségbe a telefonszámomért!