HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Gotham: 2. évad Pilot – Korruptnak kell lenni!

A Gotham második évada szeptember 21-én indult és legalább olyan erősen nyitott mint ahogy az első évad lezárult hosszú hangkeresgélés után.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A tavaly startoló Gotham csaknem a fél évadon keresztül kereste hangját, mire a háromnegyedénél elkezdett felzárkózni a kurrens képregény-adaptációs sorozatok mellé. A Fox első szuperhős-sorozata kezdetben epizodikusan építkezett, minden hétre jutott egy-egy rosszfiú, akit a fiatal Jim Gordon kivont a forgalomból a törvény és az igazság eszközeivel, az első néhány rész után viszont átállt a folytatásos dramaturgiára, azaz a részek egymásba nyúló, egységes nagy történetté váltak. Hiába a hullámzó teljesítmény, összességében egy nagyon más hangvételű sorozatot kaptunk, mint akár az Arrow vagy az Agents of S.H.I.E.L.D., persze itt már az alapötlet is sokkal eredetibb, mint feldolgozni egy képregényes franchise néhány történetét, hiszen a Gotham Batman megjelenése előtt játszódik jó 10-15 évvel.

gotham

A nyitó epizód hangulatát elég jól alapozza meg a a „Perfect Day” című Lou Reed szerzemény feldolgozása, mely alatt a főbb szereplőink mindennapi, ügyes-bajos dolgaiból láthatunk egy rövid montázst. Jim Gordon (Ben McKenzie) munkába készül, Pingvin (Cory Micheal Smith) embert öl, Harvey – Gordon ex-társa – (Donal Lugoe) pultot törölget, Barbara Kean – Gordon ex-csaja – (Erin Richards) bevonul az Arkham elmegyógyintézetbe. Szóval Gothamben zajlik az élet. A történet pár héttel később folytatja az előző évad eseményeit. Gordon forgalomirányítóként működik, miután lefokozzák, szerencsére viszont még forgalomirányítás közben is adódik elég kalamajka, amit fel kell számolni. Egy Zardaan nevű eszelős karddal ejt túszul egy nőt, ám Gordon gyors közbenjárásának köszönhetően hamarost az Arkham falai között találja magát. Utóbb kiderül, hogy nem is véletlenül, a terv ugyanis pontosan ez volt.

HIRDETÉS

zaardon
Zaardan – Fox

Az előző évadban feltűnő Jerome (egyre biztosabbak lehetünk, hogy éppen Joker születésének lehetünk szemtanúi) állítólag sokkal fajsúlyosabb szerepet fog kapni ebben az évadban, és más rosszfiúk és -lányok is feltűnnek mellette. Az egyik ilyen Tabitha Galavan (a későbbiekben vélhetően Tigress néven futó Batman-ősellenség) Theo Galavan nagyvállalkozó testvére, akikkel még alaposan meg fog gyűlni a baja a GCPD-nek, pláne, hogy van némi közük Zardaan-hoz, aki ugye bekerült az Arkhamba.

Jessica-Lucas-as-Tabitha-Galvan-on-Gotham
Tigress – Fox

Bruce úrfi és Alfred szörnyű titkokat rejtő páncélajtóra bukkantak a Wayne-birtok nappalijában, és az egész részben ezt próbálják kinyitni. Nem hittem volna, hogy egy ajtó kinyitásával el tud telni 40 perc. Eltelik, de sajnos Bruce és Alfred néha túltolják a rejtélyeskedést, és ez most sincs másképp. Feleslegesen lamentálnak órákon át az ajtó, a titok és a felnövés háromszögben, miközben az egész megbeszélhető lenne néhány percben, a legszebb pedig az, amikor ebbe a dialógusba a Gothamben céltalanul lófráló Gordon is beszáll. Viszont karaktere szempontjából mégis fontossá válik ez a beszélgetés: rájön ugyanis, hogy néha a rossz út a jó út. Dialógusok tekintetében viszont magasan teljesítenek az Arkham Elmegyógyintézet lakói. A korábban már említett Jerome  és Barbara Kean közötti párbeszédek pont azt a szintet hozzák, amit az egész sorozatnak tartania kellene. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de mindig felettébb izgalmas, mikor félbolondok hidegvérrel beszélnek a szüleik meggyilkolásáról. És ha már félbolondok, a sorozat általam leginkább favorizált karaktere is kap egy egészen új réteget, és ha bárkinek lettek volna kétségei, most már bizonyos: Edward Nygma nem százas.

cameron-monaghan-gotham-fox
Jerome – Fox

A Gotham második évada tehát elindít nem kevés szálat és őszintén remélem, hogy amellett, hogy hasonlóan az első évad háromnegyedéhez, majd mind összeérnek egy ponton, és sikerül majd tartani a színvonalat. A sokkal inkább gengszterdrámává váló Gotham második évadában rengeteg a potenciál, hiszen egyre mélyebben ássa bele magát a város lakóinak lelkébe, és ez alól nem kivétel a jó zsaru és az elmegyógyintézet lakója sem. Ráadásul ahogy Bruce úrfi is mondja: néha a rossz út a jó út.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.