HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A 10 legérdekesebb dolog, amit nem tudtál a szuperhősökről

A képregények világa tele van rejtett kis utalásokkal, belsős poénokkal, amit az átlagolvasó sokszor mit sem tud. Ezekből mazsoláztunk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hal Jordan, a Zöld Lámpás valójában zsidó-katolikus

A képregényekben Hal egy alkalommal gyónni megy, mondván, gyerekkora óta nem volt, viszont arra is van bizonyíték, hogy zsidó származású. A DC egyik karácsonyi külön kiadásban például „Boldog Hanukát!” kíván Barry Allennek, azaz Flash-nek. Mondjuk ezt persze egy nem zsidó származású ember is megteheti. Ami viszont már erősebb érv, hogy egy másik kiadványban Sinestro éppen azon morfondírozik, hogy a Lámpás miért egy templomban él, amikor a válasz egy istenszerű entitástól érkezik, aki meglepődve kérdez vissza: „Nem tudtad, hogy zsidó?” Így lehetséges az, hogy Hal Jordan tulajdonképpen katolikus–zsidó.

Hal_Jordan_31

A „Batman és Robin melegek”- teóriával akarták szétverni a képregényipart

Ez a régóta létező elmélet Batman és Robin közti kérdéses viszonyról bizonyos Dr. Fredric Wertham-től származik. A terapeuta Wertham-nek az volt a heppje, hogy szétbarmolja a képregényipart. Állítása szerint bizonyos pácienseinél azért alakult ki „szexuálisan nehezen alkalmazkodó” személyiség, mert azok képregényt olvastak és kvázi már-már „romantikus” érzéseket tápláltak a Sötét Lovag iránt. Innen pedig már nem sok kellett ahhoz, hogy mindenki vadul „buzizzon” amikor meglátja az egymás oldalán küzdő szuperhőspárost. A képregényekben viszont semmi nem utal arra, hogy tényleg melegek lennének.

batman_robin

Pókembernek csaknem „Légyember” lett a neve

Mikor Stan Lee-t megkérték, hogy a Fantasztikus Négyes legszebb hagyományait követve (családcentrikus történet, személyes hangvétel, önironikus humor) hozzon létre egy új szuperhőst, fejvakarászás közben meglátott egy legyet az irodája falán. Ekkor az jutott eszébe, hogy egy olyan hőst kéne létrehoznia, akinek egyik képessége a falmászás. Igen ám, de hogyan fogják hívni ezt a karaktert? Az „Insect-Man” (Rovarember) és „Fly-Man” (Légyember) ötletek után született meg (szerencsénkre) Pókember. A többi pedig már történelem.

HIRDETÉS

spiderman

A képregényrajongók ölték meg Robint

Bizony ám, egy pártucatnyi olvasó felelős Jason Todd kimúlásáért. Az 1988-as „A Death in the Family” epizódot megelőzően a DC úgy döntött, létrehoz egy forró drótot, amelyen a rajongók szavazhatnak, hogy a regény végi cselekmény Robin halálával érjen-e véget. Ahogy a tehetségkutatókon, itt is kicsi volt a különbség az igen és nem válaszok között, végül 5271-en hiába hagyták volna életben, 5343-an a meggyilkolása mellett tették le a voksukat. Az olvasók döntésének eleget téve az alkotók végül Joker keze által brutálisan eltettél láb alól Jason Toddot.

halálacsaládban

Stan Lee cameója az Ultron korában egy burkolt poén volt

Ez szuperhős-ténynek számít, pusztán csak azért, mert Stan az ász. Az érdekesség vele kapcsolatban abban rejlik, hogy a Marvel mestere a Bosszúállók: Ultron korában Thor búcsúbuliján tűnik fel, mint háborús veterán, amely valójában arra utal, hogy fiatalon Stan maga is beállt a seregbe, csakhogy csatában végül sohasem vett részt.

stan_lee

Daredevil és Amerika Kapitány ugyanabban az edzőteremben püfölte a homokzsákot

Ez az egyik legcoolabb easter egg a képregényhősök mozgóképes univerzumépítésben, amiből kitűnik, a DC-vel ellentétben a Marvel-filmek és a sorozatok nem válnak el egymástól, nem képeznek két különböző „világegyetemet”, hiszen szereplői egymás mellett léteznek. Jó példa, az új világot nem értő Amerika Kapitány a Fogwell’s Gymben vezeti le a feszültséget (nem sokkal ezt megelőzően ébredt fel több évtizedes hibernációjából), míg Daredevil (Fenegyerek) a Netflix-sorozatban teszi ugyanezt egy nehéz nap után.

captain

Superman megidézte önmaga mini verzióját, majd megölte őt

Ez a létező egyik legröhejesebb tény. A Mini-Superman – akit maga a titán teremtett –, rendelkezett a nagytesó minden képességével, ám az Acélember idővel féltékennyé vált rá és nem vicc: megpróbálta kinyírni a kiscsávót! Ez azért eléggé nimbuszromboló a hősre nézve, de szerencséjére végül nem ő végzett az apró változatával, hanem az áldozta fel önmagát, hogy megmentse őt. Mily nemes és bizarr egyszerre, nem igaz?

superman

Flash egyszer lefutotta Quicksilvert

Igen ritkák a DC-Marvel crossoverek, de általában menő dolgok keverednek ki belőlük. Az egyik ilyen során, miután Barry Allen látszólag meghalt Crisis on Infinite Earths történetében, valójában átfutott a Marvel Univerzumba, ahol egy futóversenyen megverte a konkurencia gyorshajtóját, Qiucksilvert (Higanyszál). Innentől Flash végérvényesen kiérdemelte a The Fastest Man Alive címkét.

flash

Namor, a Torpedó volt az első repülő szuperhős

A közhiedelemmel ellentétben nem az Acélember volt az első szuperhős, aki repült. A Namor, a Torpedó (Namor the Submariner) nevű figura ugyanis apró kis szárnyacskákkal rendelkezett a talpán, amelyek bizony nem csupán az úszásban segítették. Valójában Namor már akkor tudott repülni, amikor Superman még éppenhogy csak épületek között flangált.

namor

Amerika Kapitányt egyszer megtámadta az alsógatyás Ronald Reagan elnök

A Marvel-képregények lapjain gyakorta előfordulnak létező személyek is, egy ízben, a Captain America #344-ben az Amerikai Egyesült Államok éppen aktuális, regnáló elnöke, Ronald Reagan is feltűnt, bár nem teljesen megszokott módon. Egy toxin ugyanis hüllőszerű lénnyé változtatta a prezidentet, és összecsapott a Kapitánnyal. Szóval ennyit a gyíkemberes-háttérhatalmas konteók eredetéről…

kapitány

Forrás: Moviepilot

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.