HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Magyar filmrendezők arcképcsarnoka #2 – Mundruczó Kornél

Egyik legújabb rovatunkban elismert magyar filmrendezőket mutatunk be, akik neve sokaknak ismerősen csenghet. Célunk, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassuk eddigi munkásságukat, illetve betöltött szerepüket a magyar filmtörténetben. A következő kiválasztott rendezőnk Mundruczó Kornél, aki a legutóbbi Fehér Isten című filmjével lépett a köztudatba, amiért 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte az Un Certain Regard díjat.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A neves filmrendező a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, Zsámbéki Gábor által vezetett osztályban végzett 1998-ban, mint színész. Ezt követően rájött, hogy bár szeretett – és mindmáig szeret – színészkedni, mégsem ez az álma, hanem szívesebben töltené az idejét a szakma munkálatainak a másik oldalán. A nem kevés színházi felkérésnek ellent mondva Szász János és Zsombolyai János rendezői osztályában találta magát – itt 2003-ban végzett. Saját elmondása szerint akkor kezd új munkába, ha egy számára inspiráló témát, helyszínt vagy karaktert talál. Ha egy ilyen szembejön vele, akkor a lehető legtöbb erőfeszítést képes megtenni, hogy az alkotás valóra válhasson. Ehhez hozzátartozik egy szorosan együttműködő csapat megléte – mely törekvést a Mundruczó-Petrányi páros által megalapított Proton Cinema Kft. esetében is láthatjuk.

A rendező korábban több színházi társulat tagja volt, így például az Arany János Gyermekszínházé (1997-1998), a Radnóti Színházé és a Katona József Színházé. Habár a színészetet elhagyta (filmekben azonban feltűnik itt-ott), a színházi rendezés a hétköznapjainak szerves része maradt. 2003 óta rendez színházban is, többek között a Krétakör Színházban, a Bárka Színházban és 2009-ben Büki Dórával alapított független Proton Színházban.

mundi

HIRDETÉS

A kétezres évek elején Mundruczó a filmrendezői pályán is elkezdett felfelé ívelni. Első nagyjátékfilmje a Nincsen nekem vágyam semmi, ami a 31. Magyar Filmszemlén elnyerte az elsőfilmes rendezőjének járó díjat, de emellett a Diákzsűri és a Filmrendezők Céhe díját is. A film főszereplője Brúnó, aki amolyan kettős életet él egy igazán különös szerelmi négyszög középpontjában. A vidéki életből heti többször a nagyvárosi prostik világába cseppen, miközben tudja, hogy otthon szerelme, Mari várja őt. Szinte teljes ellenpontként társa, Ringó szintén igényli barátjának társaságát. A főszereplő így egy hatalmas huzavona részesévé válik, aki nem tud dönteni a két, egymásnak teljesen ellentmondó helyzet közül.

Az AFTA című filmje szintén nagy sikereket ért el. Ezek közül fontos megemlítenünk a 32. Magyar Filmszemle Legjobb Kisjátékfilm díját, de díjazásban és elismerésben is részesült Oberhausenben, Szentpéterváron, Krakkóban és Müchenben.  A cselekmény hasonlóan nem szakadt el a kisvárosi közegtől. A történet egy ott lakó tinédzser egyetlen egy napját meséli el – a vásznon megjelenik minden, ami az ő hétköznapjait kiteszi.

mundruc

A rendezői sikereket követően, 2003-ban Mundruczó a Cinéfondation Programon vett rész – mint ösztöndíj-, ezalatt Bíró Yvette-tel közösen aDelta című film ötletét fejlesztették. A film egy rendkívül csendes férfi életébe nyer betekintést, aki visszatér a Duna-delta világtól elzárt, különleges vidékére. A fiatalember gyermekkora óta nem látogatta meg ezt a helyszínt, így emlékeiben is homályosan élt a környék. A cselekmény során megismerkedik testvérével, akit eddig nem is ismert. Végül úgy döntenek, hogy összeköltöznek a vízparti kunyhóban. Közös építkezésbe kezdenek, majd egy napon arra eszmélnek, hogy a környékbeliek teljesen a földhöz ragadtak – egyszerűen képtelen megérteni és elfogadni azt a világot, ahol a két főszereplő él. Mundruczótól megszokottan ez az alkotás is kellemes visszhangban részesült. 2008-ban a Cannes-i Fesztiválon FIPRESCI-díjat szerezte meg (mindamellett, hogy az Arany Pálma díjra is jelölték), ugyanebben az évben a Magyar Filmszemlén pedig szintén több díjat zsebelt be.

mundurczo

A Nibelung-lakópark (2009) és a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv(2010) után Mundruczó a tavalyi évben ért el hatalmas sikereket az itthoni és a külföldi mezőnyben egyaránt. A Fehér Isten azon hat filmjének egyike, amely az eddigiekhez hasonlóan több rangos eseményen is szerepelt. A magyar thiller egy merően új nézőpontból mutatja be a kutya és az ember barátságát. A film nem csupán a történet izgalmassága miatt kiemelkedő, hanem a forgatási munkálatokért is. A cselekmény során felbukkanó kutyák idomítása nem kevés munka gyümölcse, a főszereplő eb, Hágen ráadásul a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat is megkapta.