HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A Flash sztori #3 – A paradoxon inkarnációja

Barry Allen halála után, kispajtása és zigótaként nevelt unokaöccse, Wally West vette fel a sárga csizmákat. Iris West persze tapsikolva örült annak, hogy az egyik kiskorú rokona, fightolja a crime-ot Central és Keystone City utcáin. Persze Wally egész jó Flash-sé cseperedett, mégis valahogy érezhető volt Barry hiánya a DC univerzumból.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Barry Allen halála után, kispajtása és zigótaként nevelt unokaöccse, Wally West vette fel a sárga csizmákat. Iris West persze tapsikolva örült annak, hogy az egyik kiskorú rokona, fightolja a crime-ot Central és Keystone City utcáin. Persze Wally egész jó Flash-sé cseperedett, mégis valahogy érezhető volt Barry hiánya a DC univerzumból.  És egyszer csak láss csodát Barry visszatér közénk, de persze nem oly rózsás szirmokon lépkedő hazatérés ez. Lássuk mit adott a Flash Kánonhoz a Flash Rebirth majd a Flashpoint Paradox.

Először is egy kis marketing! Öljünk meg egy nagyon, vagyis NAGYON népszerű szuperhőst. Jegeljük egy ideig, majd élesszük fel. Láttunk már ilyet, nem is egyet. A Flash esetében ez olyan vásárlási rohamot váltott ki, amilyen addig csak párszor látott a képregényes harcosok klubja. Van abban a hisztériában valami, amit Barry visszatérte váltott ki. Az összes geekben\képregényolvasóban\buszsofőrben\tolmácsban van egy ici-pici Barry Allen. Az a Barry, aki sosem volt elég gyors, aki mindenhonnan elkésett, aki még mindig csokornyakkendőt hord, meg is házasodott és boldogan él. Nem idegen bolygó szülöttje, nem harapta meg egy radioaktív mormota. Ő csak Barry Allen, akire ráömlött az X-vegyszer. Persze a Rebirth megmagyarázza, hogy az egész egy kicsit trükkösebb ennél.

De valamit azért szögezzünk le: Geoff Johns egy zseni, hogy ezt kitalálta. A történet hat füzeten keresztül terül el melynek lényegi részei a következők: Barry visszatér, mert természetesen nem meghalt, hanem eggyé vált a speed force-szal. Amikor Barry megérint egy másik speedstert, akkor attól elszívja az erejét. Találkozhatunk a forceban ragadt más hajtáspajátokkal, akik azért ragadtak ebben a vörösessárgán izzó purgatóriumban, mert nincs egy úgynevezett villámhárítójuk, ami kizökkenti, adott esetben lelassítja őket. Ez Barry nagy előnye a többi gyorsulási világbajnokkal szemben. Direkt nem fogok sokat lelőni a történetből, mivel az apró finomságok és utalások teszik széppé az egészet. Superman lealázása, vagy éppen a világ leggyorsabb embere, aki így is elkésik mindenhonnan. A Rebirth és később a Flashpoint paradox mozgatórugója a Barry és Dr. Zoom között feszülő ellentét. Zoom gyűlölete olyan mély, hogy képes volt visszamenni az időben és megkeseríteni Allen majdnem minden percét. Ő az oka az összes törött csontnak, az összes esésnek. Bátran kijelenthetjük, hogy Zoom az oka Barry összes szenvedésének. A minden szó nem túlzás, hiszen Zoom ölte meg Barry Allen édesanyját és most épp arra hajt, hogy visszarohanjon az időben és megölje Irist is. Persze a Rebirth végére Iris megmenekül, mindenki boldog, Barry Allen, az eredeti és igazi Flash visszatért!

HIRDETÉS

Na és akkor itt kell megállni és egy kicsit elgondolkozni a paradox fogalmán:

Paradox:  A látszat – szemben a valósággal – eltér vagy egyenesen az ellenkezője az ismert tényeknek.

Hogyha, Zoom, aki a jövőben kreálta meg ugyan azt a helyzetet amely „megajándékozta” Barry-t a képességeivel, ez a helyzet csak azért jöhetett létre, mert Barry anyja meghalt és ő ezáltal a helyszínelő pályát választotta. Viszont, hogyha Zoom ölte meg az anyját, akkor Barrynek valamilyen más módon is szert kellett tennie az erejére, máskülönben sosem lett volna belőle Flash.

ű

A Rebirth legfontosabb előreutalása a Flashpoint paradoxon alapja: amikor Barry visszatér a speedforceból, azt mondta, hogy sietnie kell. Ez nem derül ki egészen a paradox végéin. A paradox tényei, amit az olvasó arcába vág, hogy az bőszen lóbálhassa a WTF táblácskát:

  •          Barry anyja él és virul.
  •          Barry nem Flash, sosem volt az, sőt mi több azt sem tudják ki az. Mellesleg Captain Cold a város szuperhőse
  •          Crime Alleyben nem Bruce szülei, hanem Bruce halt meg, Thomas Wayne Batman, aki előszeretettel gyilkol, a Joker pedig Bruce anyja.
  •          OLVASSÁTOK EL!
  •          Superman Metropoliszba csapódott be, megölve ezzel ezreket (Man of Steel foreshadowing, khm), többek között Lois Lane-t is. Kal’el elzárva él egy szupertitkos bázis legmélyén elzárva a naptól, kilóinak száma pedig megfelel Amerika következő topmodelljének.
  •          Európa lényegében kipusztult, mivel Aquaman és Wonder Woman egy szerelmi affér és Mera (Aquaman felesége) halála miatt hadban áll.
  •          A heti lottót megint nem nyerte meg senki

Ezekben az időkben tér magához Barry, aki csak kamillázik jobbra-balra és nem érti, hogy mi történt. Felkeresi Thomast, hogy együttes erővel rekreálják Barry balesetét – OLVASSÁTOK EL –, hogy szert tehessen Flash-i mivoltára. Supcsit kiszabadítják, mindenki meghal. OLVASSÁTOK EL!

Mert a vége, az valami fantasztikus. A képregény, mint műfaj megint be tudja bizonyítani azt, hogy többre hivatott, minthogy megbújjon az újságokban a sportrovat mögött. Az abszolút morális döntések egyikét teszi fel az olvasónak. Feláldoznád-e a legnagyobb vágyad, azért, hogy másoknak jobb legyen? Erre persze mindenki rávágja, hogy „jaja simán!”, de azért ott a megingás. Ott vannak azok a kérdések, hogy a szülőkkel mit tesz egy gyerek halála. Vagy egy gyermek megfelelési kényszere az apja felé. Hogy viszonyul a szuperember az emberiséghez, hogyha azok egész életében fogva tartották és kínozták. Azon kívül, hogy egy színvonalas és nagyon is szórakoztató képregény, a Flashpoint Paradox ezekre a kérdésekre is keresi a választ. Ja igen, még egy dolog, konkrétan az utolsó 3 lapon pedig megszületik a DC New 52 univerzuma.

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.