HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A Flash sztori #1 – Az Arany fiú esete a világgal

Hogyha valaki megkérdezné, hogy ki az ideális szuperhős, akkor rögtön rávágnám azt a választ, hogy Flash. Ez a karakter nem egyszer húzta ki az egész DC univerzumot a csávából, hanem 1956-ban magát a DC-t mint kiadót is megmentette.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Vörös Villám mintapéldája a szuperhős archetípusnak, tipikus old school hérosz, az Olümposz egyik istene. Cikkeink során át fogjuk tekinteni, hogy ki(k) is ő, milyen kalandokon ment keresztül, miként játszott szerepet az összes nagyobb DC történetben és nem utolsó sorban talán megtaláljuk arra is a választ, hogy miért oly sok ember kedvenc hőse.

De kezdjük az elején: Julius Schwartz 1956-ban újragondoltatta a Golden Age-ben debütált Flash-t. Ez egy olyan mérföldkő volt a képregények történelmében, mint amit úgy emlegetnek, hogy a Silver Age kezdete. De miért is volt olyan fontos Flash újrainterpretálása? Először 1940-ben jelent meg a Flash mint Jason Garrick, egy katona akit felruháztak Hermész képességeivel. Vagyis nagyon gyorsan futott. Ennyi. Segített a fronton később üldözte a bűnt, majd a ’40-es évek végére kikopott a köztudatból, mint megannyi szuperhős cím. Schwartz lecserélte A Flash – most már Barry Allen – ruháját, eredetét, szuperhőssé válásának mozzanatait. Az ötvenes évek második fele rengeteg technikai újítást hozott; a tudományos-fantasztikum a virágkorát érte. Már annyira nem fért bele a világba a varázslat, sokkal inkább technikai alapokra helyezték a képregényeket, így lett például Green Lantern varázsgyűrűje és köpenye lecserélve, egy idegen világ technikájára és így lett az istenek ajándékából, vegyszerek és egy villámcsapás házassága, amiből megszületett Flash. A világnak olyan történetekre és karakterekre volt szüksége, akiket be tudtak illeszteni mindennapjaikba. Barry, a mindig késő rendőrségi helyszínelő, egy igen viharos éjszakán magára borít ezer vegyszert, majd belecsap egy villám és hipp-hopp így lett a Silver Age hőse. 1961-ben (The Flash #123) vele konfirmálták a DC multiverzum létezését. A füzetben megjelent a régi (Golden Age-es) Flash, Jason Garrick is.

Flash_1

HIRDETÉS

Barry élete kiegyensúlyozottnak tűnhet, hiszen elvette élete szerelmét Aprilt, és elkezdték gyártani a sok kis flash-t. Azonban édesanyja tragikus halála, amelyet egy sárga villámlás okozott, most maradjon még rejtély, mivel az összes poént lelőni egyszerre, ugye nem lehet. Allen a Justice League alapító és prominens tagja, mondhatni, hogy a Zöld Lámpással ők voltak a comic relief a csapatban. Képregénysorozatok tömkelegén láthatjuk fejlődni és beérni a karaktert. Végigkísérhetjük életét és kalandjait múlton és jövőn keresztül, egészen a haláláig. Így van: Barry Allen, hölgyeim és uraim, meghalt. Úgy igazán, nem úgy, mint Wolverine, vagy Superman. Ténylegesen vége volt. Ekkor vette át a helyét addigi segédje: Wally West. Ez egy külön témát vet fel: Flash tehát sokkalta inkább egy lexéma, semmint egy konkretizált személy? Magyarán mindig is kell lennie egy Flashnek, erre és más érdekes kérdésekre keressük majd a választ a soron következő képregényagyviharcikkekben.

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.