HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Amerika Kapitány ruhatára

Steve Rogers bizony tud ám öltözködni: 3 film, 5 gúnya. Ezzel az aránnyal még Tony Stark-ot is veri, aki pedig majdnem minden egyes felbukkanásakor új páncéllal villog. Az új Amerika Kapitány mozifilm okán végigvettük a kapitány eddigi filmes szereléseit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Steve Rogers bizony tud ám öltözködni: 3 film = 5 gúnya. Ezzel az aránnyal még Tony Stark-ot is veri, aki pedig majdnem minden egyes felbukkanásakor új páncéllal villog. Igen ám, de míg a Vasember felöltők küllemben nem sokat változnak (maximum az arany és vörös színek eloszlása módosul), addig a Kapitány már-már mintegy divatdiktátorként, minden alkalommal egy határozottan új szerelésben hasít. Ráadásul ezeknek a többsége valóban jól is néz ki… Vagy legalábbis jobbára. A még friss folytatás; az Amerika Kapitány: A tél katonája (kritikánk) kapcsán összeszedtük hát, hogy az eddigi 3 különböző filmbeli bekövetkezett feltűnése során a Rogers (azaz Chris Evans) által viselt öltözékek egyes darabjai mennyire is voltak frankók (avagy sem), illetve legfőképpen, hogy egy képzeletbeli rangsorban ezek miként is helyezkednének el egymáshoz képest.

5. Bosszúállós harci dresszsteve-rogers

A Kapcsó ruhakollekciójából az első (de korántsem előkelő) helyet ezen a listán az a darab foglalja el, melyet tulajdonképpen a hős „báli ruhájának” is nevezhetnénk. Ez, a mind ezidáig kizárólag az Avengers-ben viselt szerelés, azért lett kapásból az ötödik, mert ha létezik olyannyira nevetséges kosztüm egy szuperhősnek, hogy az a karakter minden renoméját a sárba döngölje, akkor ez az. Hiszen könyörgöm: hogy néz ki benne? A maga csapatépítő tréninggel kombinált tömegmészárlásos dimenziójában, a Bosszúállók tökéletességét vitató, talán legnagyobb hibával találjuk szemben magunkat, amikor szemünket Rogers öltözékére emeljük. Egyszerűen kiábrándító, hogy milyenre tervezték: azok az eltúlzott színek, az abszolúte nem harci körülményekhez illő koncepció, na és persze az a rikítóan műanyagos-jellegű sisak! Borzalmas. Persze-persze, értem én, hogy az első nagy közös banzájhoz a karakternek azt a klasszikus dizájnját szánták, ami a képregényekben is a legjellemzőbben a sajátja volt, de hát akkor is: a végeredmény legalább lehetett volna egy árnyalattal mégiscsak kevésbé bazári majmosabb. Csak aztán az Age of Ultron-ban újra elő ne vegyék! 

4. A csillagos-sávos hacuka (USO kosztüm)Star-Spangled-Man-the-first-avenger-captain-america-35059026-1280-528

Ha már egyszer a bazári majmozásnál tartunk, akkor ez az a gúnya, ami lényegében nem is uniformis, hanem egy letűnt kor 1.0-ás verziójú melegítője, amiben nem mellesleg a mi Steve barátunk még haknizni is eljárhatott. Hogy mennyire nevetséges ez? A válasz az, hogy elmondhatatlanul, na de akad ám itt egy súlyos különbség a bosszúállós és a csillagos-sávos szerelések között, méghozzá az utóbbi irányába döntvén a mérleg nyelvét: tudniillik az, hogy ezt nem bevetésre tervezték. Miközben azt a másik borzadályt meg igen… Sem színösszeállításban, sem annak eloszlásában lényegében nincs is nagy különbség a kettő között, mindazonáltal ez az inkább mókás, hozzá jópofa kis satyival ellátott kosztüm már-már szinte bájos is. Nem mellesleg ez az a dizájn, ami a szuperhősnek a képregényekben viselt klasszikus uniformisához a legközelebb áll. Ráadásul az plusz pozitívuma a Kapitány első filmjének, hogy ehhez a fellépő ruhához külön kialakították és bevetették az ugyancsak eredeti amcsi lobogós pajzsot is, ami bár ugyan totál haszontalan, de legalább mutatós. Kár is érte egy kicsit, de hát a vibrániumos azért simán kenterbe veri.

HIRDETÉS

3. Az első bosszúállós gúnyacaptain-america-the-first-avenger-1-e1394841873340

A harmadik helyezett egy igazi kuriózum; egy már-már zseniális összeállítás, mely egyszerre tudott szimpla, mutatós, továbbá harci körülményekre termett és emellett még Amerika Kapitányos is lenni: ez az, amit én csak úgy hívok, hogy az első bosszúállós gúnya. Bármennyire is katonai jellegű, uniformisnak nevezni azért még enyhe túlzás lenne, pláne, hogy alapvetően két stílus keverékeként állt össze: ezek egyfelől az előző haknizós szerkó, valamint egy korabeli motoros bőrdzseki (és egy ahhoz illő nadrág) kombinációját jelentik. Mindehhez jött még persze a klasszikus pajzs és egy A-betűs kék tányérsapka is. A végeredmény pedig kifejezetten ötletes lett, hiszen ezzel a látszólag összeharácsolt, kezdetleges módon, de legalább ténylegesen küzdelemre kiötölt öltözékkel, egyidejűleg tudott a karakter hitelesen katonás, illetve a későbbi kapitányos stílus ígéretét magában hordozván, imponáló is lenni. Nincs is ezen mit ragozni: a lényeg az, hogy az első film kosztümösei bizony kreatívak voltak és igencsak kitettek magukért ezzel a szereléssel, melynek talán a legnagyobb hiányosságaként azt róhatnánk fel, hogy Rogers végül roppantmód keveset szerepelt benne.

2. A S.H.I.E.L.D.-es lopakodós szerkócaptain-america-the-winter-soldier-trailer-0_1

Ha már egyszer új film, akkor egy igazi szuperlegénynek biza új egyenruha is kell! Ezt a korrekt elgondolást követve, illetve arra a nem elhanyagolandó aspektusra építve, hogy a mi Steve barátunk manapság már mint a S.H.I.E.L.D. saját, egyszemélyes különleges ereje tevékenykedik, az alkotók megálmodták eme nemesen kékes, látványosan egyszerű szerkót. De méghozzá milyen jól tették! Végre egy olyan hacuka, ami nem csupán megfelelően Amerika Kapitányos, továbbá elegánsan letisztult, de egyszersmind még illően 21. századi is. Így kell ezt, kérem szépen! Nincsen túlcsicsázva avagy túlflancolva, ellenben impozáns módon egyszerű és kék az egész, némi fehéres sávokkal és persze a csillaggal (hogy tudjuk kiről van szó), a harmóniát épphogy csak megtörő barna övvel, csizmával, pántokkal és kesztyűkkel, valamint azokkal az arányosan eloszló, aprócska, izomzatot-imitáló védőlemez-betétekkel. Abszolúte kellemes küllemű és valóban lopakodós hatású. Bár A tél katonájában nem volt rajta mindvégig és némiképpen félő is, hogy nem fogja hordani többet, mindazonáltal én személy szerint remélem, hogy viszontlátjuk még Rogers-t ebben a cuccosban, mert ha valamelyik, akkor ez bizony tényleg szép lett.

1. A második világháborús uniformisworld war II uniform

A nyilvánvaló befutó pediglen az az öltözék, melyet mostanra jogosan nyilváníthatunk a Kapitány ruhatárának alfája és ómegájaként, hiszen a profi igazságosztói pályafutását ebben kezdte és a legutóbbi és legaktuálisabb kalandjában is ebben fejezte be. Mármint persze nem végleg, hanem csupán épp ez volt neki kéznél… A lényeg az, hogy ez az a szerelés, ami egyszerre bír a legkúlabb dizájnnal, egyszerre militáns és ránézésre is harci körülményekre teremtett, illetve egyszerre végtelenül Amerika Kapitányos, hiszen alapvetően magában hordozza ez is a hős klasszikus ruházati színösszeállítását. Na mármost, ha jobban megfigyeljük, az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló és az Amerika Kapitány: A tél katonája c. felvonásokban a Chris Evans által viselt világháborús egyenruha bár majdnem teljesen identikus önmagával, valójában azért mégsem az. Hogy miért? Nos azért, mert az új részben elővett és leporolt változat már valójában nem egyenlő az eredeti verzióval, hiszen az már régen odavan, ennélfogva akadnak apró eltérések, például a szürke elemek mértékében, valamint a piros csíkok számában, na de ezek bocsánatos kis bűnök a tervezők részéről. Mindenesetre a konklúzió az, hogy az új replika egy fokkal kevésbé megnyerő, mint amilyen az első volt. Hát hiába: mégiscsak a ’40-es évekbeli második világháborús uniformis volt az igazi.