Sorozat

A Walking Dead-franchise-t nem a The Ones Who Live koronázza meg – Kritika

 A The Walking Dead alkotói kezdettől nyugodt szívvel írtak ki kedvelt szereplőket a sorozatból, még olyanokat is, akik az alapjául szolgáló képregényben nem haltak meg. Azonban a széria központi hősével ezt akkor sem lépték meg, amikor az őt alakító színész személyes okokból kiszállt. A karakter sztoriját most hosszabb kihagyás után egy új sorozatban, a The Ones Who Live-ben folytatták. Évadkritika.

Rick Grimes (Andrew Lincoln) a The Walking Deadben a zombiapokalipszist túlélők egy kis csoportjának vezetője volt, akiről társai úgy hitték, hogy évekkel korábban meghalt egy robbanásban, amikor a közösséget védelmezte. Csak a nézők tudták, hogy valójában életben maradt, és elvitték egy sokkal jobban felszerelt túlélő közösségbe. Később a párja, Michonne (Danai Gurira) talált arra utaló nyomokat, hogy a férfi életben lehet, és a keresésére indult. A The Ones Who Live egyszerre kiegészítése és folytatása a fő sorozatban történteknek: megtudjuk belőle, mi történt Rickkel az eltűnése óta eltelt idő alatt, és azt is, miként zajlott Michonne kutatása, majd pedig kiderül, mi történt azt követően, hogy újra összetalálkoznak.

A sorozat alapvető problémája a rövidsége, ugyanis a hat epizód kevés mindahhoz, amit a készítők bele akartak zsúfolni, így viszont a vége összecsapottnak érződik.

Noha a cselekmény lassan indul be, és egyáltalán nem kapkodva építkezik, nem hat vontatottnak, mivel nagyon is fontos folyamatokat láthatunk. Mindenképpen jól meg kellett magyarázni, hogy a családjáért bármire képes Rick miért nem tudott évekig hazajutni. Hasonlóképpen a viszontlátás pillanatát sem kapkodhatták el, hiszen már évek óta vártak erre az rajongók. Emellett kellett idő arra is, hogy felvezessék és bemutassák az új ellenséget. Addig rendben is volt a dolog, amíg a két főszereplő egymásra találását, és az ezt követően köztük kialakuló konfliktust bontották ki. A probléma az, hogy ezek után az ellenséggel való konfrontálódást egyetlen részbe sűrítették bele, és a történetnek ez a része emiatt teljesen elkapkodott lett.

A The Ones Who Live erőssége egyrészt a karakterdrámákban, másrészt az új szereplők felvezetésében van.

Rick sztorija kifejezetten hatásos: végigkövethetjük a folyamatot, amelynek végére az eredendően harcos szelleme megtörik, és láthatóan megadja magát a helyzetének. Ráadásul egészen új közegbe került, amilyenhez hasonló az eredeti The Walking Dead sorozatban nem szerepelt. Michonne saját cselekményszála ehhez képest inkább volt az fajta posztapokaliptikus túlélős történet, amit megszokhattunk a fő szériában. Viszont legalább a nővel történtek kibontását nem húzták túl, és pont csak annyit mutattak belőle, amivel kellően érzékeltették, hogy sokáig elhúzódott a Rick utáni keresése. A találkozásuk után köztük lejátszódó dráma pedig az egyik csúcspontja a franchise-nak, ami részben a remekül megírt párbeszédeknek, részben Andrew Lincoln és Danai Gurira játékának köszönhetően. Konfliktusuk ráadásul megidézi egy régi vitájukat is, még a franchise fő sorozatából, ami külön telitalálat. Még az sem tesz rosszat a The Ones Who Live-nek, hogy időnként elkerül a fókusz a két főhősről, mivel kifejezetten érdekes mellékszereplőket írtak a történetbe. A visszatérőkkel egy régi történetszálat varrnak el drámai módon, az új karaktereket pedig a kevés játékidő ellenére is elég jól bemutatják ahhoz, hogy ne pusztán háttérfiguráknak tűnjenek.

Az összképen azonban sajnos sokat ront a záróepizód, amely nemcsak ennek a sorozatnak a leggyengébb része, de az egész Walking Dead franchise-on belül is az egyik legrosszabb résznek nevezhető.

Amellett, hogy túl sűrű volt ez az évadzáró, de az előző részek remek dialógusaitól eltérően ebben az epizódban időnként egész mesterkélt szövegeket adtak a szereplők szájába, egy-két jelenet pedig elég esetlen. Mindezen túl ráadásul a The Ones Who Live végkicsengése kifejezetten optimista, és ezzel valószínűleg erősen meg fogja osztani a rajongókat, mivel felmerülhet az a kérdés is a nézőben, hogy illik-e egy ilyen befejezés egy Walking Dead-sztorihoz.

7 /10 raptor

The Walkind Dead: The Ones Who Live (1. évad)

horror, dráma
6 epizód
Premier: 2024.02.25.
Showrunner: Scott M. Gimple
Csatorna: AMC

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.