HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Világával varázsol el A lány és a csillagok

A Széthullott birodalom, A vörös királynő háborúja és Az Ős könyve-regényfolyamok írója, Mark Lawrence újabb fantasy-trilógiát kezd A lány és a csillagok című könyvvel. Ez a sorozat a szerző előző három alkotásának világában játszódik, története ugyanakkor független azoktól, így minden előzetes ismeret nélkül is érthető, élvezhető.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Yaz egy kegyetlen, hó és jég uralta világban él, egy nomád törzs tagjaként. Egy olyan közegben nő fel, ahol az összetartás, a szokások és normák kérdés nélküli átvétele jelenti a túlélést. Aztán egy napon kiszakad a megszokott életéből és egy számára teljesen ismeretlen világba csöppen, egy olyan helyre, amely még az általa addig ismert vidéknél is vadabb. Itt nem megy semmire az eddigi tudásával – egy rejtett képességének és néhány új barátjának a segítségével azonban a számára idegen viszonyok között is helyt tud állni.

A lány és a csillagok bizonyos tekintetben egészen más, mint amit az írótól várnánk előző művei ismeretében, ez ugyanis egy igazi, tipikus hőstörténet.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Központi karaktere, a fiatal nomád lány nem Mark Lawrence antihőseinek sorát erősíti: semmi köze Jorg Ancrath-hoz vagy Jalan Kendeth-hez, de Nona Grey-től is távol áll. Ő inkább a Young Adult-sztorik idealista fiatal főszereplőire emlékeztet. Yazt kezdettől fogva csak az hajtja, hogy helyesen cselekedjen, mindenkit szeretne megmenteni, és amikor pedig mégis kénytelen megtagadni valakitől a segítséget, az komoly vívódást okoz neki. Emellett szintén a YA-történeteket idézi, hogy több fiú is van a hősnő közelében, akiket kedvel, és néha egyikükhöz, máskor másikukhoz húz a szíve. Ugyanakkor Lawrence ügyesen kezeli az ifjúsági regényeknek ezeket a sémáit, így például a lehetséges szerelmek közötti ingadozás nem kerül túlságosan előtérbe, és nem is válik erőltetetté a mellékszál. Az olvasmányélményből tehát egyáltalán nem vesz el ez a Young Adult-jelleg, noha az író rajongóinak szokatlan lehet.

HIRDETÉS

Maga a sztori felépítése is szokványosnak mondható: a főszereplő bejárja a szerző teremtette fiktív világot, így az olvasó vele együtt ismerkedhet a közeggel.

A könyv lényegében a felfedezések hosszú sorozata. Miután Yaz rájön, hogy létezik egy világ, amelyről addig soha nem tudott, egyre újabb és újabb titkokkal szembesül. Amint kap valamilyen magyarázatot, amint megoldódik egy rejtély, kiderül, hogy mögötte ott van egy másik. A meglepetések szinte folyamatosan követik egymást: minden alkalommal, amikor egy kicsit jobban megismerjük ezt a különös világot, és egy rövid ideig úgy tűnik, közel vagyunk hozzá, hogy teljesen megértsük, akkor ismét fény derül valamire, ami új megvilágításba helyezi a dolgokat. Ezek a fordulatok pedig remekül vannak adagolva, nem követik egymást túl gyorsan ahhoz, hogy az zavaró legyen, de közben azért elég sűrűek ahhoz, hogy végig fenntartsák az izgalmat.

Mark Lawrence

Leginkább azért ragad magával a regény, mert miközben a cselekmény pörög, egy elképesztően részletesen kidolgozott univerzum tárul elénk.

Lawrence nemcsak egy különös világot mutat be, benne többféle néppel és embercsoporttal, de még az ottélők hiedelemvilágából, történelméből is ízelítőt ad. Így nagyon összetett képet kapunk erről a világról, hiszen nem pusztán egyszerű leírásokból ismerjük meg, hanem az emberek mítoszain keresztül is. Ezáltal pedig a szerző remekül érzékelteti azt is, hogy egy olyan emberiségről van itt szó, amelynek már fogalma sincs arról, mi játszódott le korábban azon a vidéken, ahol éltek. Éppen ezért különféle sztorikat találtak ki, hogy az egyes jelenségeket magyarázzák.

Maga a könyv befejezése is elsősorban azzal igyekszik felcsigázni, kíváncsivá tenni az olvasóját, hogy azt sejteti: a folytatásban még több érdekes, nem várt dolgot tudhatunk meg ennek a világnak a működéséről. S ha valami miatt, hát ezért igazán érdemes várni a második kötetet, a The ​Girl and the Mountaint.

9 /10 raptor

A lány és a csillagok (A Jég Könyve 1.)

The Girl and the Stars

Szerző: Mark Lawrence
Műfaj: fantasy
Kiadás: Fumax kiadó, 2020
Fordító: Galamb Zoltán
Oldalszám: 480

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.