Képregény

A Marvel-böjt idejére nincs jobb ellenszer, mint a Titkos Bosszúállók

A koronavírus-járvány egy tisztes jobbhoroggal fektette el az idénre tervezett filmes bemutatókat, többek közt a Marvel Filmes Univerzumának több darabját is, ami miatt sok rajongónak lehet hiányérzete, vagy épp elvonási tünete. Ezen kíván javítani a Fumax Kiadó gondozásában magyarul megjelent, Warren Ellis által írt Titkos Bosszúállók kötet, ami a képregényes formátumot felrúgva sokkal inkább tűnik papírra vetett akciófilmnek, mint mély karakterdrámának. A kötetben a képregényes univerzum legismertebbjei mellett Holdlovag, Valkűr és Sharon Carter is helyre teszi a gonoszokat, ráadásul mindenféle sallang nélkül. Képregénykritika.

Warren Ellis neve ismerősen csenghet a Roboraptor olvasóinak, ugyanis nemrégiben írtunk kritikát a friss köntösbe csomagolt, már-már kultikus képregénynek számító Transmetropolitan című kötetéről, ami egy Spider Jerusalem nevezetű újságíró szemszögéből mutatja be a 23. század amerikai fertőjét.

[central_article_recommendation url=”https://roboraptor.hu/2020/10/30/transmetropolitan-kepregeny-kritika/” image=”1″ lead=”1″]

Ellis amellett, hogy indie-képregényekkel is komoly sikereket ért el, a Marvelnak és a DC-nek is dolgozott korábban, de első munkái között voltak a Deadline magazinban megjelent Doctor Who és Dredd-bíró történetek is. A Marvelnél számos történet jegyez: dolgozott a 2099-es történeteken, írt Thor képregényt is, de az újítónak szánt Counter-X vonal fejeként is tevékenykedett, azonban az utóbbi vonalhoz fűzött sikerek elmaradtak, így egy időre visszavonult a mainstream kötetektől.

2010-ben azonban elkezdett dolgozni a Titkos Bosszúállók történetén, ami minden sallang nélkül csakis arra koncentrál, ami miatt igazán sikeressé tudott válni a modern a évtizedekben a Marvel Filmes Univerzum: a zúzásra. A hajszálvékony cselekmény lényege, hogy a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány, Holdlovag, Bestia, Sharon Carter, Shang-Chi, a Hadigép és a Valkűr a misztikus Árnyéktanács nyomába ered, melynek során a legkülönfélébb gonoszokkal találják szemben magukat. Itt számos új nemezist megismerhetnek az olvasók – és a szuperhősök is –, ám olyan közismert gonosztevők is keresztezik a csapat útját, mint Amerika Kapitány egyik ősi ellensége, Arnim Zola.

A kötetben emellett feltűnnek föld alatti titkos városok, misztikus képességeket kölcsönző sámándrogok, és a megszokott módon az időutazás sem maradhatott ki a pakliból, tehát van itt minden, mint a búcsúban.

Történetről itt nem igazán lehet beszélni, ugyanis a rövid történetek lényege inkább az, hogy frappáns egysorosok keretében pofozzák szét az ellent. A karakterek közti dinamika viszont annál érdekesebb, ugyanis a személyiségzavarral küzdő, ex-milliárdos, egyiptomi isten reinkarnációjaként bemutatott Holdlovag finoman szólva is kontrasztot mutat Amerika Kapitány zsigeri jótét lélek karakterével. Sharon Carter viszont nagyon is illik a Fekete Özvegy és a Kapitány vezette csapatba, vezetői képességei és gyors reakciókészsége miatt kiváló utánpótlása lehet bármelyik fent említett szuperhősnek.

A két “frissebb” szuperhős más-más funkciót töltenek be: Shang-Chi tulajdonképpen a kíméletlen mészáros szerepében tetszeleg, amelyben némileg hátráltatja az a tény, hogy ebben a kötetben még nem rendelkezik azon képességekkel, amelyekkel a későbbiekben kiemelkedik majd a Bosszúállók sorából – képes duplikálni magát, és hátrahagyni emberi mivoltát. Holdlovag ezzel szemben inkább a személyiségével válik a csapat szerves részévé, és egy Tony Starkhoz hasonló nagydumás problémamegoldó szerepét veszi fel – amellett, hogy a harci képességei sem elhanyagolhatóak, mint ahogy az sem, hogy tud repülni.

A kötet az akció mellett vizuális szempontból is rendkívül impozáns, a részletgazdag rajzok mellett többször is szembetaláljuk magunkat szemkápráztató kétoldalas grafikákkal.

A kötet egyébként a Titkos Bosszúállók történetsorának harmadik etapját foglalja magába – az első adagot a Nagy Marvel Képregénygyűjteményben olvashatjuk majd el -, így a teljes sztorivonal ismeretében biztosan többet fog adni a kötet, mint önmagában – igaz, még így is megállja a helyét.

Kifejezetten jó volt a képregény magyarra fordított változatának megjelenése, ugyanis a komplett 2020-as évet lehúzhattuk a WC-n Marvel filmek szempontjából – és még sok más szempontból is – de már most tudhatjuk, hogy amennyiben valamennyire normalizálódik a helyzet, jövőre négy MCU filmet is láthatunk majd a mozikban, és a Marvel-sorozatok is folyamatosan szállingózni fognak. Ezek főszereplőinek megismerésében pedig sokat segíthet a kötet, ugyanis Shang-Chi önálló filmje mellett Holdlovag is saját sorozatot kap majd.

A Titkos Bosszúállók és az alkotó, Warren Ellis nem akarta újra és újra elmantrázni a Fekete Özvegy és Amerika Kapitány eredettörténetét, inkább csak egy piszkosul tempós akciódömpinget akart mutatni az olvasóknak, amit maradéktalanul teljesített is.

Az már más kérdés, hogy a legtöbben nem csupán az akció, hanem a karakterek és párbeszédek miatt is vásárolnak képregényeket. Azonban a történetek között alig-alig találni összefüggést a főbb karaktereken kívül, így kötetként kicsit nehéz értelmezni, kikapcsolódásnak viszont abszolút telitalálat.

Warren Ellis: Titkos Bosszúállók: Küldetést végrehajtani, észrevétlen maradni, világot megmenteni (#Titkos bosszúállók 16-21.)
Kiadó: Fumax kiadó
Kiadási év: 2020
Eredeti megjelenés: 2010 – 2015 (Marvel)
Fordító: Rusznyák Csaba
Értékelés: 7/10 akcióraptor

Szerző

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image