Képregény

Vámpírral randizni nem kiábrándító – Fangs képregénykritika

Sarah Andersen új képregényével, a Fangsszal kezdjük el új projektjünket, a Raptor bébikritikákat. Az új formátum célja olyan művek kibeszélése a Roboraptor felületén, amikről van véleményünk, de nem tudunk vagy nem akarunk teljes körű elemzésben beszélni róluk, esetleg a főkritikában nem vizsgált új megközelítésnek adnánk helyet.

Sarah Andersen munkássága nem csak a Felnőni kiábrándítóból megismert introvertált huszonéves lányból áll, hanem jópár érdekes képregény kikerült már a kezei közül. Egyik ilyen az Andy Weirrel (A marsi) közösen készített Cheshire Crossing,  és a 2019-ben Tapason indított Fangs (Agyarak). Utóbbi idén szeptemberben jelenik meg az USA-ban nyomtatásban az Andrews McMeel Publishingnél – ennek apropóján vettük elő a webcomicot.

Sarah’s Scribbles – A felnőtté válás egy zavaros katyvasz, de nincs ok a parára

A történet semmi különösebb bonyodalmat nem tartalmaz: egy többszáz éves vámpírlány megismerkedik egy farkasember fiúval, akik egymásba szeretnek. Az idő múlásából egy különös párkapcsolattá érik a közös vonzalom. A két szörny randijait, majd összeköltözését a Felnőni kiábrándítóból már jól ismert pár kockás miniképregényekből ismerhetjük meg. A mindennapos szituációkat a két lényhez köthető sztereotípiák bőven átszövik. Például a vámpírlány nappal alszik, a farkasember főleg a szabadban érzi jól magát, a pár pedig nem tud közös szelfit csinálni, mert a vámpírnak nincsen tükörképe. Mindezek közül a egérdekesebb horrorsztereopíia átültetés a farkasember átváltozása teliholdkor.

A férfi havonta történő átváltozása rendre megkavarja a dolgokat – pont mint egy menstruáció.

Vallási különbségek

A párkockás képregények vicces vagy épp sötét humorú soraiból lassan kibontakozik egy aranyos történet arról, milyen is egy tényleg ideális, egészséges párkapcsolat. A két fél döcögősen, de elfogadják egymás furcsaságait, szörnymivoltukból adódó szokásaikat, és alkalmazkodnak egymáshoz. A pár életének jeleneteit sokkal érettebb, részletgazdagabb rajzokon keresztül bontja ki Andersen – a Cheshire Crossinghoz hasonlóan. Fantasztikus goth ruhakölteményeket kap a vámpír, a közös ház is takaros benyomást kel, de még azt is látjuk, hogy egy vámpír hogyan néz meg a tükörben, hogy jól áll-e rajta az aktuális ruhaszett. A farkasember ennél már kevésbé izgalmasabb ruhákban jelenik meg (öltözködése leginkább egy hipszter favágót idéz), de állati formája számos jópofa gagnek ad lehetőséget. Ilyen az emberi alakban való kerékpárosok megmorgása, vagy hogy örömében lábbal dobbant, ami a kutya farokcsóválásának emberi testbeszédre való átültetése.

Gyorsan végigolvasható, rövid könyvecske a Fangs a szerelem nyugodt kiépüléséről annak minden jó és rossz oldalával. Sarah Andersen rajongói biztosan szeretni fogják, hiszen a szerző humora itt is megmutatkozik, rajzstílusa pedig még mindig szerethető.

De ennél többet nem szabad várni a képregénytől: egy kellemes, rövid kikapcsolódást csak.

7 /10 raptor

Fangs

Szerző: Sarah Andersen
Műfaj: vámpír képregény
Kiadás: Andrews McMeel Publishing, 2019
Rajzoló: Sarah Andersen
Oldalszám: 112

A képregényt a NetGalley jóvoltából olvashattuk el megjelenés előtt.

The ARC of this book was provided by the publisher via NetGalley in exchange for an honest review.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.