HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A jó Teddy, a rossz Dolores és a hatlövetű

Doloresre végre rátehénkedik a szabadság igazi súlya, Teddyből csak előtör a jófiú, bár nem tart sokáig, Williamet pedig teljesen utoléri a tragédiája – ez történt a Westworld második évadának kilencedik epizódjában, amit szimbolikusan hívhatnánk a döntések epizódjának is. Telitalálat volt.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Tagadhatatlan, hogy ez az évad nagy William-epizódja volt a kilencedik rész, amiben a múlt és a jelennek vélt idősíkkal ívelték tovább feketekalaposunk nagyszerű karakterét. A szokásos visszatekintő-struktúra összekapcsolva a park jeleneteivel tökéletesen teljessé tették a Willy-kirakós képét, elénekelve nekünk a karakter tragédiáját: már nem képes elvonatkoztatni a parktól, rögeszméjévé vált, ami az epizód egyik nagy fordulatához vezetett. Az elhalt lelkű apa a piros P90-es, belga kishatótávú önvédelmi géppityuval mellkason lőtte a saját lányát, mert azt hitte, hogy Robert az, aki egy tökéletes gyermekmásolattal próbálja manipulálni őt. Mert a park, mint kiderült, nem is a szórakoztatásról, hanem az örök élet technológiai megvalósításáról szól igazából. Minden vendéget szkennelnek, rögzítik döntéseiket, motivációikat nem csak videofelvételeken, hanem, és most jön az érdekesebb része, vagy a fejbe, vagy az alkarba rejtett kis átjátszón keresztül is, amit William is biztos megkapott (ezt próbálja valószínűleg kibányászni az epizód zárójelenetében). Ez a kis cucc elküldi az adatokat a központba, hogy majd a sorozatban látott kis aranyszínű kártyára felrakják, hogy az illetékes jól megnézze. William a részben a kalapja felé bök, amikor a lányának magyarázza, hogy hogyan tökéletesítik a profilok elkészítését. A kalap nem lehet megoldás, hiszen a sorozat alatt még rajta sem volt mindig kalap, sőt, nagyon sok vendégen nem látunk kalapot. Viszont a fejüket tesztelik, amikor azt nézik, androidok-e. Az, hogy egyáltalán a főnököt is zsigerből ellenőrzik, simán mutathat arra, hogy róluk is készülhet másolat. De ez még nem jelenti azt, hogy ott van a „tudatolvasó”, mivel lehet, hogy a készülék csak érzékeli az android agyat, nem pedig végrehajt egy komplex szkent. Arra hajlok, hogy az alkarba rejtett kis jeladó (mert ugye az egy jeladó, ami információt közvetít) továbbítja a személyek tudatmintáját egy központi szerver felé, de hogy ebben az egységben van-e az, ami olvassa az agyakat, na ez a jó kérdés!

Azt hittük Williamet már nem lehet megmenteni a négy lőtt seb után, de az ő halála nem az elmúlásban keresendő, hanem a szellemben és lélekben. Ezt láttuk a kilencedik részben az ő és az öngyilkos, alkoholista felesége kapcsolatán keresztül. Igaz, az epizód utolsó jelenetében azért mégis adott életjelet. Úgy döntött lezárja ezt az egész profilozós sztorit (amit egyébként ő talált ki), kezdve magával. Hogy sikerül-e beszántania a parkot? Szerintem túl jó a sorozat ahhoz, hogy ez a közeljövőben megtörténjen.

HIRDETÉS

Bernard….Robert?

Szerencsére tovább haladtunk a Roberttől vezérelt (vagy általa kísértett) Bernard-szállal is. A jelenetek zöme leginkább Robertről szólt meg az ő istenkomplexusáról, persze implicit. Elmondja, hogy nem akarja elveszíteni gyermekeit. Vélhetőleg ezért is konvertálta át magát digitálissá, hiszen így nem csak megteremtője lehet egy új fajnak, hanem egyben apja, uralkodója is. Meglepetés volt, hogy DigiRobert már nem csak Bernardnak prédikált, hanem az asztalon megfeszített Maeve-nek is. Mint sejtettük, ahogy Dolores, úgy a madame is része Robert nagy játékának, amit ő előszeretettel hív az androidok történetének. Robert az epizódban bevallotta, hogy az ex-prosti, kódban kommunikáló szuperandroid volt kedvence gyermekei közül, olyannyira, hogy még nagyobb hatalmat adott a kezébe. Nem gondoltam volna, hogy az überadmin jogokat lehet még fokozni Maeve esetében, de Robert útjai kiszámíthatatlanok. Ennek ellenére még mindig úgy gondolom, hogy a nő lesz az, aki le fog számolni Roberttel.

Az említett android-apa persze Bernardot sem hagyta békén, aki nem győzött megszabadulni tőle. Megpróbálta rávenni a méla androidot, hogy ölje meg újdonsült társát, ám Bernard szabadabb Robert mágiájától, mint hittem. Viszont továbbra is érdekes, mi lehet az Ajtó, amiről Anthony Hopkins Fordként magyaráz (az első évad alcíme az Útvesztő (The Maze) volt, kiderült, hogy miért). Az megtudtuk, hogy a vendégek másolatait az úgynevezett Kohóban (Forge) tárolják, és erre pályázik Dolores is. Talán a Delos lebuktatását tervezi? Esetleg az emberek másolatai majd androidként segít Doloresnek elérni a célját? Vagy ez a profilozás nem csupán másolatot készítésről szól, hanem valamilyen módon közvetlen kapcsolatban áll a másoltakkal, s ha a digitális profil kitörlődik, a profilozottnál beáll az agyhalál? Ez lehet a fegyveri mivoltja a Kohónak?

Dolores és Teddy

S ha már a Halálosztót említettük, beszéljünk róla és hűséges Teddy macijáról. Az epizódban összefutottak indián barátainkkal (a legutóbbi rész óta úgy érzem ők az igazi hősei ennek a történetnek), akik nem igazán akarják beengedni őket az ígéret földjére. Emiatt a céltudatos, torzultan szabad Dolores és a pitbullá redukált Teddy szépen le is mészárolja a vidéket őrző Ghost Nation-kontingenst, egy indiánt testvért kivéve, ugyanis őt már nem volt képes Teddy megölni. Azt hihettük, hogy a menekülő indián is képes kódon keresztül kicsavarni a puha Clint Eastwood kezéből a hatlövetűt, de nem erről volt szó szerencsére, ugyanis ennek jóval drámaibb okot adtak az írók. Azt gondoltam, hogy a jó-, és szépfiú, most hogy agresszív böllérré változott, Dolores megásta magának a sírját, ugyanis a fiú majd ellene fordul, de hála az írók eleganciájának, ez a sablon nem történt meg. Helyette egy csodálatosan szerelmes elbocsájtó szép üzenet keretében Teddy pisztolyt rántott, majd főbe lőtte magát.Annak ellenére, hogy Dolores úgy gondolta nem fogja bántani őt az ő kis mackója (velem szemben), sőt ezzel kapcsolatban ő is megnyugtatta Dolorest. De nem így történt. Teddy megszűnt létezni. Mindez nem is lett volna oly erős jelenet, ha előtte Dolores nem hegyibeszédezett volna a szabadságról és a döntés fontosságáról, mert ugye Dolores döntött akkor, amikor a cowboyt vérebbé redukálta, a véreb pedig döntött akkor, amikor nem akart tovább az elvetemült Halálosztó kaszája lenni. Ebben a jelenetben szembesült Dolores azzal, hogy a szabadság és a döntéshozatal joga nem ingyér van. Van annak ára is, meg következménye is. Így veszítette el Dolores egyetlen igaz barátját és szerelmét is. Kielégítő volt.

Egyéb érdekességek a vidékről

Maeve különleges képességének felfedezése után Delos biztonsági emberei igyekeztek reprodukálni azt. Létrehoztak egy nagyszerű trójai falovat Clementine személyében. A terv egyszerű: beküldik a még tevékenykedő androidok közé, ő pedig szépen egymás ellen hangolja őket, kintről pedig mindenki elégedettséggel végig nézi, ahogy az elszabadult gépek lemészárolják egymást. Jó nem? Bár biztos vagyok benne, hogy az agyhalottnak tűnő Clementine-t majd jól visszadzsedizi Maeve.

Az eddigi epizódok kibeszélőit ITT találjátok

administrator
Nagyjából 2015 óta vagyok hülye film-, sorozat- meg videójáték kritikus. Az írásaimmal nem akarom megmondani, hogy mit szeressen az olvasó, vagy mit ne. Csak tippeket adok az idő felhasználását illetően. - Mondom ezt én, akinek rohadt hosszúak a cikkei.