HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Batman távol-keleti kalandja egy hosszú termékreklám

Úgy tűnik, hogy 2018 a szokatlan Denevérember-sztorik éve lesz. Januárban jött ki egy Batman-Scooby-Doo crossover és a Gotham by Gaslight című steampunk-rajzfilm, amiben Hasfelmetsző Jacket üldözte a világ legjobb detektívje. Most pedig itt van a Batman Ninja, amelyben Bruce Wayne évszázadokat utazik vissza az időben, hogy aztán a középkori Japánban küzdjön meg Jokerrel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Gorilla Grodd épít egy időgépet, amellyel aztán több évszázaddal visszaküldi Gotham hőseit és gonosztevőit. Batman és társai hirtelen egy másik korban és egy másik országban találják magukat. Joker és a többi gonosztevő átveszi az uralmat egy-egy tartomány felett, és egymással rivalizáló kiskirályokként uralják az országot. Közben olyan masinákat építtetnek az embereikkel, amelyeknek a középkorban még szabadna létezni. Bár a szuperhősök kevesen lennének ilyen hatalmas ellenségekkel szemben, de szerencsére egy egész ninja-sereg siet a segítségükre. Mint kiderül, ők már régóta várják a próféciák által megjósolt külföldi harcost, aki az élükre áll és megmenti országukat.

Az alapötlet, hogy Batmant visszaküldik a középkori Japánba, önmagában nem lett volna rossz. Igaz, eléggé elhasznált a másik időbe/világba átkerülő hős toposza, de ha nehéz is lett volna igazán eredetit alkotni, attól még kihozhattak volna belőle valami érdekeset. Azonban nagyon hamar kiderül a néző számára, hogy a készítők egyáltalán nem akarták megerőltetni magukat. Történetről a Batman Ninja esetében gyakorlatilag nem lehet beszélni: az inkoherens cselekmény rövid, egymáshoz alig vagy semennyire nem kötődő epizódokból áll. A karakterek legnagyobb része alig kap egy minimális szerepet – és akinek több játékidő jut, az is eléggé kidolgozatlan. S ha ez nem lenne elég baj, az egész ráadásul tele van idegesítően béna fordulatokkal (pl. az egyik csata közben Joker szimplán elunja magát és elalszik), és iszonyúan kínos párbeszédekkel (ki tudja komolyan venni, amikor Batman azt mondja nemezisének, hogy most végleg leszámol vele?).

HIRDETÉS

Még nagyon nagy jóindulattal sem nagyon lehet semmilyen értelmes koncepciót felfedezni az egész mögött.

Az biztos, hogy nem nagyon akarták komolyan venni a témát, hiszen tele van irreális megoldásokkal a film (természetesen a gonosztevőknek nincsenek nyelvi problémáik; és könnyen építenek középkori eszközökkel is óriásrobotokat vagy épp számítógépeket). De közben humorosnak egyáltalán nem nevezhető: az egy-két poénosnak szánt mozzanata is inkább béna, mint vicces (lehet, hogy valaki jót röhögött, amikor kitalálta, hogy a szerzetesnek öltöző Batman a fejére denevér-logót borotvál, de a néző inkább csak a fejét fogja), úgyhogy paródiának is borzasztóan gyenge.

Így az ember fejében végig ott motoszkál a kérdés, hogy mégis mi értelme volt ezt a filmet elkészíteni. Persze, ha az egyébként zseniális karakterdizájnokat nézzük, akkor egyértelműnek tetszik a válasz:

tulajdonképpen az egész egy elég színes és zajos, csak kissé hosszúra nyúlt termékreklám.

Az eszméletlenül jól kinéző, szuperhősjelmezeket és hagyományos japán viseletet ötvöző Batman Ninja-figurákat most biztosan nagyon jól el lehet adni – mert hát melyik rajongó ne látna szívesen egy szamurájnak öltözött Batmant a szobájában?! Úgy tűnik, az alkotóknak annyi éppen elég volt, hogy hírverést csináljanak ezeknek a játékoknak. Ennek megfelelően a látványra nem nagyon lehet panasz. A képi világ elég egyedi, nagyon érdekes a számítógépes animáció és a képregényszerű rajzstílus keverése. A harci jelenetek pedig jól komponáltak – különösen a Batman és Joker közötti végső leszámolás –, az aláfestő zenék egészen hangulatosak.

Összefoglalva tehát óriási elszalasztott lehetőség ez a film – egyúttal hatalmas csalódás az animék és a szuperhősök rajongóinak egyaránt. Ha a forgatókönyvírásba is fektettek volna egy kis energiát, akkor egy remek Batman-animét csinálhattak volna – az alapkoncepcióban mindenképpen ott volt a potenciál. Éppen ezért borzasztóan kiábrándító ezeket a cselekmény előrehaladtával egyre kínosabbá váló jeleneteket nézni.

3 /10 raptor

Batman Ninja

Batman Ninja

animációs
Játékidő: 85 perc
Premier: 2018. április 24.
Rendező: Junpei Mizusaki

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.