Magazin

A Sólyom Hang nélkül száll fel a Kutyák szigetéről – Roboraptár május

Visszatér a mocskosszájú szuperhős, végre megérkezik a fiatal Han Solo és mérgező esőben retteghetünk néma csöndben. Ráadásul új Vaják és Predator történeteket is olvashatunk! májusi Roboraptár

Film

Hang nélkül (A Quiet Place)

Magyar premier: május 3.

Az Egyesült Államokban már példátlan diadalmeneten van túl az év meglepetéshorrorra és egyben meglepetésfilmje, bevételek és kritikai siker szempontjából is. A Hang nélkül nemcsak azért érdekes, mert John Krasinski és Emily Blunt a valóságban is egy párt alkot, vagy mert az egyik gyereküket egy siketnéma kislány játssza, esetleg mert néma csendben kell rettegni a szörnyektől, hanem mert a színész-rendező mindezt egy pazar történet elmeséléséhez használja fel. A Hang nélkül kapcsán a fő aggodalmunk egyedül az lehet, hogy sikerül-e olyan környezetben megtekinteni, ahol a többi néző zajongása nem nyomja el a jórészt tényleg szó szerint teljesen hangtalanul megkomponált élményt. (Becságh Dániel)

Kutyák szigete (Isle of Dogs)

Magyar premier: május 3.

Wes Anderson legújabb filmje felüdülés a tavaszi blockbuster rengetegben. Az stop-motion animációs bábtechnikát, amelyet a Fantasztikus rókaúrban sikerrel alkalmazott, tökéletesítette a Kutyák szigetében, minden lehetőséget kiaknázva a diktatórikus atmoszféra megteremtésére. Ha az egyedi látvány és filmnyelv nem is vonzana be minket a mozitermekbe, még mindig ott a történet, melyben egy kisfiú indul el kutyája keresésére, akit ebtársaival együtt a fiktív japán város, Megaszaki szemétszigetére toloncoltak. A kutatásban segítségére van egy falka ugyancsak nem kívánatos kutya. A háttérben pedig kibontakozik egy összeesküvés, melyet egy pár fős diákcsapat igyekszik leleplezni. Wes Anderson-rajongóknak és kutyásoknak kötelező, mindenki másnak pedig, aki valami különlegesre vágyik, erősen ajánlott. Aki még bizonytalan, vagy már látta a filmet, ebben a podcastben bővebben hallhat, ebben a cikkben pedig olvashat a Kutyák szigetéről. (Koós Anna)

Így csajozz egy földönkívülivel (How to Talk to Girls at Parties)

Magyar premier: május 10.

A How to Talk to Girls at Parties Neil Gaiman egy nyúlfarknyi novellája, melyben két tizenéves srác elindul egy házibuliba, hogy ott végre becsajozzanak. Csakhogy véletlenül rossz ajtón kopogtatnak be és egy másik partiba csöppennek, ahol emberszabású űrlények szórakozzák ki éppen magukat. Egypoénos mese, ami önmagában szórakoztató ugyan, de sem történetben, sem terjedelemben nem több egy Saturday Night Live szkeccsnél. Ehhez képest John Cameron Mitchell rendező egy egészestés, romantikus tinivígjátékként képzelte és készítette el a mozgó képest verzióját, Elle Fanning és Nicole Kidman főszereplésével. Egyelőre mérsékelten szórakoztatónak látszik a film, de remélem hogy nem hiába gondolta úgy Mitchell, hogy megérdemli a filmes feldolgozást a mű. (Hartai Dávid)

Deadpool 2.

Magyar premier: május 17.

Deadpool, remek humorának köszönhetően 2016 egyik legszórakoztatóbb mozija volt. Az viszont eléggé kétségesnek tűnt, hogy a folytatása annyira jól fog elsülni, hisze a szuperhősfilmeken való gúnyolódáson kívül még egy épkézláb, legalább minimálisan érdekesnek mondható történetet sem tudott felmutatni. A második részt egy újabb adag mutánssal, a Josh Brolin alakította  Cable-el és még több akcióval igyekeznek meggyőzni minket, hogy Deadpool második kalandja sokkal nagyobb durranás lesz az első résznél. Az előzeteseket látva engem megvette, nagyon úgy tűnik, hogy nem kell tartanunk a nagydumás “hős” karrierjének zátonyra futásától. (Hartai Dávid)

https://www.youtube.com/watch?v=__Gti-u37SA

 Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story)

Magyar premier: május 24.

Han Solo az egyik legnépszerűbb Star Wars-karakter, így aztán nem is csoda, hogy a franchise második spinoff-filmjét neki szentelték. Ugyanakkor ez a szerep a rajongók szemében elválaszthatatlan Harrison Ford személyétől, ami miatt nagyon sokan elutasítók, vagy legalábbis pesszimisták ezzel a filmmel kapcsolatban. S mintha ez nem lenne elég, a filmről a kezdetektől csupa olyan hír látott napvilágot, ami aggodalomra adott okot. Az eredetileg rendezőnek szerződtetett Phil Lord-Christopher Miller párost elküldték, miután kiderült, hogy nagyon mások az elképzeléseik, mint a stúdiónak. Ezek után a tapasztalt Ron Howardot kérték fel direktornak, viszont a forgatásról kiszivárgó pletykák továbbra sem kecsegtettek sok jóval. A Lucasfilm ráadásul nagyon sokáig várt azzal, hogy elkezdje reklámozni a mozifilmet, amiben sokan annak a bizonyítékát látják, hogy valójában már a stúdió is lemondott róla. Azóta viszont már több, egészen hangulatos előzetest is láthattunk, amelyek alapján talán mégsem veszett ügy a Solo: Egy Star Wars történet. (Barna Benedek)

Sorozat

The Rain – 1. évad

Sorozat premier: május 4. (Netflix)

A The Rainnel Netflix a külföldi produkcióinak tárházát próbálja bővíteni, ugyanis egy dán készítésű, Skandináviában játszódó műről van szó, amelyben a szereplők is dánul szólalnak meg. Ahogyan az a képsorokból is kiderül, a The Rain hőseinek az esőtől kell rettegniük, ugyanis a csapadék szállítja azt a borzalmas vírust, ami 6 évvel korábban kiirtotta az emberiség túlnyomó részét. A történet egy testvérpárról szól, akik egy csoporthoz csatlakozva további túlélőket keresnek – azonban ahogyan ez a hasonló thrillerekben lenni szokott, útjuk nem lesz belső feszültségektől és fenyegetésektől mentes. Az majd kiderül, hogy ebben mennyire sikerül túlnőni a posztapokaliptikus filmek jellemző kliséin, de ha más nem is, a halálos eső egy kellően izgalmas alaphelyzetnek ígérkezik. (Becságh Dániel)

Könyv

Cixin Liu: A sötét erdő (A háromtest-trilógia II.)

Megjelenés: május 15.

Az előző kötetben megismert idegenek a Föld felé tartanak, és közel sem barátságos szándékkal. Azonban még van idő: az érkezés négyszáz év múlva következik be, de a földiek mégsem nyugodhatnak meg. Habár az idegeneket támogató csoportot legyőzték, azért maradtak olyanok, akik beáldoznák az embereket. Ők a sophonok, akik mindent és mindenkit lehallgatnak, a szubatomi részecskéket felhasználva előttük semmi sem marad rejtve. Az invázióra felkészülve négy embert választanak ki, hogy megszervezzék a bolygó védelmét, és elkerüljék a sophonok lehallgatórendszereit. Minden erőforrást a rendelkezésükre bocsátanak, azonban a betolakodók elleni szupertitkos tervet maguknak kell kitalálni, egymástól teljesen függetlenül, hogy az idegeneket támogatók ne szerezzenek tudomást a munkálatokról. (Scheirich Zsófia)

China Miéville: A város és a város között

Megjelenés: május 15.

A weird fiction mesterének egyik legérdekesebb regénye jelenik meg végre magyarul a BBC-sorozatadaptáció apropóján. A város és a város között konfliktusa egy átlag krimijére hasonlít: a főhős (Tyador Borlú) egy gyilkosság ügyében nyomoz: egy külföldi diákot, Mahalia Gearyt holtan találnak. De mivel ezt a regényt China Miéville írta, valami ezerszer elborultabbra számíthatunk. A burjánzó nyelvezetéről és különösebbnél különösebb ötleteiről híres szerző A város és város közöttben sem hazudtolja meg magát: az egyszeri (de remélem, többszöri) olvasó megmártózhat az ikervárosok, Besźel és Ul Qoma mocskos életében, szeme előtt rajzolódik ki a két hely politikai kapcsolathálózata, és a számos gondot okozó kulturális különbségek problémája is úgy, ahogy másnál még nem láttuk. (Scheirich Zsófia)

Andrzej Sapkowski: Viharidők (Vaják 0.)

Megjelenés: május 15.

Azt hitted, hogy A tó űrnője után nem olvashatsz többet Ríviai Geraltról? Tévedtél! Májusban érkezik Sapkowski új kötete, a Seasons of Storms. Az új történet  Az utolsó kívánsággal játszódik egy időben, feldolgozva azt megelőző eseményeket is , Geralttal a főszerepben. Az író nem árul zsákbamacskát: az új regényben ismét a vaják oldalán utazhatjuk körbe a strígák és más lények lakta földeket, izgulhatunk vérre menő harcokon, és némi szerelmi szál is belefér a kalandokba. Geralt mellett felbukkannak más jól ismert szereplők is, mint például Kökörcsin, aki szokásához hűen, megint bajba keveredik. És mindeközben valahol viharfelhők gyülekeznek… (Scheirich Zsófia)

Michael Reaves: Az árnyak utcája (Coruscanti éjszakák 2.)

Megjelenés: május 16.

A trilógia második kötetében visszatérnek az első részből megismert szereplők. Jax Pavan és társai még mindig a Birodalom központjában bujkálnak, és ezúttal egy gyilkossági ügybe bonyolódnak bele. Közben persze továbbra is a nyomukban van Darth Vader, aki ezúttal egy fejvadászt bíz meg azzal, hogy keresse meg Jaxot. Egy további mellékszálként követhetjük Padmé Amidala egykori testőrét is, aki a néhai nabooi királynő gyilkosa után nyomoz. A Coruscanti éjszakák kezdése, mint kritikánkban írtuk, nem volt az igazi – májusban kiderül, hogy a folytatás hogyan sikerült! (Barna Benedek)

Amy Plum: Álomcsapda

Megjelenés: május 30.

Amy Plum a zombik és a poszt-apokaliptikus világ után ezúttal a tudatalattiba merül alá. Young adult horror-duológiájának első kötete, az Álomcsapda egy félresikerült kísérletről szól. Az álmatlanságot akarják gyógyítani egy radikális módszerrel, azonban a dolog nem úgy sül el, ahogyan tervezték: a hét fiatal, akit elaltatnak, a laboratóriumi berendezés meghibásodása miatt ugyanabban az álomvilágban ragad. Nem elég, hogy nincsenek emlékeik arról, hogy kerültek oda, de ráadásul ezen a helyen a legrosszabb rémálmaik kelnek valóra. Ha nem fognak össze, hogy legyőzzék a félelmeiket, örökre ennek a világnak a foglyai maradnak. (Barna Benedek)

Bryan Thomas Schmidt (szerk.): Predator: Vérözön

Megjelenés: Május 30.

Ebben a novelláskötetben 16 rövid történetet olvashatunk a Ragadozók vadászatairól, különböző szerzőktől – akik közül mindenki írt már valamilyen Predator-sztorit. A novellák érdekessége, hogy a filmek mellett a tágabb franchise-ra is van bennük utalás. Feltűnnek a Ragadozó 2. szereplői, a Harag háborúja-könyvtrilógia egyik karaktere, és ketten a Szerepcsere című regényből is. További érdekességük, hogy a legkülönfélébb történelmi korokban és helyeken játszódnak: a viking-kori Norvégiába, a 12. századi Japánba, Vietnamba, a polgárháborús Amerikába és az űr távoli részeibe egyaránt eljutunk. (Barna Benedek)

Jason Fry: Az utolsó Jedik

Megjelenés: május 31.

Az ébredő Erőért sem rajongott egyöntetűen a Star Wars rajongótábora, viszont Az utolsó Jedik talán még annál is megosztóbbra sikerült. Ennek egyik oka, hogy hiába válaszolt meg sok kérdést az előző rész után, újabb kérdőjeleket hagyott maga után. A jó hír az, hogy a hivatalos regényverzióban sok plusz jelenet és leírás is szerepelni fog majd, vagyis magyarázatot kapunk majd több dologra is. Kérdés, hogyan írták meg a könyvet. Bár most legalább nem a VII. rész borzasztó száraz regényadaptációjáért felelős Alan Dean Fostert kérték fel a munkára: Az utolsó Jedik írója, Jason Fry eddig csak ifjúsági- és gyerekkönyveket írt – meglátjuk, hogyan birkózott meg a feladattal. (Barna Benedek)

Képregény

Craig Thompson: Blankets – Takarók

Megjelenés: május 13.

A 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon jelenik meg az elmúlt évek talán legszebb graphic novelje: ez Craig Thompson Blankets-e. A történet nem teljesen geek, de képregényrajongó nem mehet el mellette szó nélkül.
Thompson műve egy művésznek készülő fiú bildungsromanja, azaz fejlődéstörténete. A szépen meghúzott vonalakból és a Középnyugat téli világából két fiatal, Craig és Raina szerelme bontakozik ki. Az ő szerelmüket az őszinte ábrázolás mód és az a realista szemlélet, amellyel Thompson a tinédzserkori problémákat, a hittel való szakítást és a felnőtté válás más fontos állomásait dolgozza fel teszi különlegessé. (Scheirich Zsófia)

Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Néma pokol (Blacksad 4.)

Megjelenés: május 13.

Szintén májusban tér vissza John Blacksad a Néma pokolban. Egy biztos: Canales és Guarnido ezúttal is olyan történetet szállít, amiben élmény lesz megmártózni. A negyedik részben az 50-es évek New Orleansszébe, a forró jazz és hidegvérű gyilkosok városába szólítja munkája. Feladata egy ünnepelt zongorista halálesetét feltárni, Blacksad azonban nem várt problémákba ütközik, és eddigi legveszélyesebb ügyével találja szembe magát. (Scheirich Zsófia)