Magazin

Natalie Portman, az Oasis és Superman nagyapja hozza el a geekek kánaánját – márciusi Roboraptár

Habár februárban is akadt mit néznünk, márciusban csak úgy kapkodjuk majd a fejünket az izgalmasabbnál izgalmasabb premierek között.
Többek közt végre érkezik a kultikus “geek Biblia” filmes adaptációja és két új Star Wars-regény, Jennifer Lawrence Budapesten csábít és a legkeményebb szuperhőscsaj sorozata is folytatódik. Íme minden, amire érdemes figyelnünk a következő hónapban.

Film

Vörös veréb (Red Sparrow)

Magyar premier: március 1.

Erről a filmről már mindenki hallott, hiszen tavaly ezt forgatta Jennifer Lawrence Budapesten. A színésznő ezúttal az orosz kémet, Dominika Egorovát alakítja, aki csábítással csalja csapdába áldozatait, hogy utána kiiktathassa őket. Egorovát az úgynevezett “Veréb iskolában” képezték ki, és az első komolyabb megbízása, hogy az amerikai CIA ügynök Nathaniel Nash (Joel Edgerton) bizalmába férkőzzön. Az előzetesek alapján nem az lesz a film fő kérdése, hogy vajon Nash rájön-e Egorova személyazonosságára – a válasz igen – hanem az, hogy Egorova valóban beleszeretett-e a férfiba és szembe akar menni az orosz munkáltatóival, vagy ez is csupán az átverés része. A kémthrillert Francis Lawrence (Legenda vagyok) rendezte, aki korábban már dolgozott együtt Jennifer Lawrence-szel (nem rokonok) Az éhezők-viadala filmeken. A Vörös veréb eddig elég vegyes kritikákat kapott, az biztos, hogy egyelőre ez áll legközelebb egy Black Widow-filmhez, amit megnézhetünk a moziban. (Rácz Viktória)

Expedíció (Annihilation)

Magyar premier: március 12. (Netflix)

Sajnos itthon csak a Netflixen nézhetjük majd meg Alex Garland, a nagyszerű Ex Machina rendezőjének legújabb filmjét. Az Expedíció Jeff Vandermeer azonos című regényének adaptációja, mely a Déli Végek könyvtrilógia bevezető része. Az eredeti mű olvasói számára már az előzetesekből is feltűnhetett, és a rendező is beszélt róla, hogy igen csak el fog térni a film cselekménye a könyvétől. A történet viszont alapvetően ugyan az maradt: egy öt fős tudóscsapat elindul a titokzatos X Térségbe, hogy felfedezze annak különleges tulajdonságait, élővilágát és kiderítsék hogyan  és minek köszönhetően jött létre több mint harminc éve, mi is ez a terület valójában. A film egyszerre ígér lélegzetelállítóan gyönyörű látványvilágot és borzongató feszültséget. Jó esély van rá, hogy az Expedíció az év egyik legemlékezetesebb sci-fije lesz.

(Hartai Dávid)

Tomb Raider

Magyar premier: március 15.

2013-ban a Crystal Dynamics fejlesztő brigádja és a japán Square Enix kiadó-fejlesztő újraindította (rebootolta) az 1996-ban induló, 2013-ra már 9 játékot magáénak tudható franchise-t, a Tomb Raidert. A fejlesztők a kontextust kicsit visszarángatták a földre, megfürdették némi realizmusban annak főszereplőjét, az egyik legismertebb videojáték karaktert, a csodálatos Lara Croftot. Az új változat sokkal emberibb lett és nem utolsó sorban az új generációnak is bemutatta Croft kisasszonyt egy kvázi eredettörténet keretében. Izgalmas történetvezetésével, pörgős akcióival annyira elnyerte a játékosok tetszését, hogy 2016-ban el is készült a második része, ami szintén hatalmas siker lett. Felbolydulva a sikeren, és nem utolsó sorban látván a nagyszerű filmalapanyagot, a Warner Bros, a Metro-Goldwyn-Mayer és a karakter vászonra adaptálásának jogát már 2011-től birtokló GK Films Roar Ulthaug norvég rendező vezénylésével 2017-ben el is kezdte forgatni a filmet, amely az előzetesek alapján igyekszik hűséget fogadni a 13-as videojátéknak. Lara Croftot az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Alicia Vikander alakítja majd. A filmben minden lesz, ami egy akciódús robinzonádhoz szükséges: “lakatlan” sziget, második világháborús, rozsdától rohadó repülőroncsokon ugrálás, nyilazás, gépkarabélyozás, titkos (szekta)szervezet és egy misztikus titok, ami megfejtésre vár.

Az elmúlt évek szörnyű videojáték-adaptációi teljesen joggal plántálták belénk a szkepticizmust a videojátékok megfilmesítésével kapcsolatban, jómagam semmit nem várok el a filmtől, legfőképpen azt, hogy jó legyen, de reménykedem a sikeres “vászonmunkában”. Ettől függetlenül az előzetesek alapján kiváló programpontot nyújthat a nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjén, hacsak nem vesz el túl sok időt a 12 pontba foglalt követelések megfogalmazása az egyik kávéházban.

(Szaniszló Róbert)

Ready Player One

Magyar premier: március 29.

Spielberg filmjénél geekebb dologgal nem hogy márciusban, de talán az egész évben nem fogunk találkozni. Ernest Cline geek Bibliája annyi utalást, nosztalgikus visszaemlékezést tartalmazott, amennyit talán az egész kortárs retrohullám összesen nem, és ezt elnézve jobb alkotót nem is kaphatott volna mindenki kedvenc gyerekkori rendezőjénél, Steven Spielbergnél. Azonban ez számomra inkább aggodalomra ad okot: Spielberg (mint azt éppen a napokban megjelentő A Pentagon titkaival is bizonyította) már távolról sem az a látnoki alkotó, aki egykor volt, hajlamos rutinból dolgozni, és a Ready Player One előzetesei is arról tanúskodnak, hogy adaptáció címszó alatt megelégszik a nosztalgikus ikonográfia (szerzői jogi szempontból is elérhető részének) átemelésével. Ami már csak azért is baj, mert a regényt sem – helyenként erősen sablonos – narratívája, hanem megkapó világa adta el. Csak remélni tudom, hogy valamennyit azért látni fogunk ebből is.

(Becságh Dániel)

 

Sorozat

Jessica Jones – 2.évad

Évad premier: március 8. (Netflix)

Visszatért a Marvel sorozatuniverzum káromkodós, alkoholista és szupererős detektívnője, Jessica Jones. Már az első évad is azért volt emlékezetes, mert egyszerre tudott nyomasztó film noir, akciódús szuperhőstörténet és lélektani dráma lenni, és úgy látszik ezt a hagyományt folytatja majd a második évad is. Az előző etapban a feldolgozatlan trauma egy zaklató ex képében jelent meg, az új évadban pedig még mélyebbre ásunk Jones (Krysten Ritter) rejtélyes múltjában, egészen a képességeinek eredettörténetéig. A detektív most saját maga után nyomoz, ami komoly lelki megterheléssel jár, emellett pedig még egy sorozatgyilkost is el kéne kapnia. Mivel az első évad legnagyobb fegyverténye a David Tennant alakította gonosz, Kilgrave volt, az a nagy kérdés, hogy Krysten Ritter el tudja-e vinni a hátán a sorozatot. Az előzetes alapján bizakodhatunk.

(Rácz Viktória)

https://www.youtube.com/watch?v=hSvnepZS26s

Krypton – 1. évad

Sorozat premier: március 21. (Syfy)

Mivel Superman története szülőbolygójának elpusztulásával kezdődik, Krypton érthető módon nem sokat szerepel az Acélemberről szóló történetekben. Persze az évek során megtudhattunk bizonyos dolgokat a kryptoniakról, de a téma alapvetően háttérben maradt. Ezen változtatott aztán sokat 2008-ban a New Krypton-sztori: ebben Superman megismerkedhetett azzal a társadalommal, amelyben a szülei is éltek – és amely, mint kiderült, szinte mindenben különbözik attól, amiben ő felnőtt. Az Acélember írója, David S. Goyer most erről a közel sem utópikusan berendezett Kryptonról csinált egy tévésorozatot, Superman nagyapjával, Seg-Ellel a főszerepben.

(Barna Benedek)

Szilícium- völgy (Silicon Valley) – 5. évad

Évad premier: március 26. (HBO GO)

A digitális forradalom bölcsőjében mesés ígéreteket kínáló startup cégek váltják egymást a reflektorfényben, ám az összes közül a mai napig Richard Hendricks formabontó kezdeményezése, a Pied Piper, és az új internet álma tűnik a legkecsegtetőbbnek. Még akkor is, ha csupán az HBO fiktív agyszüleményéről van szó. Az elmúlt évek egyik legkreatívabb, sodró lendületű vígjátéksorozata március végén végre visszatér, méghozzá az ötödik évaddal. Az eddigi négy, gyakorlatilag hibátlan felvonás után hasonlóan magas színvonalat várunk az új szezontól is. Nagyot csalódnánk, ha a készítők cserben hagynának bennünket.

(Hári Dani)

 

A Series of unfortunate events – 2. évad

Évad premier: március 30. (Netflix)

Nem is zárhatnánk jobban a márciust, mint a különös képi világú, ifjúsági regényadaptáció új évadával. Míg az első évad Daniel Handler, a. k. a. Lemony Snicket tizenhárom kötetből álló könyvsorozatának első négy részét dolgozza fel nyolc epizódban, a második évad immár tíz epizódban vállalkozik a következő öt kötet adaptálására. A Baudelaire-testvérek számára legalább annyi, de valószínűleg még több és sötétebb kalandot tartogatnak a soron következő kötetek (A zord iskola, A liftakna titka, A visszataszító város, A halálos műtét és a magyarul eddig még meg nem jelent The Carnivorous Carnival). Ahogy az első évadból kiderült, az árván maradt gyerekek szülei egy titkos társasághoz tartoztak, és végakaratukban a társaság többi tagját jelölték ki haláluk esetére gyámul. Azonban különös körülmények között mindenki, aki befogadja a Baudelaire-árvákat, hamarosan maga is  fűbe harap. Ebben pedig nagy szerepe van az iszonyatosan öntelt, ugyanakkor rettentő dilettáns, őrült Olaf grófnak, akit Neil Patrick Harris alakít. Már kíváncsian várjuk, hogyan árad tovább a balszerencse, és hogy fény derül-e a gyerekek családját, a rejtélyes társaságot és a grófot övező titkokra.

(Koós Anna)

 

Könyv

Mur Lafferty: Hat ébredés

Megjelenés: március 13.

Lafferty új szerzőnek számít a magyar könyvpiacon, de kint podcastjaival egész szép hírnévre tett szert, íróként pedig Philip K. Dick-díjra is jelölték. A Hat ébredés egy vérbeli sci-fi thrillernek ígérkezik. A Dormire többgenerációs űrhajó fontos feladatot teljesít: rakterében a hibernált állapotban lévő emberiséget szállítja új otthonába, a Tau Ceti körül keringő Artemiszre. Az utazást klónok felügyelik, akik testük elöregedéséig szolgálnak a fedélzeten. Mikor eljött az idejük, emlékeiket áttöltik egy fiatal kiadásba, hogy az út zavartalanul folytatódjon. Az új generáció ébredésénél azonban valami félresiklik: az ébredő klónok csak a hajó kilövésére emlékeznek, az űrhajó MI-jét képtelenség elérni, a hibernált emberek pedig vérbe fagyva lebegnek körülöttük.  A hat klón kétségek közt próbálja menteni a menthetőt és kideríteni, mi történhetett a hajón.
(Scheirich Zsófi)

Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek

Megjelenés: március

A Matildát eredetileg arra tervezték, hogy elérje a titokzatos, Ígéret Földjének nevezett helyet. Az ezeréves utazás során egy kisebb csoport vette át a hajó vezetését, ami kegyetlen elnyomásban tartja az utazókat. Az elnyomottak egyike a fiatal Aster, aki csöndben tűr, de szíve mélyén azt kívánja, bár azzá a korccsá változna, aminek tartják, és végezhetne elnyomóival. A sors azonban más utat jelölt ki a lány számára: egy vezető hirtelen halála és  anyja öngyilkossága között meglepő összefüggést fedez fel, és annak nyomán indul útjára.  A klasszikus rabszolga történetet keretébe Solomon egy nem mindennapi főhőst és egy aprólékosan kidolgozott űrhajó-társadalmat helyez, amin keresztül emberekről, gonoszságról és az újraéledő reményről beszél.

(Scheirich Zsófi)

K. W. Jeter: Boba Fett kelepcéje

Megjelenés: március 14.

Bár csak nagyon minimális szerepük volt a filmekben, a fejvadászok (különösen Boba Fett) a Star Wars-fanok nagy kedvencei lettek. Nem véletlen, hogy K. W. Jeter, a Szárnyas fejvadász-regényeiről is ismert sci-fi író a ’90-es években egy egész könyvtrilógiát szentelt ezeknek a karaktereknek. Sajnos magyarul annak idején csak a Fejvadász háborúk-sorozat legelső kötete, A mandalori páncél jelent meg, most azonban a Szukits kiadó lefordíttatta a második két regényt is, így végre a hazai rajongók is megtudhatják, hogyan végződik Fették története. A Boba Fett kelepcéjében a címszereplőnek a Fejvadász Céh egymás ellen forduló frakciói közti belháború és a birodalmiak háttérbeli áskálódása közepette kell túlélnie – lehetőleg úgy, hogy közben régi hírnevét is megőrizze.

(Barna Benedek)

Michael Reaves: A Jedik alkonya

Megjelenés: március 28.

Annak idején úgy tudtuk, hogy csak Obi-Wan és Yoda maradtak életben a Birodalom felemelkedésekor végrehajtott Jedi-mészárlást követően. Aztán az elmúlt évtizedek során folyamatosan jelentek meg az olyan könyvek és képregények, amelyekben újabb és újabb túlélők bukkantak fel. Ilyen Jax Pavan is, aki ráadásul nem máshol, mint a Birodalom központjában, Coruscanton bujkálva próbál túlélni, és ennek érdekében természetesen titkolni igyekszik Erő-érzékenységét. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor kénytelen felfedni valódi kilétét. A Medstar-duológia és a Halálcsillag szerzőjének újabb regénye egy trilógia első kötete.

(Barna Benedek)