HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Afrika James Bondja keresi a Csillagkaput, hogy Ash újra megmentse a világot – Februári Roboraptár

Na, a lagymatag január után úgy néz ki, hogy végre kezd igazán beindulni a 2018-as geek év. Februárban ugyanis lesz minden, épp, mint a nerd búcsúban. Újra ránk hozza a frászt egy régi kedvenc, jön az MCU új fenegyereke, Ash ismét szétrúg pár démon segget, a Fekete lagúna szörnye szerelembe esik, elmerülünk a cyberpunk Berlinben, kinyílik a Csillagkapu és még Darth Maul is visszatér.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Babadook (The Babadook)

Magyar premier: Február 1.

Hogy mit keres 2018-ban a magyar mozikban A Babadook, azt mi sem tudjuk. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem is örülünk neki, hiszen hogyan is ne örülnénk annak, hogy végre nagyvásznon is láthatjuk az elmúlt öt év egyik legnyomasztóbb és legtartalmasabb horrorfilmjét. Jennifer Kent nagyjátékfilmes, hidegrázós és székhez szegező rendezői debütálása a gyászról, az anyaságról, már akkor zsigerekig hatoló „post-horror” volt, amikor még nem is ismertük ezt a fogalmat! Ha pedig ennyi nem győzött meg, hogy igenis megéri elmenni egy négy éves filmért a moziba, akkor olvassátok el kritikánkat!

HIRDETÉS

Fekete Párduc (Black Panther)

Magyar premier: Február 15.

Az év első szuperhősfilmje, egyben a legjobban várt is. A Fekete Párduc az MCU tizennyolcadik filmje lesz, így akár annyival is elintézhetnénk, hogy akinek az eddigiek is tetszettek. Ám a Marvel az utóbbi időben láthatóan nagyobb teret enged rendezőinek, így a (nem crossover) filmjei egyedibbek, változatosabbak és egymástól függetlenebbek. Az előzetesek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy Wakanda hercegének első saját kalandja új színt hozhat a Marvel univerzumba. Nem pusztán azért, mert azon kivételes hollywoodi blockbusterek közé tartozik, amelyek szereplőgárdájának túlnyomó része feketékből áll, hanem mert az előzetes hírek alapján a Fekete Párduc-film sokkal inkább egy James Bondot idéző kémfilm, mintsem megszokott szuperhős kaland lesz. Na meg persze az se mellékes, hogy ez lesz az első Marvel film, amely a status-quot igencsak felrúgó Polgárháború eseményei után (a Földön) játszódik majd.

Arról nem is beszélve, hogy Fekete Párduc lesz az első olyan afroamerikai szuperhős Wesley Snipes Pengéje óta, aki önálló mozifilmet kap. Igazából csupán annyit várunk tőle, hogy megkapjuk a 21. századi Shaftet. Nagy elvárás ez? Persze, de a csodálatos Creed után Ryan Cooglerben bízunk annyira, hogy teljesíteni tudja.

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (Early Man)

Magyar premier: Február 15.

Lesz új Aardman-film! Kell ennél többet mondani? Aki ismeri a Shaun, a bárány illetve a Wallace és Gromit filmeket gyártó stúdió munkásságát az pontosan tudja miről van szó. Reméljük legújabb – ezúttal nem korábbi sorozaton alapuló – filmjük mind látványban, mind ötletekben, mind pedig humorban hozza majd a(z elég magas) Aardman-színvonalat.  Mindenesetre az előzetese alapján a stop-motion filmezés egyik utolsó, de rendíthetetlen bástyájának új alkotása képes lesz felnőni az elvárásokhoz. (Azt pedig már most le merném fogadni, hogy az Ősember ott lesz a 2018 „Legjobb animációs filmje” Oscar-díjáért zajló versenyen.)

A víz érintése (The Shape of Water)

Magyar premier: Február 22.

Guillermo del Toro visszatért! Na jó, igazából sosem ment el, de az tény, hogy legutóbbi filmjeit már messze nem övezte olyan nagy elismerés, mint a bő tíz éve készített mesterművét, A  faun labirintusát. Azonban legújabb rendezése nem pusztán felér a rendező legjobb filmjeihez, hanem az is lehet, hogy túl is tesz majd azokon. Legalábbis, ha hihetünk az egyhangúan (elképesztő) pozitív kritikáknak, illetve a 13 (vagy valamennyi, majd márciusban kiderül) Oscar-díjnak.  És hogy mi is A víz érintése? Nos, egy igazán különleges hangulatú és érzéki, romantikus-rémfilm. A fekete lagúna szörnyének találkozása egy francia film esztétikájával. Furán hangzik? Valószínűleg az is, de pont ezért várjuk annyira már. Hogy a néma takarítólány (Sally Hawkins) és a kormány által fogságban tartott Hany Istók szerelmének története tényleg olyan jó-e, mint mondják, majd kiderül. Ám az már az előzetesekből is jól látszik, hogy a stílussal, látvánnyal (Dan Laustsen), zenével (Alexander Desplat) és színészi játékkal (Micheal Shannon, Octavia Spencer) biztosan nem lesz gond.

Mute

Bemutató: Február 23. (Netflix)

Az év legrejtélyesebb, de – részben ezért is – legvártabb premierje. Ugyan Duncan Jones előző filmje, a Warcraft messze elmaradt az elvárásainktól, ám legújabb filmje épp azért érdekes, mert az ork-eposz buktája után visszatért ahhoz, amiért már 2009-ben a szívünkbe zártuk. A Mute ugyanis egy viszonylag kis költségvetésű, stúdió beleszólástól független sci-fi, amiről még szinte semmit sem tudunk a sztori nagyon leegyszerűsített vázán (Alexander Skarsgård néma csaposa az eltűnt barátnőjét keresi a futurisztikus Berlinben) és egy frissen érkezett, rövid előzetesen kívül. De a végtelenségig reklámozott és hypeolt blokbusterek után kifejezetten üdítő és izgalmas ez a marketingcsönd. Reméljük, hogy Jones a Mute-tal bebizonyítja, hogy nem pusztán „egy slágeres” rendező, és, hogy a „Hold spirituális folytatása” méltó lesz elődjéhez.

 

 

Sorozat

Altered Carbon

Sorozat premier: Február 2. (Netflix)

A Netflix idei egyik legnagyobb dobása lehet Richard K. Morgan Valós halál című könyvének adaptációja. A többek közt James Purefoy és Joel Kinnaman főszereplésével készült sorozat 500 évvel a jövőbe kalauzol el minket, amikor már lehetővé vált a tudat egyik testből egy másik testbe történő átvitele. Bár így tulajdonképpen az örök élet lehetőségeteremtődött meg, a cyberpunk-noir jövő még nem lett békésebb. Ezt pedig hamarosan a 250 éves alvása után feltámadó Takeshi Kovacs (Kinnaman) is megtapasztalja, aki kénytelen lesz kideríteni, hogy ki próbálta megölni a világ leggazdagabb emberét (akinek újdonsült életét köszönheti). Noha a sorozat készítőjének/írójának, Laeta Elizabeth Kalogridis-nak az eddigi filmográfiája elégé felemás (egyaránt az ő nevéhez kötődik a Viharsziget és a Terminator Genisys), ám az előzetes kifejezetten pofásra sikerült, így mi mindenképpen bizakodóak vagyunk. (Meg aztán minőségi, disztópikus sci-fi sorozatból sosem elég.)

https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

Ash vs. Evil Dead 3. évad

Magyar évad premier: Február 26. (HBO GO)

Ideje volt már, hogy mindenki kedvenc anyaszomorítója, a démonok leglazább ellensége, Ash is visszatérjen, hiszen utoljára 2016-ban láttuk. Épp ezért egy kicsit féltünk is tőle, hogy két évad után talán végleg letette a láncfűrészt, de a legnagyobb sajnálatára (hiszen végre hősként ünnepelték) és a néző legnagyobb örömére ez nem következett be. Az Ash vs. Evil Dead korunk legfergetegesebb, legvadabb, legvéresebb és legmenőbb sorozata. Amikor már épp azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor Sam Raimi gárdája újfent bebizonyítja, hogy igenis lehet. Elnézve pedig a harmadik évad előzetesét, ez most sem lesz másképp. Ismét várható rengeteg kiontott bél, hektoliternyi fröccsenő testnedv, leszakadó végtagok, laza egysorosok és borzalmas döntések hőseink részéről. Kedvenc démonirtó triónk és a zseniálisan sátáni Lucy Lawless visszatérése mellett pedig Ash lányát is megismerhetjük. Az Ash vs. Evil Dead nagyjából a legjobb példa arra, hogy miként érdemes évtizedek után (egy másik médiumon) úgy folytatni egy klasszikus franchise-t, hogy az képes legyen frissnek hatni, miközben végig önazonos is marad.

Stargate: Origins

Sorozat premier: Február 15. (Az MGM saját Stargate Command nevű web felületén/stream szolgáltatásán.)

Most, hogy végre van új Star Trek-sorozat (és Star Treket megidéző is), illetve, hogy a WC-re sem tudunk már kimenni úgy, hogy ne jöjjön szembe egy újabb Star Wars-film, épp eljött az idő a harmadik nagy csillagsorozat visszatérésének is. A Stargate: Origins, ahogy az a nevéből (és a trendekből) sejthető a Csillagkapu-sorozatok előzményeként funkciónál majd.  Üröm az örömben, hogy az Origins – amelyben a fiatal Cathrine Langford 1928-ban kutatja majd az apja által frissen megtalált egyiptomi csillagkaput – nem egy hagyományos, hanem csupán egy 10 darab, egyenként nagyjából 10 perces epizódokból álló web sorozat lesz. Szóval tulajdonképpen kapunk egy új Stargate TV-filmet. Azért ez sem olyan rossz dolog (és siker esetén szinte garantált a folytatás).

Könyv

 George R. R. Martin: Égi ászok (Wild Cards 2.)

Megjelenés: február 1.

Februárban végre megjelenik a Wild Cards tényleges második kötete, az Égi ászok. George R. R. Martin osztott univerzumának alapkoncepciója szerint 1946-ban egy emberi DNS-t átíró vírus szabadult el New York légterében, amely a lakosság nagyrészével végzett, azonban a szerencsés kisebbség szuperképességeket szerzett. A második kötet a szerencsésen mutálódott ászok (hősök) és a szerencsétlenül járt jokerek (torzszülöttek) kalandjait meséli tovább. A Fekete lapokban megismert szereplők életútját ezúttal Roger Zelazny, Pat Cadigan, Lewis Shiner, Walter Jon Williams és maga George R. R. Martin egyengeti.
(Scheirich Zsófi)

Robert Kroese: Tudatzavar

Megjelenés: február eleje

2039 Los Angelesében járunk, ahol áldatlan állapotok uralkodnak, a 2028-as Összeomlás még érezteti hatását. A nagyváros több részre esett szét, és ennek eredményeként született meg a Kitaszított zóna. Mint a katasztrófa nyertese, felszabadult a hatalom irányítása alól, viszont ezzel egy harmadik ország szintjére süllyedt, teljesen elszigetelve magát a civilizációtól. LA és a Kitaszított zóna közti viszonyt nehéz fenntartani, azonban akad egy rátermett hős: Erasmus Keane magánnyomozó. Társa, Blake Fowler oldalán behatolnak a Kitaszított zónába, ahová legújabb nyomozásuk (eltűnt egy genetikailag módosított bárány) vezeti őket.
(Scheirich Zsófi)

 

Képregény

Star Wars-képregények

A Szukits kiadó 2018-ban is folytatja azt a jó szokását, hogy sorban adja ki a modern kori Marvel Star Wars-képregényeket. Februárban pedig két köttetettel is készülnek. Február 14-én folytatódik korunk egyik legismertebb képregényírója, Jason Aaron által jegyzett fő Star Wars-sorozat, amelynek ötödik kötetében, a Yoda titkos háborújában az első számú Jedi mester csapdába esik egy nagy hatalmú, de gonosz gyermekek által irányított bolygón. (Legalább most a méretkülönbség nem okoz majd neki gondot, ellenben a túlerővel.)

Két héttel később pedig végre engedhetünk a sötét oldal csábításának is. Február 28-án jelenik meg ugyanis az előzmény trilógia legközkedveltebb karakterét központban állító – az eddigi sorozatoktól független – Darth Maul-kötet, amelyből megtudhatjuk, hogy (a tetováltatáson túl) mivel töltötte napjait Maul, mielőtt összefutott volna a Kenobi-Jinn duóval. (Noha volt már erről képregény, sorozat, könyv is, de ugye azok már csak „legendák”.)