HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Az ork zsaru és a képzelt unikornis nem hagyják, hogy a jedikről szóljon az egész karácsony, de a nyugatos zombikkal ők sem számoltak. – decemberi Roboraptár

Úgy tűnik, hogy az év végét még igyekszik mindenki kicsit meghúzni, így szerencsére decemberben sem maradunk tartalom nélkül. Valószínűleg a legtöbben a Star Warst várják a legjobban, de lesz itt klasszikus sorozatgyilkostól kezdve drákokon keresztül minden, még egy rég eltűnni látszó képregény is feléledt az ünnepekre.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Star Wars: Az utolsó Jedik (Star wars: The Last Jedi)

Magyar premier: December 14.

Valószínűleg én vagyok az egyetlen a Roboraptor-szerkesztőségében, akit nem nyűgözött le az utóbbi két Star Wars, de Az utolsó Jedikhez még én is reménykedve állok. Rian Johnson filmje számára a szememben minden adott, hogy elkerülje Az ébredő Erő és a Zsivány Egyes csapdáit:  kevesebb elvárás, hogy hol vegye fel és hol engedje el a történet fonalát, és a 150 perces játékidő is mintha azt sejtetné, hogy hagyták egy kicsit szabadon kalandozni a galaxisban. Persze ha túlságosan messzire kalandozott volna, valószínűleg éppúgy lapátra kerül, mint a Lord-Miller páros, de a Disney-féle korszakot képező 5 produkcióból még így is Az utolsó Jedik tűnik a legtöbb potenciállal bírónak.
(Becságh Dániel)

https://www.youtube.com/watch?v=2D94A58iW5o

HIRDETÉS

Ferdinánd (Ferdinand)

Magyar premier: December 21.

Karácsonykor egy tanulságos mese is várja a kicsiket és nagyokat a mozikban. A Ferdinánd egy bika története, akit elszakítottak szerető kis gazdájától, hogy bikaviadalokon álljon ki. Ferdinánd azonban nem harcias típus, és csak arra vágyik, hogy újra otthon lehessen. Nehéz feladat áll a fiatal bika előtt, viszont szerencsére segítségére vannak újdonsült barátai is.
(Koós Anna)

Jumanji: Vár a dzsungel (Jumanji – Welcome to the Jungle)

Magyar premier: December 21.

A Star Warssal még koránt sincs vége az évnek, hiszen még érkezik a Jumanji folytatása, mely több mint 20 évvel a filmklasszikus után gondolja újra a sztorit. Ezúttal nem ősrégi asztali társasjáték, hanem egy retro videójáték ejti rabul a tinédzsereket. Amikor bekerülnek Jumanji dzsungelébe, különböző képességű avatarok bőrébe bújnak, akiket Jack Black, Kevin Hart, Dwayne Johnson, és Karen Gillan alakít. A folytatásban már nem a dzsungel fog betörni a valóságba, hanem a szereplők jutnak egyenesen Jumanjiba, és ott kell túlélniük a próbatételeket, amelyek elé a játék állítja őket. A különböző nyilatkozatokból az derült ki, hogy a Jumanji – Vár a dzsungel tiszteletadás is lesz a 2014-ben elhunyt Robin Williams előtt. Mivel az eredeti filmben Williams karaktere, Alan Parish 26 évet tölt el Jumanjiban, mielőtt Judy és Peter megtalálják a játékot, számíthatunk rá, hogy rejtett és annál nyilvánvalóbb utalásokat is tesz majd a film. Kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki belőle! Aki rá szeretne hangolódni a folytatásra, vagy csak fel szeretné idézni az eredeti, annak addig is ajánljuk a Nagy Jumanji Kvízt.
(Koós Anna)

Bright

Premier: December 22. (Netflix)

Úgy látszik a Netflix nem tud leállni és még decemberben is elárasztanak bennünket jobbnál jobb tartalmakkal. Rádaásul az utóbbi időben már nem csak sorozatfronton pörögnek ezerrel, hanem egyre több sajátgyártású filmet is találhatunk a streamszolgáltató kínálatban. Ennek eddigi csúcspontja lehet a karácsony előtt érkező Bright. Az urban-fantasy egy olyan világban játszódik, ahol az emberek különböző fantasztikus teremtményekkel élnek együtt, így nem kell meglepődni, ha például a boltban egy kentaurnak fizetsz a tejért. Ebben a furcsa univerzumban tengeti mindennapjait zsaruként Will Smith, amikoris  megkapja társának az első ork rendőrt. Az orkokról pedig köztudott, hogy szörnyű, gonosz népség, így a bűnözők mellett az előítéletekkel is meg kell küzdenie főszereplőinknek. És ha mindez nem lenne elég, még egy különleges varászpálcára is ráakadnak, amire a jelek szerint más is szemet vetett.
(Hartai Dávid)

Bőrpofa (Leatherface)

Magyar premier: December 28.

És, akkor jöjjön egy filmajánló, azoknak, akiknek december második felére már a tökük ki van az egész karácsonnyal és szeretettel: december 29-én kerül bemutatásra A texasi láncfűrészes mészárlás-saga legújabb darabja, a Bőrpofa. Alexandre Bustillo és Julien Maury filmje a legendás horror ikon, Leatherface eredettörténetét (és az 1974-es eredeti előzményeit) hivatott elmesélni. És, hogy mennyire volt szüksége minden idők egyik legikonikusabb és legállatiasabb rémének eredettörténetre? Valószínűleg semennyire. A kritikák is megosztóak, ám a rendező páros már a bemutatkozó filmjükkel, a 10 évvel ezelőtti A betolakodóval (À l’intérieur/Inside) is sikeresen bizonyították, hogy remekül értenek az exploitation filmekhez. Így miattuk még él bennünk a remény, hogy a Bőrpofa valamivel több lehet egy sokadik bőrlehúzásnál. És azért az előzetes sem olyan gáz.
(Pongrácz Máté)

Sorozat

Agents of S.H.I.E.L.D. (5. évad)

Évad premier: December 1. (ABC)

Az Agent of S.H.I.E.L.D azon kevés sorozatok közé tartozik, amelyek elindulásuk után képesek voltak egyre jobb színvonalon, egyre érdekesebb történetszálakkal operálni évadról évadra. Ez bár finom és jó, a nézők sajnos a kezdeti nehézkes indulás miatt inkább lemondtak a csodálatosan barátságos és szimpatikus homlokzattal mosolygó, a Marvel moziverzumban halottnak hitt Phil Coulson kalandjáról, annak ellenére, hogy a sorozat tulajdonképpen egyre jobb értékeléseket kap úgy nemzetközileg. A negyedik évad után a Disney-nek kellett ráförmednie az ABC-re, hogy legyenek szívesek nem elkaszálni azt. Szerencsére az említett csatorna és kontentgyártó „jóbarátként” engedelmeskedett, így december elsején egy nagy, másfélórás epizóddal elrajtolt az ötödik évad, ami szakítva a hagyományokkal, az előző évad utolsó epizódjának csavarját folytatva már nem a földön játszódik, és még egy meglepő fordulattal is felborzolta a fotel-shield-ügynökök kedélyeit. Aki eddig nem követte, annak ajánlom szeretettel a Marvel’s Anget of S.H.I.E.L.D minden évadát, aki pedig követte, annak szólnék: elkezdődött.
(Szaniszló Róbert)

Dark (1.évad)

Sorozat premier: December 1. (Netflix)

Szintén december elsejétől misztikus eltűnős, időkontinuummal babráló, korai kritikák szerint Stranger Thinges, Twin Peakses sorozatot indított a Netflix. Ám amerikai produkció helyett ez most némethonból landolt, egyenesen a kontent-szolgáltató produkciós tálcáján. A szinopszis alapján valóban egészen közeli másolata lehet a már említett sorozatoknak, ám a főszereplők itt idősebb tinédzserek és az atmoszféra is jóval nyomasztóbb, sötétebb. A történet szerint kettő gyermek eltűnése egy német kisvárosból olyan természetfeletti jelenségről rántja le a leplet, amely gyökeresen megváltoztathatja a világ időről, mint olyanról alkotott képét. Aki imádja az időutazós, időbasztatós sorozatok agytekervény csikorgató tempóját, totálisan paradoxon függő, annak mindenképpen megér egy próbát. De aki még inkább vacillálna, megerősítésre van szüksége, hiszen tudja, az idő nem csak hogy drága, hanem maga az élet, és nem mindegy mire szórja el, azoknak megjegyeznénk, hogy hamarosan érkezik a sorozat évadkritikája a Raptor hasábjaira.
(Szaniszló Róbert)

https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8

Happy! (1. évad)

Sorozat premier: December 6. (Syfy)

Bár a képregény-adaptációk terén továbbra is a héroszoké a főszerep, a Deadpool már megmutatta nekünk, hogy igenis van igény az antihősökre. Tipikusan ilyen figura Nick Sax is, a kiégett zsaru, akinek egy elrabolt kislányt kell megmentenie – úgy, hogy közben a maffia a nyomában lohol. Akad azonban egy segítőtársa: a gyermek képzeletbeli barátja, Happy, a kicsi színes egyszarvú. A közös kalandjukat feldolgozó képregény pont ugyanannyira elborult, mint amire a sztorija alapján számít az ember. Azonban, míg az alapanyag eléggé sötét tónusú volt, addig az előzetesből úgy tűnik a belőle készült filmsorozatban elég nagy szerepet kap majd a humor is. Persze azért ne számítsunk ettől sem túl könnyed hangvételre!
(Barna Benedek)

 

Könyv

Anthony Ryan: A Láng légiója

Megjelenés: December eleje

A Hollóárnyék-trilógia szerzője, Anthony Ryan új fantasy sorozata folytatódik. Draconis Memoria következő része, a Láng légiója ott veszi fel a történet fonalát, ahol Az ébredő tűznél abbamaradt: egy különösen veszélyes drák, a legendás Fehér tart a Vashajó Szindikátos uralta kontinens felé más drákokból és a romlottakból álló seregével. A közelgő veszély elhárítására az előző részben megismert szereplők vállalkoznak: Claydon Tocreek, a véráldott tolvaj, Lizanne Lethridge, a Szindikátus kémje, és a Vashajó kapitánya, Corrick Hilemore. A birodalom lángokban, és a forradalom szikrái is izzanak. Az anarchiában ők az utolsók, akik megmenthetik az ismert világot és a civilizációt a végső pusztulástól. Anthony Ryan gigantikus világot épített fel előző kötetében, amiben ötletekből és akcióból nincs hiány. Kíváncsian várjuk, mit tud még kihozni a drákokból és a véráldottakból.
(Scheirich Zsófi)

Ursula Le Guin: Valós és valótlan I-II.

Megjelenés: Decemberben

Le Guin az amerikai SFF megkerülhetetlen alakja, hatása vitathatatlan. Olyan művekkel gazdagította a zsánert, mint A sötétség balkeze, A kisemmizettek, vagy a Szigetvilág varázslója, ami többek között alapot adott a varázslókra épülő fantasytörténeteknek. Regényei mellett számos novellát is írt, a kortárs írók legjobbjai közt tartják számon ebben a műnemben is. Nem hiába várjuk a Valós és valótlan kétkötetes novellagyűjteményét, amiben teljesen új, magyarul eddig meg nem jelent írásokat is olvashatunk. A Valahol a földönben a novellák többsége az általunk ismert világban játszódik, a Valós és valótlanban pedig Le Guin leghíresebb fantasztikus műveit olvashatjuk.
(Scheirich Zsófi)

Képregény

Nyugat+Zombik

Megjelenés: December 8.

Csepella Olivér, a Csaknekedkislány frontembere még 2013-ban kezdte el promózni a neten terveit: elkészítene egy olyan képregényt, amelynek főhősei Babits, Móricz, Karinthy és Nyugatos társaik lennének, akik élőhalottakkal vennék fel a harcot. Az ötletre sokan ráharaptak, talán maga Csepella is meglepődött, mekkora hype lett körülötte. Pénzgyűjtő kampányba kezdett, amely kiemelkedő siker lett, hárommillió forintot akart összegyűjteni, ehelyett lett 7,5. Egész pontosan 1102 ember szállt be a bizniszbe, és 27.864 dollárnyi forint gyűlt össze. Ehhez képest sokáig nem történt semmi, Csepella 2014, 2015 és 2016 decemberében is annyit írt, hogy a képregény készül. 2017 decembere van, és most 8-án már tényleg megjelenik a kiadvány, igaz, sokan nemtetszésüket fejezték ki, hiszen az Indiegogón azt írta, az összeg az előállításra kell, ehhez képest most egy kiadó (a Corvina) adja ki, vagyis minimum visszás a helyzet (mi van pl. a 7.5 millával). A lényeg, hogy a 264 oldalas Nyugat + Zombik már a nyomdában van és a decemberi Hungarocomixon már megvásárolható lesz.
(Muchichka László)

Esemény

Hungarocomix

2017. december 9. Helyszín: K11 (1075 Budapest, Király utca 11.)

December 9-én rendezik meg az év utolsó képregényes rendezvényét. A Hungarocomixra pedig nem csak azért érdemes kilátogatni, mert itt menő last minute karácsonyi ajándékokat vehetsz a geek haverodnak, hanem azért is, mert rengeteg új és izgalmas megjelenéssel készül az eseményen részt vevő közel 40 kiadó/alkotó. A legnagyobb megjelenésnek kétségkívül a legendás képregényrajzoló Mœbius és a nem kevésbé zseniális (és zseniálisan elvont) rendező, Alejandro Jodorowsky közös sci-fi-űroperája az Incal bizonyul. (Jodorowsky képregényuniverzumának nyitó etapja ez – ebben játszódik a nálunk 2008-ban megjelent Metabárók kasztja -, és a meg nem valósult Dűne filmjének számos elemét is végül itt gondolta tovább.) Az európai képregények rajongói pedig duplán örömködhetnek, ugyanis szintén a Hungarocomixon debütál a 80-as/90-es évek kultikus képregénymagazinjának a folytatása, az újrainduló Kockás is. Na, de a rendezvény nevéhez hűen a Hungarocomixon mégis csak a magyar alkotóké a főszerep, ennek megfelelően pedig hazai fronton is lesznek említésre méltó érdekességek. Többek között megjelenik a közösségi finanszírozásból készült, nagyszabású, történelmi eposz a Királyok és Keresztek. Egyaránt új kötettel jelentkezik Vass Róbert (a kultikus Ágoston, a nukleáris baromfi alkotója) és Lakatos István (Lencsilány) is. Itt debütál a frissen alakult Mariachi Comics is, akiknek első képregénye, a Below egy ígéretesnek tűnő mélytengeri horror. (A csapat nem mellesleg egy rendszeren megjelenő, ponyva/horror/sci-fi történetekre fókuszáló antológiasorozatban gondolkodik, amivel akár új szint hozhat a hazai képregényes életbe is.) Továbbá szintén a Hungarocomixon debütál Magyarország első számú képregénytörténészének, Kertész Sándornak az új könyve is, amelyben a magyar képregény elmúlt 30 évét foglalja össze.

Többek között pedig folytatódnak a Zorád Ernő klasszikusok, a Lucky Luke, illetve a Walking Dead képregények kiadása is (utóbbiból végre megjelenik az eddig hiányzó 8. és 9. kötetet). A vásárlás mellett, alatt pedig érdekes kerekasztal beszélgetéseket hallgathatnak meg az oda látogatók. (Az esemény részletes programja ITT található.)(Pongrácz Máté)

Facebook esemény