HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A 15 legmenőbb női akcióhős

Berobbant a mozikba az Atomszőke, amelyet az előzetesek alapján már a premier előtt is a női John Wickként emlegettünk. Charlize Theron keményen odacsap a rosszfiúknak, nekünk pedig ettől alaposan beindulta fantáziánk, olyannyira, hogy egyből rangsoroltuk is a filmtörténelem korábban látott, emlékezetes női akcióhőseit. Íme a tizenöt legmenőbb hölgy, aki seggek szétrúgására adta a fejét!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A csajok nem csak a való életben, hanem a filmvásznon is már ősidők óta rendszeresen bebizonyítják, hogy őket is kemény fából faragták, és ha kell, bizony durván odavágnak az ellenlábasoknak.Van olyan hölgy, aki karddal aprít, de jó néhányan természetesen a lőfegyvereket részesítik előnyben, és a legtöbben persze a puszta kezes harci helyzettől sem riadnak vissza.

Ne is fecséreljük tovább a szót! Íme 15 csodálatos nő, akikre az életünket is rábíznánk:

15. Nikita (Anne Parillaud)

Film: Nikita / La Femme Nikita (1990)

HIRDETÉS

Luc Besson akcióthrillerjének főhősnője, még ha nyíltan feltenni nem is meri, végig egyetlen fontos kérdésre keresi a választ. Van-e lehetőség tisztességes jelenre a bűnös múlt után? Nikita nem jó ember, sőt, kezdetben tipikusan az a figura, aki elől messzire menekülnénk. Bűnhődnie kell azért, amit elkövetett, és a kormány pontosan tudja, hogyan akarja felhasználni őt céljai eléréséhez. A piti bűnözőből titkos ügynökké képzett Nikita egy idő után már csak normális életre vágyik, de könnyen lehet, hogy a sors nem kínálja fel ezt az opciót neki, akinek annyi rossz szárad a lelkén.

14. Fox (Angelina Jolie)

Film: Wanted (2008)

Timur Bekmambetov alkotása sokkal jobban is sikerülhetett volna, hiszen alapötletében ott volt a kultfilm lehetősége. Azóta már kicsit elfeledtük ezt az ettől függetlenül is eléggé menő akciófilmet, de tény, hogy Angelina Jolie talán ebben a szerepében a legdögösebb, ráadásul igencsak jól illeszkedik rá a sors szövetét követő kanyarlövő gyilkosok oszlopos tagjának karaktere.

13. Rita Vrataski (Emily Blunt)

Film: A holnap határa / Edge of Tomorrow (2014)

Doug Liman kiemelkedően emlékezetes sci-fijében Tom Cruise főhőse az, akinek valahogy tököket kell növesztenie nem csak saját érdekében, hanem azért is, mert ezen múlik az emberiség túlélése. Szerencsére erőteljes motivációként és szövetségesként oldalán harcol a nagyszerű Emily Blunt eddigi karrierje egyik legfontosabb szerepében. Bizony vele sem akasztanánk össze a bajszunkat, főleg akkor nem, amikor az istentelenül király harci páncéljában csapatja.

12. Natasha Romanoff, a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson)

Film: Bosszúállók / The Avengers (2012)

Joss Whedon filmjének egyik legnagyobb erőssége az, hogy kiválóan osztja meg a teret és a játékidőt a megszaporított számú főhős között. Ennek megfelelően a S.H.I.E.L.D. profi ügynöke is megkapja a maga nagy pillanatait. Akarva-akaratlanul is tiszteletet érzünk Natasha felé, hiszen szinte már komikus, ahogy a nagy csapatjelenetben a valóságos félistenek között pózolva mindössze egy pisztollyal készül a gigászi csatára, ám aztán gond nélkül gyepálja ő is az ellent, ráadásul kulcsszerepet játszik a végső sikerben.

11. Ellen (Sharon Stone)

Film: Gyorsabb a halálnál / The Quick and the Dead (1995)

Sam Raimi méltatlanul lekezelt és elfeledett westernkísérletében Sharon Stone egy különlegesebb, de nem kevésbé dögös oldalát ismerhetjük meg. A ’90-es évek gleccserolvasztó szexbombája komor, elszánt pisztolyhősként ereszkedik alá a vadnyugati pokolba, ahol kegyetlen démonok invitálják bűnös haláltáncba, amelyről hamar egyértelművé válik, hogy csak vérrel és verítékkel végződhet.

10. Selene (Kate Beckinsale)

Film: Underworld (2003)

Dúl a háború a vámpírok és a vérfarkasok között, és a feszülős dominaszerkóban aprító kegyetlen harcos kezdetben nem is tudja, hogy hamarosan a konfliktus egyik kulcsfigurájává válik. Kate Beckinsale neve összeforrt Selene karakterével, és ez nem is csoda, hiszen a halálos vámpír figurája olyan, mintha centire kimért precizitással rá öntötték volna. Selene erős, brutális, megalkuvást nem tűrő hősnő. Minden okunk megvan arra, hogy tiszteljük.

 

9. Gamora (Zoe Saldana)

Film: A galaxis őrzői / Guardians of the Galaxy (2014)

James Gunn lélegzetelállítóan menő és minden ízében zseniális, űroperába ágyazott szuperhősfilmje nem utolsósorban pont azért nagyszerű, mert kiváló karakterekkel dolgozik. A nagy csapatban természetesen egy jól megírt hölgy is helyet kapott. Gamora a sötét oldalról igazol át, és némi jól irányzott karakterfejlődés nyomán végül a jó ügy élharcosává válik.

 

8. Laura (Dafne Keen)

Film: Logan – Farkas / Logan (2017)

Ritkán szoktak olyan gyönyörűen elbúcsúzni egy karaktertől, ahogy azt Hugh Jackmanék tették a fantasztikusan sikerült Loganben. A siker egyik fő összetevője a kis Dafne Keen volt, aki a címszereplőéhez hasonló mutánsképességekkel rendelkező Laura, azaz X-23 szerepében lenyűgöző gyerekszínészi produktumot prezentált. Laura még kislány, de kegyetlen környezetből érkezett, és egy olyan világban kell helytállnia, amely mindenáron a vesztét akarja. Ennek megfelelően már most, fiatalkora ellenére is kőkemény harcos, akivel nem kifizetődő konfliktusba bonyolódni.

7. Rey (Daisy Ridley)

Film: Star Wars: Az ébredő Erő / Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

J.J. Abrams úgy feltámasztotta a Star Wars-legendát, hogy még mindig zsong tőle a fejünk. Daisy Ridley egyből sztárrá vált, ami nem is csoda, hiszen nagyszerű karaktert formálhat meg valóságos ikonok oldalán. Rey unalmas napjai egy csapásra véget érnek, amikor az Első Rend és az Ellenállás harca betoppan a küszöbére. Rá kell jönnie, hogy a várakozás ideje lejárt, most már magához kell ragadnia az irányítást, hogy Kylo Rennel szembeszállva a messzi-messzi galaxis legújabb nagy hősévé avanzsáljon.

6. Beatrix Kiddo (Uma Thurman)

Film: Kill Bill 1-2. (2003-2004)

A Menyasszony. Quentin Tarantino meglehetősen fura, de talán pont ezért népszerű, kétrészes, trash-beütésű eposza kétségtelenül messze nem a rendező legjobbja, a főhősnő sokáig valódi név nélkül daráló karaktere mégis az impozáns életmű egyik legemlékezetesebb figurája. Bill és csatlósai mindent elvettek tőle, így az egykori profi bérgyilkos magányos bosszúhadjáratra indul, amelyen csupán néhány szövetségesre, de rengeteg életveszélyre lel. Tarantino a második rész végén óriási fináléval ad egészen új dimenziót a karakternek, ami így válik teljes értékűvé és felejthetetlenné.

5. Furiosa Imperátor (Charlize Theron)

Film: Mad Max: A harag útja / Mad Max: Fury Road (2015)

Az Atomszőke főszereplője nem olyan régen zúzott már egy nagyot a vásznon. Arra számíthattunk, hogy A harag útját majd Tom Hardy viszi el a hátán, ám George Miller nagyszabású akciófilmjének tényleges főhőse nem más, mint Furiosa, aki a bárminemű könyörület nélkül önmagát pusztító posztapokaliptikus sivatagvilág kérlelhetetlen amazonjaként küzd az utolsó, halványan fénylő reménysugarakért. Charlize Theron fantasztikus alakításában ez a nagyszerű karakter is hozzájárul ahhoz, hogy ezt a Mad Max-filmet sose felejtsük el.

4. Themüszkirai Diána, azaz Wonder Woman (Gal Gadot)

Film: Wonder Woman (2017)

A női szuperhősök eleddig meglehetősen hányattatott mozis sorsának kora leáldozni látszik, ugyanis a DC-moziverzum első igazán jó filmje meglehetősen széles, jól bejárható ösvényt taposott le a kolléganők előtt. A rendkívül jól megírt Diana magával, a háború hatalmával száll szembe, miközben nagyszabású belső harcot vív azért, hogy megőrizze az emberiségbe vetett hitét. Lövészárkokban és nyílt csatatereken, emberi és magasabb rendű fegyverek ellen egyaránt megállja a helyét, és végül igazi, hatalmas hőssé válik.

3. Yuki Kashima (Meiko Kaji)

Film: Lady Snowblood (1973)

Toshiya Fujita extrém módon véres bosszúfilmjének főhőse nem átlagos nő. A megtorlás csillagzata alatt, a vendetta nevében született. Létezésének célja az, hogy elégtételt vegyen halott anyja nevében. Yuki karaktere ennek megfelelően jóformán nem más, mint a bosszú jelenségének megszemélyesedése, ám hiába a születéstől ápolt küldetés, mégiscsak emberi lényről beszélünk. Ennek megfelelően a kegyetlen gyilkos szívében is meg-megkondul az érzelmek harangja, hogy a hősnő ezáltal is közelebb kerüljön a nézőhöz.

2. Ellen Ripley (Sigourney Weaver)

Film: A bolygó neve: Halál / Aliens (1986)

A nyolcadik utas: a Halálban debütált a karakter, akiről elsőre azt gondolhattuk, hogy csak holmi mezei mellékszereplő, ám végül ő vált a Nostromo utolsó túlélőjévé, majd James Cameron fantasztikus folytatásában a xenomorf gyilkológépek legnagyobb félelmévé. Sigourney Weaver ikonikussá tette Ripleyt, aki a mozitörténet egyik legerőteljesebb, legkeményebb női figurája. Rendszerint szétesik körülötte a világ, de ő mégis az utolsó leheletéig küzd a megtestesült, savas vérű halál ellen.

1. Sarah Connor (Linda Hamilton)

Film: Terminátor 2. – Az ítélet napja / Terminator 2: Judgment Day (1991)

Valószínűleg mindannyian emlékszünk az első alkalomra, amikor láttuk ezt a megkerülhetetlen mesterművet. A hirtelen sokkra és döbbenetre, amikor az első rész törékeny, kiszolgáltatott pincérnője néhány kemény húzódzkodás után megfordult, majd megalkuvást nem tűrően belenézett a szemünkbe, és tekintetében megláttuk mindazt a nyomasztó kegyetlenséget és tömeges halált, amit a gépek hamarosan kirobbanó háborúja hoz majd az emberiség fejére. Sarah Connor egy még el nem kezdődött háborút vív harcosként és anyaként egyaránt, olyan viharfellegek alatt, amelyek futó zápor helyett nukleáris villámokat fognak szórni.

Ők lennének szerintünk a női akcióhősök táborának legfontosabb élharcosai. Ha netalán szorulna a hurok, az ő társaságukban egészen biztosan nem félnénk a gonosztól.