HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Olyan isten nincs, hogy Rey Anakin reinkarnációja! – Jóslatok a Star Wars nyolcadik epizódjáról

A Star Wars új epizódját feszült várakozás övezi: a rajongók minden információt felhasználnak, hogy rájöjjenek, mi fog történni a folytatásban. Minden nap újabbnál újabb teóriák árasztják el a galaxis. A teóriák a körül folyó viták sora is konvergál a végtelenhez. Ki ez a Rey? Kinek a leszármazottja? Kicsoda Snoke? Ki volt az a vén fazon a Jakkun? Kylo Rent hogyan csábították át? Mit csinált Luke éveken keresztül azon a kis ír szigeten? Miért piros C3-PO egyik karja?

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Olyan érzés ma Star Wars témában bármit olvasni, mintha az új epizód nem is lenne más csak egy hatalmas kérdés, amire a rajongók feszülten várják a választ, és találgatnak. Ezeknek a találgatásoknak az alapjai vagy az Expanded Universe-történetek, vagy az előző részek csekély információi. Esetleg az öncélú fantáziálás.

Egy másik módja annak, hogy megpróbáljuk kikövetkeztetni, mi történhet a folytatásokban, ha azt a mintát vesszük alapul, ami minden hőstörténet alapja.

A hős útja

A Csillagok háborúja-filmekről már nem egyszer bizonyították, hogy illeszkednek Joseph Campbell nevéhez fűződő a monomítosz teóriába. Ennek lényege, hogy az emberiség kollektív tudattalanjában van egy mintázat, ami minden hőstörténetben felfedezhető, egy megkerülhetetlen narratív struktúra.

HIRDETÉS

Campbell szerint a hősök mind ugyanazt az utat járják be, legyen az Frodó, Harry Potter, vagy Luke Skíwalker. Ennek az útnak négy fő egysége van, melyeket három főbb mozzanatra lehet osztani. A történet első egysége mindig az útnak indulásról szól. Találkozunk a hőssel a számára ismert világban (1.), ahonnan elszólítja egy feladat, vagy valaki javasolja, hogy induljon el (2.). A hős pedig sosem indul el egyből az ismeretlen világba, először visszakozik (3.), majd egy cselekménybeli fordulat kiváltja, hogy mégis elinduljon. Az ismert és ismeretlen világ „küszöbén” azonban nem lehet egyszerűen átjutni, a hős mindig szembesül valamilyen akadállyal, legtöbbször a kapu őrzőivel. A hősben ekkor még nem tudatosul kivételes szerepe.

Nem ezek azok a droidok...
Nem ezek azok a droidok…

A történet második egysége a beavatás, amikor a hős túljut az ismeretlen világ küszöbén (5.), és megismerkedik annak szabályaival. Ezt egy mentor segítségével teszi, aki az útnak indulás előtt, vagy a beavatás során lép be a történetbe (4.). A hőst ezután próbatételeknek vetik alá, melynek során megismeri a szövetségeseit és ellenfeleit (6.). Ekkor készül fel a feladatára, és olyan képességek birtokába jut, melyek segítik a célja elérésében, az ellenfél legyőzésében.

A harmadik egység a lelki felkészülés, egyfajta (spirituális) átalakulás. Kiváltó oka általában a hősről szóló kinyilatkoztatás. A hős felkészül sorsának beteljesítésére: alámerül egy szimbolikus/valós mélységbe (7.), melyet esetenként a hős (szimbolikus) halála és újjászületése követ. Az átalakulás után a hőst újabb megpróbáltatások érik (8.), melyeken túlesve legyőzi ellenfelét, aki megbűnhődik (9.). A hős elnyeri a jutalmat, mely általában egy ország trónja, a szerelme, vagy valamiféle áhított kincs, varázstárgy. Az utolsó egység a visszatérés az ismert világba. A hős új alakjában visszafelé indul az útján (10.), általában a küszöb átlépésekor még egy utolsó akadályba ütközik, melynek során áldozatot hoz. Végül a hős sikeresen visszatér az ismert világba, ahol felfedi magát (11.) és gyakran „két világ urává” válik a jutalom birtokában (12.).

Igaz ez a Star Wars-ra is

Megismerjük Luke-ot a Tatuinon (1.), majd R2-D2 szökése miatt megismerkedik Obi-Wannal (4.), aki Leia üzenetét látva megpróbálja meggyőzni, hogy jöjjön vele az Alderaanra (2.). Luke visszautasítja (3.), azonban a rohamosztagosok megölik a családját, így mégis Obi-Wannal tart. Mos Eisleyban túljutnak a rohamosztagosok őrségén, és bár rájuk támadnak, még éppen sikerül felszállniuk az Ezeréves Sólyommal. (5.) Miután Luke átlépte az ismeretlen világ küszöbét, rengeteg próbatétellel szembesül, találkozik a szövetségeseivel és ellenfeleivel. Jedi képzése során szembe kell néznie a múltjával, kísértéseknek kell ellenállnia, és többször is csaknem meghal. (Pl. amikor a Felhővárosban lezuhan a mélybe, kevésen múlt, hogy túléli.) Mikor későbbi Vaderrel találkozik, vele van az Erő. Úgy viselkedik, mint aki a halálból tért vissza. A történet végére pedig mindenki emlékszik.

A hős mindig győz
A hős mindig győz

Ugyanezt végig lehet játszani Anakin történetével is, akinek az útja szintén felépíthető ezekből az elemekből. Viszont ha feltételezzük, hogy Az ébredő Erő Rey-történetének a kezdete, és hogy ő is ugyanezt az utat járja majd be, akkor következtethetünk rá, hogyan folytatódik a története.

Rey az újgenerációs hős

Amikor Reyjel a Jakkun találkozunk, a számára otthonos, ismert világban (1.), nemsokára találkozik Finnel, aki miatt üldözni kezdik, és el kell menekülnie a Jakkuról. Kiderül, hogy el kell juttatniuk BB-8-et az Ellenálláshoz (2.), de Rey utána mindenképpen vissza akar térni a Jakkura. Miután Han Solo feltűnik (4.) ismét menekülniük kell, és a Takodana bolygóra keverednek. (A Star Wars történetekben mindig összekapcsolódik a küszöb átlépése azzal, hogy a leendő hős először látja működésben az Erőt. Mikor a Baljós árnyakban felszállnak a Tatuinról, Anakin látja Qui-Gont Dart Maullal küzdeni; Luke az Új reményben látja Obi-Want, ahogy elmetrükkel félrevezeti a rohamosztagosokat, és használja a fénykardját a kocsmában.) Rey Maz Kanata pincéjében rátalál Luke fénykardjára, és látomásában meglátja a múlt képeit: először tapasztalja meg az Erőt. Aztán mikor Maz azt tanácsolja, vegye fel a harcot, és fogadja el a fénykardot, elfut az erdőbe. (3.) Itt találkozik Kylo Rennel, aki végül elrabolja őt. Ezután Rey különböző próbatételeken át rátalál a szövetségeseire, és szembenéz az ellenfelével (5.), és elkezd tudatosulni benne a célja. Azzal, hogy felkeresi Luke-ot, elfogadja a sorsát.

A hipotézisünk az, hogy a folytatások követik a hősök útjának a mintáját. Mi következik mindebből?

Rey spirituális átalakuláson megy majd keresztül, azaz elsajátítja az Erő használatát. Valószínűleg szembe kell néznie a saját múltjával, ezért alá kell szállnia egy valós vagy szimbolikus mélységbe (bárcsak Mória bányáiba kellene alászállnia!), csaknem meg kell halnia, hogy újjászületve szembe tudjon szállni az ellenfelével. Várható, hogy a transzfigurációja után visszatér még a Jakkura. Ha hagyatkozhatunk az eddigi részek fordulataira: vagy meg fog menteni, vagy el fog temetni valakit a Jakkun. A kísértések és próbatételek után a végső összecsapásban győznie kell.

A hős útja @ Dunlavey
A hős útja @ Ryan Dunlavey

Amit a következő részről már tudunk, hogy sötétebb lesz, mint az első, és Benicio del Toro feltűnésével valószínűleg a politika is több szerephez jut majd. Az Első Rend és az Ellenállás küzdelmében az Új Köztársaságnak valószínűleg nyíltan kell majd állást foglalnia, azonban az árulásnak nagy az esélye, főként ha a Köztársaság vezetője politikai ellenfelet lát Organa tábornokban.

Ha Rey bejárja a hős útját, a fentiek szerint alakul majd a történet, de még mindig kevés válaszhoz jutottunk. Ezért folyamodjunk egy részletesebb narratív mintázathoz: Vlagyimir Propp varázsmese elméletéhez. Ebben elkülönített 31 mozzanatot, melyeknek felosztása nagyon hasonló Campbelléhez, csak a történetek apróbb mozzanatai közti sajátosságokat is kiemeli. Az előző két trilógiára a varázsmese elmélet is ráilleszthető, így ha a legújabb trilógia is követi ezt a sémát, abból még következhet néhány fordulat.

Varázsmesék forgatókönyve

Az első lépés Propp elméletében is az eltávozás mozzanata: Rey elhagyja a sivatagos bolygót. A hős a történet kezdetén, vagy annak egy fontos pontján tiltó parancsot kap, amelyet megszeg, ezzel elindít egy eseménysort. (Luke-ot a nagybátyja nem akarja elengedni a Tatuinról; Anakint pedig Watto. Később szintén találkozunk tiltásokkal: a jeditanács nem akarja, hogy Anakinból jedi legyen, mégis az lesz; Obi-Wan megtiltja Anakinnak, hogy elhagyja a Naboo-t, mégis elmegy a Tatuinra taszkeneket ölni; ugyanígy Yoda nem akarja, hogy Luke idő előtt szembenézzen Vaderrel.) Rey valószínűleg ugyanígy figyelmeztetést fog kapni, amit megszeg, talán belesétál Kylo Ren vagy Snoke csapdájába, amikor még nem áll készen az összecsapásra; vagy visszamegy a Jakkura, vagy egy másik helyre, megmenteni valakit. A tilalomszegés utáni mozzanat, amikor az ellenfél felderíti a hős tervét, ezután kitalál egy cselt, amivel tőrbe csalja a hőst, és a hős hisz a félrevezetésnek. Ekkor történik az a károkozás, vagy keletkezik a hiány, aminek a hős csak később kerül tudatába.

Kylo Ren biztosan fel fogja kutatni Luke-ot és Reyt, talán Snoke utasítására. Ha rájuk is találnak, valószínűleg elmenekülnek, és csak később, mikor csapdát állítanak nekik, akkor néznek szembe egymással. Mivel az egyedüli személy, akihez Luke kötődik és még él az Leia, Rey pedig csak Finn miatt lenne hajlandó csapdába sétálni, valószínűleg őket fogják felhasználni. (Mivel a nézők nem szeretnék végignézni ugyanazt a filmet ismét – bár én nem bíznék a Disneyben, aki évtizedek óta ugyanazokat a sztorikat hasznosítja újra, a legjobb megoldás lenne a készítők részéről, ha most Luke és Rey alakítanák a történetet. Ha csapdát is állítanak, nem sétálnának bele, vagy tudnák, hogy csapda, és felkészülnének rá.)

A károkozásnak azonban muszáj megtörténnie. Kivételes esetben ez lehet egy korábbi kár is, vagy hiány, ami most tudatosul a hősben. A legvalószínűbb, hogy kiderül Rey múltjából, hogy egy számára fontos személyt, talán az anyját, Kylo megölte Luke többi tanítványával együtt. Ami biztos, hogy a látomásában látta a mészárlást, és Maz azt mondta neki, hogy akire a Jakkun várna, már nem tér vissza. De lehet, hogy egy olyan esemény lesz, ami még nem következett be, például hogy Luke meghal, és az ő elvesztését kell megtorolni. Sőt mindkettő egyszerre is benne lehet a filmben.
A hősnek igazán fel kell majd kötnie fénykardját

Fontos mozzanat a varázsmesékben a varázstárgy megszerzése, ami segíti a hőst az ellenfele legyőzésében. A károkozás után a hős ellenreakciója következik: eldönti, mit fog tenni, és elindul, hogy beteljesítse a sorsát. Mindig hosszú utat kell megtennie, mire szembenéz az ellenféllel, miközben más események zajlanak a háttérben. Tehát Rey valószínűleg elkészíti saját fénykardját, amit eddig még egy film sem mutatott be, most itt az alkalom. Miután Rey felismeri a hiányt, vagy tudatosul benne a kár, lelkileg is felkészül a küzdelemre Kyloval és Snoke-kal. A végső összecsapás előtt még feltehetően tesz egy kitérőt Finnhez és Poehoz, vagy éppen Leiához.

(Az nem lenne rossz fordulat, hogy Rey elmegy Leiához, és elviszi neki Luke fénykardját, aki ekkor már halott. Miután Leia mindenkit elveszített, Reyjel megy Snoke és Kylo után az Ezeréves Sólymon, és mikor szembe kell nézniük velük, akkor ő is használná a fénykardot. Végre.)

Leia fénykarddal
Leia fénykarddal

Mindenesetre Propp szerint a küzdelem során a hős mindig valamilyen bélyeget kap. A galaxisnak ezen a felén eddig végtagok elvesztése volt a jellemző , de lehetséges, hogy e téren is várhatunk újítást. Az, hogy valaki elveszti a kezét, a mitológiában (többek között) azt jelenti, hogy elveszíti a hatalmát: megfosztják addigi státuszától. (Luke arra a feladatra lett kiválasztva, hogy végezzen Vaderrel, de miután összecsapásukban elveszti a karját, és megtudja, hogy Vader az apja, képtelen lenne megölni. Vívódásai után eldönti, hogy visszatéríti őt a Sötét Oldalról. Új célt nyer. Ugyanígy Anakin, amikor meg akarja menteni Obi-Want, Dooku levágja fél karját: addig erős jedinek tartotta magát, akiből mester válhat, de belátta, hogy mire képes a Sötét Oldal. Karrierje fordulatot vesz: tudatosul benne, hogy képessé kell válnia arra, hogy megvédje Padmét, mert egyelőre nem az. Egyre inkább csak ez az egy cél lebeg előtte.)

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Reynek le fogják vágni a kezét. A hatalom elveszítését rengeteg más módon is ábrázolható: például a ragadozó madarak is a hatalom szimbólumai, tehát lehet, hogy történik valami az Ezeréves Sólyommal. (Csak azt ne!) A hatalom jelképe természetesen lehet egyszerűen a fegyver is: Rey talán elveszíti a fénykardját, de lehet, hogy Rey védjegye, a jellegzetes hajviselet szenved kárt egy csatában. Ha valakinek tényleg el kell veszítenie szimbolikusan a hatalmát a történetben, lehet hogy nem Rey lesz az, hanem Kylo Ren. Az ő fénykardja a kereszt alakú, ami szintén gyakran a hatalom szimbóluma.

A történetek hőseinek menekülése az üldözői elől, ahogy a mágikus repülés is fontos mozzanat, amelyek miatt számíthatunk néhány űrfogócska jelenetre az Ezeréves Sólyommal.

A hősök felismerhetetlen megérkezése sem maradhat ki a varázsmesékből: mikor Luke elment Jabbahoz, már nem az volt, aki elhagyta a Tatuint. Ugyanígy Anakin sem, mikor hazatért, hogy megmentse az anyját; és akkor is álcázva érkezik meg, mikor a jedi templomban lemészárolja a padawanokat. Luke mikor feladja magát, hogy Vaderhez jusson szintén más emberként mutatkozik. Reytől vajon milyen átalakulásra számíthatunk? Csuklyában fog legközelebb megjelenni, vagy rohamosztagosnak álcázza magát? Biztosan visszamegy még Mazhoz, lehetséges, hogy oda fog besétálni álruhában. Mindenesetre az biztos, hogy valamilyen átalakuláson fog keresztül menni.

Anakin vs. Vader
Anakinnak nem ment jól az átalakulás

Propp szerint egy szereplőről mindig kiderül, hogy nem az, akinek látszik. Ilyen volt Vader az eredeti trológiában, és Palpatine az új trilógiában. Most nem jöhetnek sokan számításba: Leia? (valakinek az anyja, akiről eddig nem gondoltuk/profi jedi?), Kylo Ren? (mégiscsak jófej, bár leszúrta Han Solot?), Poe Dameron? (kiderül, hogy tud énekelni?). Ott van Finn, akiről semmit sem tudni, de nem is feltétlenül szükséges. Végül maradt Snoke és Rey. (Én Snoke-ra tippelnék, hogy más, mint akinek hisszük. Rey múltja is elég titokzatos, és biztosan lesz szerepe, de nem hiszem, hogy kiderülne, hogy Anakin reinkarnációja. Azt a rajongói haragot senki sem szeretné magára zúdítani.) Természetesen a rajongók Snoke-kal kapcsolatban is kitaláltak elméleteket, de közel sem annyit, mint Reyről, így az lenne a meglepőbb fordulat, ha Snokeról mondjuk kiderülne, hogy valójában az R2-D2-t irányító parányi lény, aki ott ül egy kis fotelben, és nyomogatja a gombokat.

Kié lesz a nap hőse? És főleg: mikor?

Az egyik legfontosabb pontja a történetnek, amikor hős győzelmet arat. Rey valamiféle győzelmet fog aratni elsősorban Snoke, és utána Kylo felett. Lehetséges, hogy visszatéríti őt, és Kylo feláldozza magát? Mint Anakin? Vagy teljesen elemészti a sötét oldal? Vagy Kylót Snoke öli meg? Mindegyikre megvan az esély.

Végül a Gonosz elnyeri méltó büntetését, és a Jók pedig a jutalmukat. Engem az a kérdés foglalkoztat egyedül, hogy lesz végre valaha egyensúly az Erőben? Igazából tudja bárki is, hogy mitől függ ez az egyensúly? Nem azt kellene ennek jelentenie, hogy nem csak a jó jedik léteznek? Mert az nem egyensúly. Persze az sem, hogy csak Ren lovagok vannak, vagy Sithek, meg pár remete jedi valahol. Nem egyszer láttunk olyan mesei befejezéseket, hogy gonosz nélkül nincsen jó a világban, és emiatt a hős egyszerre lett a jó és a rossz oldal részese.

Mivel eddig is sémákból is klisékből próbáltam következtetni, mi lesz a folytatásban, nagy esélyt adok annak, hogy Rey lesz az első Sith-jedi, vagy Ren-jedi, vagy valami hasonló új dolog a két oldal fúziójából.