Film

Amerikai história X – A rasszizmus minden oldala

Az Amerikai história X olyan film, amely nem csupán a rasszizmus ellentmondásosságával foglalkozik, hanem mélyen tárgyalja az azt kiváltó okokat is.

Danny (Edward Furlong) kiváló tanuló, de nyíltan rasszista skinhead, így amikor a Mein Kampfról ír dolgozatot, az iskola fekete bőrű igazgatója új feladatot ad neki. Arra kéri a fiatal fiút, hogy írjon a börtönből éppen most szabadult bátyjáról, akit Danny valósággal bálványoz, annak ellenére, hogy Derek (Edward Norton) a szeme előtt követett el kegyetlen, nyíltan rasszista alapú gyilkosságot. Danny azonban hamarosan rádöbben, hogy bátyja teljesen új emberként jött ki a börtönből, és maga mögött akarja hagyni a skinheadek és a gyűlölet világát.

New Line Cinema
New Line Cinema

Az Amerikai história X-nél őszintébben, és célirányosabban nem sok film járja körül a rasszizmus okait, természetét és céljait. Már a felvetése is egyedi, mivel eltérve az általános skinhead-ábrázolástól, olyan (érzelmileg sérült) nácikat helyez középpontba, akik valójában nagyon is okosak. A ebben rejlő ellentmondást a film főleg az idősíkok stílusos összekeverésével oldja fel, hogy csak a legvégén derüljön fény az első kiváltó okokra, amelyek valójában bárkinek az otthonában megtalálhatóak (mindkét főszereplő bálványoz valakit, Derek az apját, Danny a bátyját), és ugyanígy a megoldásra, amit Derek egyedül nem is tudott volna megtalálni – a gyűlölet körét ugyanis nem ő szakítja meg elsőként, hanem az egyik fekete rabtársa, akit egyébként TV-lopás miatt zártak be, vagyis valódi alapot képez ahhoz a narratívához, amelyből az előítéletek születnek és amelyből a rasszizmus is építkezik.

Az 1998-ban készült filmtől azonban a „megjavuló skinhead” motívum ellenére végtelenül messze állnak a felületes „píszí” üzenetek. A Derek által felvetett társadalmi problémák nagyon is valóságosak és ma is érvényesek, az érzelmileg labilis báty azonban – jókora külső ráhatással – helytelen végkövetkeztetést von le, ami nem csak őt juttatja börtönbe, hanem a középosztálybeli családját is csakhamar a nyomor szélére sodorja.

New Line Cinema

Tony Kaye filmje nem csak a rasszizmus intézményét és a rasszizmus ellentmondásosságát állítja pengellérre, hanem a bűnbakot is megnevezi: a társadalmi igényeket felülíró gazdasági érdekeket, és a politikai korrektség szellemében hozott pozitív diszkriminációt, melyek eredeti szándékuk ellenére főként csak indulatot szülnek. Mindeközben pedig nem tagadja azt sem, hogy az előítélet az intézményrendszereket sem tudja elkerülni.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image