HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Agents of A S.H.I.E.L.D.: 3. évad Pilot – Úgy tűnik, megint érdemes nézni a sorozatot

A harmadik évad első epizódja halvány reménnyel szolgált, hogy a Marvel kisképernyőn sem vallana szégyent a nagy rivális DC sorozataival szemben.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A sorozatot követők talán még emlékezhetnek, hogy a széria pilotja milyen akció-, izgalom-, és humorgazdagon kezdődött (na jó, talán csak mérsékelten, de volt benne valami kraft, ami kiemelte a helyszínelős-nyomozós sorozatok közül), de aztán viszonylag gyorsan hullámzóvá vált, és csakhamar a nézők is elmaradoztak. A kaszától a szezon utolsó pár epizódja mentette meg A S.H.I.E.L.D. ügynökeit, hiszen az Amerika Kapitány: A tél katonája eseményei elég jól továbbgyűrűztek a sorozatban is.

A második évad már szinte teljes egészében Sky/Daisy/Quake rejtélyes múltjáról szólt, és hiába jött be a képbe az Inhumans-szál, az amerikai nézők csakhamar átszoktak az ABC-ről CW-re és a Flash-t részesítették előnyben. A szezon vége persze itt is tartogatott izgalmakat, s például az, hogy Sky anyja szinte három rész alatt (látszólagos) pacifistából gyilkossá vált, az nagy húzás volt. Ráadásul, amikor a csatorna zöld utat adott a harmadik évadnak, a számos lezárt cselekményszál mellett egy ordas nagy cliffhanger is belefért a szezonzáróba.

ABC
ABC Studios

Ilyen előzmények után a harmadik évad első részébe pakoltak puskaport bőséggel (vagy legalábbis próbálkoztak), s hogy jó előre biztosítsák, legyen nézőjük is, az epizód első öt percét már korábban megosztották az interneten. Megkockáztatom, nem indokolatlanul, hiszen a maga módján még látványos is. Van egy figura, aki szemlátomást minden fémtárgyat elolvaszt a kezével, lerohanja egy csapat katona (nem tudjuk, kik ők, de tuti nem a S.H.I.E.L.D.), majd jön Daisy, aki új képességeinek köszönhetően kimenti a szószból.

HIRDETÉS

Innentől az epizód kémsorozathoz méltón megint dobálja be a rejtélyeket, összeesküvéseket és machinációkat, miközben az Inhumans-irány is dübörög tovább, ami jó, mert így legalább kapunk néhány megidézett karaktert a képregény lapjairól. Persze még mindig csak másod-harmadvonalbeli szereplőket (ráadásul a hazai képregény-kedvelők számára még ismeretlenebbek ők, hiszen az Inhuman-történetek nem túl felkapottak nálunk), de legalább érezzük a sztori mögött rejtező comics-alapanyagot. Az évadnyitóban megjelenik például az energianyelő/manipuláló Lash (lásd lentebb a fotón), akinek fekete sündisznó kinézetén hőseink is hüledeznek. Másik kikacsintás (bár ezúttal az MCU felé) amikor a tévében megszólal az amerikai elnök, hogy felhívja a figyelmet az idegen Nemember-fenyegetettségre, akkor pont ugyanaz a William Sadler alakítja, aki már a Vasember 3-ban is prezidentként tűnt fel.

ABC
ABC Studios

Itt pedig elérkeztünk a sorozat már sokak által taglalt legnagyobb erényéhez és hibájához: az, hogy ezer szállal kötődik az MCU-hoz, dicsérendő, hiszen érezzük a mindent körülölelő „univerzumot” a háttérben, de sajnos ez nem elégséges. Az igazán érdekes nevek nem jelennek meg, mert az alkotók nem tudják, mikor lesz valamelyikre szükség a „Nagyoknál”. Ilyenkor lehet dicsérni a Netflixes Daredevilt, amely ugyan utalásaiban része lett az MCU-nak, de annyira steril, letisztult környezetet és szereplőket választottak le róla, hogy egyáltalán nem hiányzott mondjuk a pajzsdobálás. Ugyancsak méltathatjuk A Zöld íjász/Flash-párost, amelyek esetében akadtak azért negatív hangok bőséggel, hogy miért nem kapcsolódnak a DC filmes-univerzumához, de így utólag jó döntés volt, hiszen a két sorozat bátran válogathat karakterekben.

Nyafoghatok még egy sort A S.H.I.E.L.D. ügynökeivel kapcsolatban, azonban egy kicsit bizakodó lettem az első rész után. Azontúl, hogy tovább burjánzanak a megszokott szálak – Fritz és Simmons évődése (bár utóbbi nem volt benne az első epizódban), Daisy és Coulson apa-lánya viszonya, Bobbi és Lance szeret-nemszeret játéka -, kapunk újabbakat is. Az előző szezonban az Inhumánok evolúcióját meggyorsító Monolit tartogat még rejtélyeket (talán egy dimenziókaput rejt…), illetve lassan körvonalazódnak az Amerika Kapitány: Polgárháború háttéreseményei is (az epizód elején megjelenő militáns szervezet egy vadonatúj kormányszerv lehet, amely el akarja kapni az összes önbíráskodó, vagy társadalomra veszélyt jelentő egyedet). Remélem igazam lesz, és ez az évad tényleg jobb lesz, mint a korábbiak, már csak a hármas szabály miatt is: gondoljatok a Doctor Who, a Dexter, a The Walking Dead vagy a 24 harmadik évadaira. Mindegyik zseniális volt.

Egyébként számmisztika ide vagy oda, tudja valaki, hogy ha az amerikai állam és Tony Stark sem pénzeli a S.H.I.E.L.D.-et, miből van pénz globális kémhálózatot fenntartani?!

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.