HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Marvel filmek – mi jöhet még?

Bosszúállók: Ultron kora minden korábbi Marvel-filmnél markánsabban mutatott rá a közös filmes univerzum építés esztétikájára – ezért gyorsan összeszedtük, hogy állunk most, hová tartunk, mi jön most, mit lehet tudni?

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bosszúállók: Ultron kora minden korábbi Marvel-filmnél markánsabban mutatott rá a közös filmes univerzum építés esztétikájára – ezért gyorsan összeszedtük, hogy állunk most, hová tartunk, mi jön most, mit lehet tudni?

A Végtelenség Ékkövei

infinity_gauntlet_gems_by_ultimatespideyfan-d8es93k

Kezdjük a Végtelenség Ékköveivel, amelyekből összesen hat van, de még csak négy tűnt fel a filmekben. A Bosszúállók vége óta tudni lehet, hogy a Marvel-univerzum egyik legféltebb főgonosza, Thanos már a sarkon ólálkodik, még ha egyenlőre nem is futotta tőle pár kaján vigyornál többre. A galaxis őrzőiben már afféle Sith mesterként ármánykodott, a Bosszúállók: Ultron kora végén pedig már a Végtelen Kesztyűtis felhúzta.

HIRDETÉS

Ez az a kesztyű, amibe az összegyűjtött ékköveket belepakolva kedvünk szerint formálhatjuk az univerzumot, és legyőzőre is csak akkor találunk, ha titokban kívánjuk a saját bukásunkat – a képregényekben Thanost is csak saját maga tudta legyőzni. Érdekesség egyébként, hogy a Végtelen Kesztyű egy apró easter egg formájában már feltűnt pár pillanatra a Thor első részében is.

Na de beszéljünk az ékkövekről is! Az első ékkő a Tesseract – benne van a Tér ékköve. Ha még emlékszünk a történetére, az első Amerika Kapitányban a Vörös Koponya bohóckodott vele, aztán a S.H.I.E.L.D. kísérletezgetett rajta, amíg Loki el nem lopta, hogy megnyisson egy dimenziókaput (vagy mit), és leigázza a Földet. A kocka most Asgardban van, Heimdal vigyáz rá.

A második ékkő az Elme ékkő, ami Loki jogarában csücsült. Ezt a jogart Loki igazából Thanos csicskájától kapta, szóval igazán nagy szarkeverő az öreg lilaképű, hogy elengedi a markából az egyik követ. Loki legyőzése után azonban ez a tárgy is a S.H.I.E.L.D.-hez került, ami az Amerika Kapitány második részében hirtelen gonosz terrorszervezetté, a H.Y.D.R.A.-vá alakult (vagy inkább kibújt belőle), és ki nem találnátok, de ők is kísérletezgetni kezdtek rajta! A jogart végül sikerült visszaszereznie a Bosszúállóknak, ami most az egyik tag fején ékeskedik (haha). A képregényekben Adam Warlock névre hallgató karaktert most nagyon úgy tűnik, hogy egy másik (szerintem sokkal jobban ide illő, földhözragadtabb) karakter helyettesíti.

thanos-high-res

A harmadik ékkő az Éter, azaz a Valóság ékkő, amire egy egész filmet elpazaroltak a Thor – Sötét Világ képében. Ez is rettentő veszélyes, rettentő hatalmas, meg úgy egyébként is rettentő rettentő. A stáblista utáni jelenetben az Asgardiak elvitték a Taneleer Tivanhoz, a Gyűjtőhöz, mert gondolták ott jobb helyen lesz. Ez zsinórban a második ékkő, amit másra bíztak, Loki jogara után, de ennek sem lett jó vége.

A Gyűjtőnek A galaxis őrzőiben jutott nagyobb szerep, ebben a filmben mondták el először, hogy mire is jók ezek a kövek. A negyedik kő az Erő ékköve (Gömb), Star Lord és csapata épp igyekszik eladni a Gyűjtőnek, amikor az üldözőik rájuk támadnak, és felforgatják az egész kócerájt. A kő végül a Nova Corpshoz kerül, de hogy közben az Éterrel mi van, azt nem tudni egyelőre, hiszen az is ott volt a “múzeumban”.

Egyelőre pedig ennyi, ékkövek ügyében, a Hatalom és a Lélekkő még nem tűnt fel. A Bosszúállók következő, dupla részében Thanos megkaparintja majd a köveket, és világ összes hősének együttes ereje sem lesz elég ahhoz, hogy… tudjátok. De akkor essen kicsit több szó a konkrét filmtervekről is!

 Amerika Kapitány: Polgárháború – 2016

pfihywlvpxkvdav0pofb

A filmnek kijött a szinopszisa és annyit biztosan tudunk már, hogy óriási szuperhős-fesztiválban lesz részünk, ráadásul napokon belül elkezdik forgatni. A Marvel 2006-os crossoverén alapszik, ahol a hősök két frakcióra szakadnak. Egy rosszul elsült, ZS-kategóriás szuperhős-csapat miatt felrobban egy iskola, és a kormányzatnak lépnie kell, ennek okán születik meg a regisztrációs törvény, ami arra kötelezné a maszkos önbíráskodókat, hogy fedjék fel magukat az állam előtt. Amerika kapitány – egy tucat hőssel az oldalán – természetesen ellenáll, így Vasemberre hárul a piszkos munka, hogy az ellenállókat letartóztassa. A filmekben azonban mindez biztosan máshogyan fog történni, mivel nincs “szuperhős társadalom”, csak néhány hős. Könnyen előfordulhat, hogy pont a Bosszúállók: Ultron korában történtek szolgálnak majd kiindulópontként (a hősök az egymással való civakodás közepette lezúznak egy városnegyedet, és Ultron is az ő hibájukból születik meg).

Amerika Kapitány és Vasember szembenállása már a legutóbbi két Marvel filmben is kirajzolódott, a Tél Katonájában Steve Rogers rögtön szétverte az egész kuplerájt, amikor az világrendőrséget akart játszani, Tonynak pedig az Ultron korában tűnnek fel a tömegoszlató robotjai, akik igencsak nagy ellenszenvet váltanak ki az emberekből. És akkor a Vasember 3-ról még szó sem esett, ami ugyancsak az amerikai aktuálpolitika elé tartott görbetükröt a Mandarin figuráján keresztül. A Polgárháború a maga idejében nyíltan politikai célzattal készült el, ahol Amerika biztonsága került szembe Amerika szabadságával (a konklúzió pedig természetesen sokkal inkább szólt a demokraták, semmint a republikánusok mellett). Nagyon izgalmas téma, nagyon jó lehetőségekkel (a képregény ezekkel sajnos csak ritkán élt, helyette sokszor inkább a buta csihi-puhira koncentrált). Fontos megjegyezni, hogy a képregényekben Hulk ezidőtájt az űrben téblábolt, direkt kiírták a sztoriból. A Bosszúállók 2 vége ugyancsak hasonló történetet vetít előre, mivel Hulk meglóg az egyik Quinjettel.

Doctor Strange – 2016

marvels-doctor-strange-title

A film, amiről nem sokat lehet tudni, csak azt, hogy Benedickt Cumberbrachjkcbfvfogja játszani a főhőst, és ez pont elegendő információ ahhoz, hogy tűkön ülve várjuk. A második Amerika Kapitányban volt rá egy apró utalás,
de ezen kívül semmi.

Strange azért is érdekes vállalkozás, mert vállaltan misztikus karakter, ami a Marvel eddigi filmjeire nem igazán volt jellemző, még az asgardi Isteneket is ötezer évig élő emberekké degradálták. Strangre azonban mindenképpen szükség lesz a Thanos elleni küzdelemben, ő a képregényes eredetiben az egyik fő mozgatórugó. Tutira vehetjük, hogy legalább egy új ékkő fel fog tűnni a filmben.

A Galaxis Őrzői 2 – 2017

Semmit sem tudunk róla. Nem is nagyon kell, még két évre vagyunk a bemutatójától. Azért valószínűsíthető, hogy Thanosnak itt már nagyobb szerep jut, és előfordulhat, hogy Howard a kacsa is szerepet kap. Ő ugye az első rész végén tűnt fel, és már önmagában is egy elszállt karakter.

Pókember – 2017

welcome-home-spidey-meme

A Sony mozija érdekes helyzetbe került az utóbbi időkben, mert a jogok a Sonynál maradnak, de a Marvel is használhatja a karaktert. A következő filmes Pókember-interpretáció tehát már zsinórban a harmadik lesz, és igazából még mindig a Sony gyártja, nem a Marvel. Az viszont biztos, hogy a Pókemberes univerzumépítési tervek ezzel behódoltak a Marvelnek, nem lesz se Venom spinoff, se Baljós Hatos (egyáltalán, kinek az ötlete, volt ez?). Az egyik szemünk sír, a másik nevet.

Thor: Ragnarok

Ragnarok

Ez a sztori nagyon röviden Asgard pusztulásáról szól, és az Ultron korában pár baljós vízió erejéig már megkörnyékezték Thort is. Ami azt illeti, ezek a jelenetek illettek bele a legkevésbé a filmbe, de tudvalevő, hogy a tesztvetítések visszajelzései után sokat kivágtak belőlük, talán ezért is lett kicsit szedett-vetett. Majd a bővített változatból kiderül, ha minden igaz. Az biztos, hogy ha Asgard valóban elpusztul, az jókora hátrányt fog jelenteni Thanossal szemben, és azt se felejtsük el, hogy Asgardban most valójában Loki a főnök, mint ahogy az a legutóbbi Thor-mozi végén kiderült – tehát a Tesseracthoz is hozzáfér.

Fekete Párduc

marvel-black-panther-poster-03

Az Ultron korában már ellátogattunk a Párduc székhelyére, még az egyik szereplő háttértörténetét is megkaptuk (Ultron levágja a kezét), de ez nem sok. Maga a karakter már az Amerika Kapitány harmadik részében is fel fog tűnni, de hogy mit csinál majd a saját filmjében, az túl messze van ahhoz, hogy bármit is tudjunk róla.

Avengers: Infinity War I-II

infinity-wars-04

A film, amiről már egy csomót beszéltünk. A Marvel első fázisában a felvezető filmek a Bosszúállókban csúcsosodtak ki. A második fázisról, ami az idén érkező Hangyával zárul, ez nem nagyon mondható el, de a harmadik nagyon úgy tűnik, hogy ismét egy monumentális piramis csúcsa lesz, ahol mindenki egyesül a gonosz ellen, a Bosszúállóktól kezdve a Galaxis Őrzőin keresztül az Oltalmazókig (Defenders).

Marvel TV

the-defenders

Ja hogy még nem volt szó az Oltalmazókról? Hát majd most. A Marvel igazából a TV-vásznon is eljátssza ugyanazt, amit már a moziban. A két S.H.I.E.L.D.-es sorozat (Agent Carter, Agents of S.H.I.E.L.D.) mellett (amik sokszor a filmekhez szolgáltatnak plusz anyagot) elindult a Fenegyerek (brutális, mocsokban térdig gázoló, egyébként remek) sorozata, amit a következő években a tervek szerint Jessica JonesVasököl és Luke Cage sorozata fog követni. Ők kevésbé ismert, kevésbé hatalmas hősök, mivel inkább a helyi rosszfiúkat szokták péppé verni a földönkívüli inkvizítorokkal szemben. Hogy aztán kapnak-e majd közös sorozatot is, az még nagyon a jövő zenéje, de elég valószínű, hogy a filmekben feltűnnek.

Captain Marvel és Inhumans

t3e9mpqyjwtzswzjdznj-2

Ezek a filmek igazából már az Infinity War után játszódnak, de még a Phase Threehez tartoznak. Ezek is olyan messze vannak, hogy csak hű-ha. Azt tudni lehet, hogy Marvel Kapitány nő lesz, sokan azt pletykálják, hogy az Amerika Kapitányban 2-ben feltűnt, és a folytatásban is visszatérő Sharon Carter lesz az, aki mellesleg Steve Rogers szerelme. Női szuperhős még nem kapott komoly filmet, de a Marvel ezen is változtatni szeretne.

Az Inhumans pedig egy rakat elképzelhetetlen erejű alakból áll, akiknek a föld háborúi kis hangyapiszoknak tűnnek csak, egyenlőre Vízió az egyetlen karakter, aki valószínűleg tag lesz, és már fel is tűnt a filmekben, bár ő éppenséggel egyáltalán nem tagja az Oltalmazóknak, így puszta feltételezés.

maxresdefault_3-2