HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A Flash sztori #2 – Barry Allen, gyermek az időben

Valószínűleg semmi köze sincs a Flashnek a Deep Purple-höz, de mégis nagyon szép analógiát lehet vonni a két fenomén között: Barry Allen az örök gyermek az időben, aki sosem fáradt el látni az emberekben a jót, olyan személyiség, amilyen Batman is szeretne lenni, és olyan szuperhős, akivé egy kicsit minden olvasó szeretne válni.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Valószínűleg semmi köze sincs a Flashnek a Deep Purple-höz, de mégis nagyon szép analógiát lehet vonni a két fenomén között: Barry Allen az örök gyermek az időben, aki sosem fáradt el látni az emberekben a jót, olyan személyiség, amilyen Batman is szeretne lenni, és olyan szuperhős, akivé egy kicsit minden olvasó szeretne válni. De mi Barry Allen esszenciája? Mi van a karakterben, amiért olvasók és képregényírók hada rajong? Hisz a srác csak gyorsan tud futni! De, ahogy fut gyerekek, az nem egyszer változtatta meg a világot… Ja és még vicces is… Meg persze jó a csajoknál.

Barry Allen a Flash második inkarnációja, de mégis az első igazi Flash. 1956-ban a Silver Age hajnalán sírt fel először Bartholomew Henry „Barry” Allen a maszatos papírok között, szülei Robert Kanigher és John Broome voltak, nevét egy rádiós és egy televíziós műsorvezetőtől kölcsönözték, ezzel is kihangsúlyozva azt, hogy fiúk az (akkori) modern idők gyermeke, nem pedig egy régi korokból időpottyant amnéziás görög isten. Majdnem harminc évig a DC egyik vezető hőse volt, folyamatosan a nagy hármas árnyékában (Batman, Superman és Wonder Woman) élt, de mégis, mikor reccsent a téma, akkor a Flash húzta ki a csávából az egész pereputtyot. De ne rohanjunk ennyire előre.

ff1

HIRDETÉS

Családi állapota: Boldog.

Barry Allen egyike azon kevés szuperhősnek, akiknek magánélete (nagyjából) rendben van. Iris West, Barry barátnője később felesége, tudja és őrzi férje titkát, amire hamarabb rájön minthogy az elmondaná neki, ugyanis drága szőke hercegünk beszél álmában. Iris a végsőkig kitart mellette, sőt még azon is tovább, mert hát ugye egy csaj a XXX. századból, az nem semmi!

Silver Age – Egy lépés előre, majd…

Flash, mint már aff1.jpgz előző cikkben említettük, nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy a DC és maga a képregény túl tudjon lépni az erős kezdés utáni hirtelen visszaesésen. Flash egyike volt az Justice League alapító tagjainak, először általa nyert bizonyosságot a multiverzum létezése. Először ő jutott el az Earth Prime-ra (vagyis a mi földünkre) és találkozott magával Julie Schwartz-cal. Itt rakták össze a Cosmic Treadmill-t vagyis a Kozmikus Futószalagot (na azért nem kéne mindent lefordítani), amivel Barry haza tudott menni a saját Földjére. És itt a lényeg. Itt van az a pont, amikor Flash már nem csak egy pajtás, aki gyorsan fut, hanem egy ember, aki manipulálni tudja a teret és az időt. Innentől kezdve, szinte teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy Flash már több mint egy szuperhős a sok közül, sőt egyenesen a mindenség ura a DC-univerzumban. A legszebb ebben, hogy ehhez az eszközhöz, csak akkor nyúl, hogyha igazán nagy baj van. Ez az első fontos aspektus, amit meg kell vizsgálnunk, hogyha akármelyik Flash történetet vesszük górcső alá. 1985-ig rengeteg kalandban lehetett részünk, bár tény, hogy mai szemmel repetitívek és unalmasak. Egysíkúságuk, megfelel a kor szellemének, annak, hogy akkori képregények még sokkal gyermetegebben voltak, még fényévekre volt a Green Arrow/Green Lantern féle szociális érzékenység. Más kor volt ez, az ártatlanság kora, amikor az illem, a szívélyesség ugyan olyan erővel bírt, mint egy-két pofon. Vagyis ezt próbálták sugallni.

ff3

Dr. Zoom feltűnéséig, Flash-nek nem volt igazi nemezise. Persze ott volt Captain Cold és a Backstreet Boys, de ezek csupán kiscserkészek voltak, ehhez a velejéig gonosz, beteg elméhez képest. A történet röviden, Zoom lemásolja Flash képességeit a XXV. században és visszajön, hogy eltörölje hősünket a föld(ek) színéről. Magából az időből akarja kiírta Barry-t. Ez Természetesen nem sikerül, de már közeleg a vég a Crisis on Infinite Earths képében. A Crisis lényegében egy gyorsfix volt, hogy egy kicsit gatyába rázzák a már túlságosan szerteágazó multiverzumot. Barry a végén feláldozza magát, hogy megmentse az egész DC brancs seggét, beleértve ám Batman és a Lantern-eket is. Wally West lesz az új Flash.

A paradoxon abból ered, hogy a crisis végén Flash vagy meghalt, vagyis egyesült a speed force-szal. A másik kicsit nyugtalanítóbb elmélet szerint, Barry ugyan eggyé vált a villámmal, de az örök futómezők helyett, az a villám lett, ami megteremtette, vagyis önmaga idézte elő azt, hogy ő legyen a Flash, viszont akkor, hogyha ez így van, akkor konkrétan sohasem lehetett Flash. Az elterjedtebb teória szerint Barry ténylegesen meghalt, erre utalnak a Deadman és a Green Arrow-ban elejtett utalások is. Barry Allen története itt még nem ér véget, vagyis igazából még el sem kezdődött igazán. Az eszeveszett rohanást a mindent kérdés megválaszoló Flashpoint Paradox felé, lelassult ám nem állt meg. Barry életének igazi fordulópontjáról a következő részben írunk.

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.