HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Szuper haver (The Iron Giant) – Lehetsz Te is Superman!

A Transformes 4. részének alkalmából előszedtünk a múltból egy elég szuper animációs alkotást, amiben van gyerek-robot kapcsolat, és nem is akármilyet! Brad Bird első egészestés filmje 1957 Rockwell-jébe kalauzol minket, ahol egy kisfiú legrégibb álma válik valóra, amikor találkozik a világ legkirályabb robotjával.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Mi is történt 1957-ben? A nukleáris fegyverkezés hajnalán ez év októberében a szovjetek fellőtték a Szputnyikot, és ezzel az unió megmutatta a világnak, hogy rakétáival a világ bármelyik pontjára képes csapást mérni. Nem csoda ezek után, hogy a rockwelli lakosok rettegnek annak a hírétől is, hogy valami lezuhant nem messze városuktól, mindenki orosz műholdra, bombára és hasonlókra gyanakszik, a nagyobb fantáziával rendelkezők marslakók támadását sejtik mögötte. Egy valakit nem érdekel, honnan érkezett a csodarobot, a kis Hogart Hughes-t, akit édesanyja egyedül nevel, apja pedig feltehetőleg valaha pilóta volt (legalábbis ezt sejthetjük a kisfiú asztalán álló képből). Hogart magának való gyerek, amíg édesanyja éjt-nappallá téve dolgozik, ő horrorfilmeket néz, és édességet falatozik, illetve nagy mennyiségű képregényt olvas, amiből megtanulta, hogy mi a jó, és mi a rossz.

irongiant3x

Hogart egy napon megmenti a körülbelül 30 méter magas óriásrobot életét, akit végül sikerül elrejtenie egy kis időre egy roncstelepen, ahol kedvére falatozhatja a különböző fémeket. Segítőjük a roncstelep vezetője, Dean, a roncsokból „szobrokat” készítő művészarc, aki felismeri a robot jóságát, és nem tekint rá tárgyként. Ugyanis ennek az óriásrobotnak érzelmei vannak. Hogarthoz és édesanyjához beköltözik Kent Mansley a Rejtélyes Ügyek Hivatalától, aki meg van győződve arról, hogy az óriásrobotot el kell pusztítania.  Egy napon egy szerencsétlen játék alkalmával a robot rálő a játék pisztollyal játszó Hogartra, és kiderül, hogy valóban fegyvernek szánta valaki (nem tudjuk meg, hogy a szovjetek újabb kísérlete-e, vagy pedig valahonnan egészen máshonnan az űrből érkezett-e, de az utóbbi valószínűbb). A bátor kisfiú viszont elmagyarázza a barátjának, hogy az vagy, amit te választasz, lehetsz Superman, vagy lehetsz Atom Man

HIRDETÉS

superman-bigger

Nagyon különleges ebben a rajzfilmben, hogy a néha-néha pár másodpercre felszólaló rockandroll-on kívül nincs más zenei betét benne, nem is hiányzik belőle, számos más elem van, amin kacaghatunk a másfél óra alatt. Ilyen a fentebb említett teljesen ütődött Kent, és a kávétól felpörgött összevissza beszélő és ugrabugráló Hogart is. A egyik legédesebb rész a bombatámadások elleni védekezés paródiája, egy tanóra Hogarték iskolájában, ahol egy nagyon vicces filmet vetítenek a gyerekeknek arról, hogy mit kell tenniük az atomtámadástól, és ha az asztal alá bújsz, egészen biztos, hogy megmenekülsz. A mese a kalandos gyerekkor mellett egy barátság megtalálásáról, iIlletve arról, hogy a képregény baromi király dolog, és életeket menthetsz vele 😉 Az üzenet sincs szájbarágósan adagolva: lehetsz te is Superman, csak döntened kell!

9 /10 raptor

Szuper haver

The Iron Giant

animációs
Játékidő: 86 perc
Premier: 1999
Rendező: Brad Bird