HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Nagy Pókember Ranglista – Egy hálószövő karrierje

Peter Parker: lúzer, okostojás, May néni kedvence. Nem tűnik egy túl érdekes figurának, igaz? Ennek ellenére a jelenlegi mérlege: 5 film – 3 kosztüm – 2 színész. Nem is olyan rossz, mi? Hát igen, sokat lendít az egyszeri tinédzser életén az, ha radioaktív szuperpókok csípik meg.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Így történt ez eme szerencsétlenséggel is (immáron kétszer), aki ezáltal a képregényfilmek világába bérletet váltott és ennek egyenesági következménye az, hogy szuperhős lett. Nem is akármilyen, hanem szuperagilis: azt is mondhatnám, hogy ha valakivel el lehet adni az abszurdnál is abszurdabb akrobatikus harci jeleneteket, akkor az Pókember. A rövidesen hazánkban is 5 részesre bővülő filmes pályafutásának okán összeszedtük és rangsoroltuk hát, hogy ezidáig milyen nonszensz, de parádés produkciókban láthattuk ezt a Parker gyereket a nagyvásznon.

4. Pókember 3 (Spider-Man 3, 2007)
Spider-Man contemplates his darker self in Columbia Pictures' SPIDER-MAN 3.

Kezdjük a rangsort a Pókarc kalandjainak szégyenfoltjával: a történetet csak nyomokban, ám CGI-t orrvérzésig tartalmazó Pókember 3-mal. Ez, a jóformán minden képregényfilmet felülmúlóan kaotikus, az új karakterek számát illetően pedig már-már agyzsibbasztó harmadik installációja a Sam Raimi-érának olyan szinten lett fogyaszthatatlan, hogy az kiábrándító. Ugyanis az még hagyján is lenne, hogy a film majdhogynem minden képkockájára jut egy gonosz karakter, de közben még őket is felülmúló módon Tobey Maguire is az agyára megy a nézőknek. Utóbbi ekkorra, azaz 2007-re annyira elsajátította Peter Parker szerepét, hogy egyfelől volt pofája kihízni a pókos játszóruháját, másfelől meg átment egy igazi ripacsba. De nem is akármilyenbe: egy nyúlszájú ripacsba. Mondjuk ezt Raimi-ék cselesen meg is lovagolják ám a filmben azzal, hogy Parker a fekete genya hatására nekihipszteresedik és elkezd szuperlazán öltözködni, illetve kikezd mindenkivel… De hiába minden: ez a film egyszerűen menthetetlen. Homokember ide, Zöld Manó 2.0 oda, hogy a végtelenül elnagyolt és elhibázott Venom-ról már ne is beszéljek. Pedig Topher Grace szerintem jó választás volt. Ebben a Raimi-érának a végét jelentő felvonásban amit lehetett, elcsesztek, méghozzá azért, mert ugyebár az előző két film sikereinek hála durván emelni kellett a tétet mind látvány, mind karakterek terén. És lőn: végső soron mindez sikerült is.

3. Pókember (Spider-Man, 2002)spider-man

A harmadik helyezett nálam Sam Raimi alapműve, a képregényfilmek aranykorának hajnalát jelentő 2002-es Pókember lett. Ez még történetileg is és az akció mértékét tekintve is teljesen rendben volt. Sőt! Maguire sem volt még olyannyira elviselhetetlen, mint évekkel később. A bájos Kirsten Dunst is több játékidővel és jelentőséggel bírt még a vásznon, na és hát volt itt nekünk egy Willem Dafoe is (alias Norman Osborn), akinél tökéletesebb választást akkoriban el sem lehetett képzelni a szerepre. Ez a természetesen Pókarc eredettörténetét elmesélő alkotás, olykor persze kissé sajátos irányt vett (főként a képregényekhez képest), de hát Raimi-nak aztán igazán nem lehetett sohasem felróni azt, hogy nincs benne kreativitás. Avagy éppenséggel humorérzék. Mai szemmel nézve a film talán egyedüli gyengesége, a trükkök minőségében rejlik, mert hát ugye a 2000-es évek eleje az még bőven az a korszak volt, amikor egyből kitudtuk szúrni, hogy melyik a CGI-elem és melyik nem. Gondoljunk csak vissza a Zöld Manó légdeszkázós momentumaira: mostanság elnézve igencsak megmosolyogtatóak már azok az effektek… Mindazonáltal a film teljesen egyben volt és működött is, nem véletlen tehát, hogy általa sikerült megágyazni egyfelől a zsáner 21. századi felvirágoztatásának, na és persze a hálószövő filmes jövőjének is. Azért az a 10 év / 4 film nem egy rossz arány.

HIRDETÉS

2. A Csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man, 2012)

Második lett az újabb bőrlehúzás a pókról, melynek kapcsán először is hadd szögezzem le: egy olyan nevű rendezőnél, mint Marc Webb, keresve sem találhattak volna jobbat, a hős hálószövő kalandjait rekord idő alatt reboot-olni készülő Columbia filmgyárnál. Mellesleg nemhogy új résszel, de új szériával jelentkezni röpke 5 évvel az utolsó Pókember-epizód után? Azért van ám bőr a képükön (a lehúzáshoz). Még úgy is, hogy a harmadik rész anno csúfos bukást eredményezett. A hab a tortán pedig az, hogy lényegében újraértelmezték az ugribugri falmászóvá váló srác eredet-történetét, effektíve 4 változtatással: elővették Pókarc alternatív szerkóját, eltörölték a hálószövő képességét és hálóvetőket adtak neki (hogy autentikusabb legyen), illetve Mary Jane Watson-t Gwen Stacy-re, míg a Zöld Manót a Gyíkcsávóra cserélték. És íme: kész is az új Pókember alapfilm, aki a változatosság kedvéért immáron „csudálatos” is, nemcsak úgy szimplán, mezeien Pókember. Bizony ám gyerekek, így működik a hollywoodi álomgyáros boszorkánykonyha! Ettől függetlenül tény és való, hogy A Csodálatos Pókember egy fokkal jobb lett, mint a 2002-es verzió. Ez elsősorban két változó faktornak lett köszönhető: az egyik az, hogy Andrew Garfield nagyságrendekkel megfelelőbb a szerepre, mint a kis Tóbiás volt, a másik pedig az, hogy 10 év alatt azért sokat fejlődött a technika. Ezáltal az új abszurd közelharcos jelenetek is ütősebbek lettek. Ez vitathatatlan.

1. Pókember 2 (Spider-Man 2, 2004)spider-man 2

A helyzet az, hogy a 2012-es reboot még a hangzatos csudálatossága és látványossága ellenére sincs sehol a Pókarc-filmek királyához: a Pókember 2-höz képest. Hogy miért? Nos, ennek kapásból 3 oka is van: először is, a 2004-es második felvonásnak saját története van, szemben a 2 évvel ezelőtti, javarészt az első Sam Raimi-művet másoló újráénál. Másodszor: überelni ennek a résznek azokat a már-már epikusan nonszensz harci szcénáit a hálószövő és aktuális ellenfele között, egyszerűen lehetetlen. Gondoljunk csak a két legzseniálisabbra: a sokemeletes épület falán és a vonaton lejátszódókra! Végezetül harmadszor, megkaptuk Parker nem csupán filmes, de képregényes karrierjének is talán legfrankóbb gonosz karakterét: Dr. Octopus-t (alias Oki-dokit), akinek megformálására a kiváló karakterszínészt, Alfred Molina-t sikerült Raimi-éknak megnyerniük. Ő a tőle telhető legnagyobb alázattal közelítette meg a figurát, mely utóbb meg is látszik a játékán. Itt és most érdemes megjegyezni, hogy Pókember ellenfeleinek mindenkori közös nevezője az, hogy eredendően nem elvetemültek, hanem utóbb a körülmények áldozatai lesznek és így „gonoszulnak meg”. Ebből a szempontból is Dr. Octavius a legprominensebb, hiszen Ő a filmben is alapvetően egy jó ember, akit később megvezetnek és a csápjaik köré csavarnak, azok a sunyi karok a hátán. Mindezek kapcsán Molina remekül ragadta meg a karakter tragikus mivoltát és ez az, amivel Octopus-t a többiek felé emelte. Ennélfogva a Pókember 2 sztorija is simán verte az összes többiét.

ddd

Az eddigi Pókember-filmek minőségi versenyét tehát a második installáció nyerte. A kérdés természetesen adott: letudja-e majd taszítani A Csodálatos Pókember 2 az uralkodó alkotást a trónjáról, az új széria első ízben teljesen önállóan összerakott történetével, illetve a maga, a Pókember 3-éhoz hasonlatos ellenlábas-dömpingjével? Netán épp ellenkezőleg: ugyanúgy elvérzik majd a temérdek karakter és a mindent elsöprő effektvihar terhe alatt, mint a 2007-es elődje? Május 1-től meglátjuk.