Sorozat

10 híres színész, aki szerepelt az X-aktákban

1993. szeptember 10-én kezdte el sugározni a Fox az X-aktákat. Azaz éppen ma harminc éve. A sorozat 11 évada alatt számos híres színész megfordult a sorozatban. Van, aki a karrierje elején járó suhanc volt az epizódszerepe alatt, de akadtak olyanok is, akik már ismertek voltak a szereplés idején. Mielőtt összegeznénk a kedvenc epizódjaink listáját, összeszedtünk tíz olyan neves színészt, akik megfordultak az X-aktákban.

Jack Black

Jack Black X-aktás felbukkanásáról talán már sokan hallottak. Black a harmadik évad harmadik részében (D.P.O.) szerepelt, ahol egy játékterem tulajdonost, Bart Liquorit alakította. A barátja, Darin Peter Oswald képes a saját szolgálatába állítani az elektromosságot, amit a játékteremben ki is használt.

Miután Bart tudomást szerzett erről, továbbra is Darin barátja maradt. Darin viszont Bartot hibáztatta, amiért az FBI a nyomára akadt, ezért Black karaktere csúnya véget ért. Érdekesség, hogy az epizódbeli barátját ugyancsak egy később sikeres színész, Giovanni Ribisi játszotta.

Lucy Liu

A harmadik évad tizenkilencedik részében (A pokol váltságdíja) bukkant fel. Egy csontvelő transzplantációra váró leukémiás lányt, Kim Hsint játszotta. Az epizód a kínai alvilág bizarr szervkereskedelmi szerencsejátékairól szól, és egészen súlyos, húsbavágó élmény.

Ryan Reynolds

Mielőtt a kétezres évek közepén igazán beindult volna a karrierje, és Deadpoollá vált volna, bizony Ryan Reynolds is megfordult az X-aktákban. A szerepe idején húsz éves Reynolds a Szizigium című epizódban (3. évad, 13. rész) alakította a Jay DeBoom nevű karaktert, akit elég hamar egy fán lógva találnak meg.

Igen, már a bevezetésben feldobja a talpát. Remélhetőleg egyszer valahogy Deadpoolként is megemlékezik erről az alakításáról.

Shia LaBeouf

Nyolc évvel azelőtt, hogy eljátszotta volna Sam Witwickyt a Transformersben, Shia LaBeouf gyerekszínészként tűnt fel a széria hetedik évadában. A Goldman variáció a szezon hatodik része, ahol LaBeouf egy májbetegséggel küzdő gyereket alakít.

Szerencséjére jó barátságot ápol az epizód főszereplőjével, Henry Weems-zel, aki hihetetlenül szerencsés fazon. Weems pedig azon ügyködik, hogy megszerezze egy drága kezelésre a pénzt a fiúnak,  és közben még a maffiával is bajszot akaszt. Ez a tette pedig LaBeouf karakterét is veszélybe sodorja.

Danny Trejo

Danny Trejo a nyolcadik évad hatodik részében (A második esély) tűnik fel, és mindenki megdöbbenésére egy gyilkos, sittes mexikóit alakít, Cesar Ocampot. Az epizód egyébként a kései évadok egyik jobb darabja, ahol is Doggett ügynök egyik ügyvéd haverját ártatlanul ültetik le. A férfi pedig egy időhurokba kerül, ahol végül sikerül kimosni magát és megállítani a valódi gyilkost: Trejo karakterét. 

Tony Shalhoub

A flúgos nyomozót, Monkot alakító Tony Shalhoub talán az egyik legtragikusabb karaktert kapta az X-aktákban. A második évad huszonharmadik részében (Szórt fény) egy olyat tudóst alakít, aki sötét anyaggal kísérletezik. Egy alkalommal nagy dózisú sötét anyag sugárzás éri, amitől az árnyéka gyilkos entitássá válik.

Önakaratán kívül sok kárt és halált okoz. A szorongó karakter legnagyobb félelme is valóra válik, amikor az epizód végén tudományos kormánykísérletek alanyává válik. Az biztos, hogy nem szívesen cserélnénk vele.

Bryan Cranston

Bryan Cranstont ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Breaking Bad-ben nyújtott alakításával, és Walter White ikonikussá vált szerepében milliók ismerhették meg. De még mielőtt a Már megint Malcolmmal nagyobb ismertségre tett szert, természetesen ő is megfordult az X-aktákban (meg előtte a Baywatchban is).

A hatodik évad második részében Patrick Garland Crumpot alakítja, akinek a felesége iszonyatos fejfájásra panaszkodik. A fájdalom hátterében pedig a közelben lévő elektromágneses kísérleti telepet sejtik. A fejfájást pedig csak a gyors száguldás csillapítja. Az epizódban mindketten tragikus véget érnek, és közben még a férfi Muldert is túszul ejti.

Luke Wilson

Luke Wilson az X-akták történetének egyik legmókásabb epizódjában, a Rossz vérben (5. évad, 12. rész) bukkan fel. A váltott szemszögből mesélt epizódban az általa alakított sheriff eltérő fizimiskával jelenik meg Muldernél (kapafogú bunkó) és Scullynál (jó modorú sármőr).

Az igazság azonban még csak nem is a kettő között helyezkedik el. Valójában ő is a helyi vámpírok közé tartozik az epizódban. Vagy mégsem? Wilson megjelenése mindenképpen az egyik legemlékezetesebb cameo az X-aktákban.

Octavia Spencer

Évekkel azelőtt, hogy Oscar-díjat kapott volna legjobb női mellékszereplő kategóriában, Octavia Spencer is feltűnt egy nyúlfarknyi szerepben az X-aktákban. Szimplán a saját nevét használva, Octavia nővérként jelent meg a hetedik évad negyedik részében. Az epizód különlegessége, hogy valójában egy crossover.

Chris Carter másik akkoriban futó sorozatának, a Millenniumnak a története és szereplői szüremkednek át az X-akták mitológiába. Ezzel együtt pedig egy igazi horrorveteránt, Lance Henriksent is az X-kánon részének tekinthetjük.

Lucy Lawless

Mindenki Xénája már a sorozat vége felé, a kilencedik évad elején bukkan fel (Semmi fontos nem történt ma I-II.). Az általa alakított Shannon McMahon az egyik első a kolonizáló idegenek által kifejlesztett szuperkatonák sorában. Nem mellesleg pedig korábban együtt szolgált a haditengerészetnél Doggett ügynökkel. McMahont eredetileg visszatérő karakternek szánták, ám Lucy Lawless terhessége és traumatikus szülése felülírta a terveket.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!

editor
Már általánosban írtam könyvekről a suliújságba, majd 2009-től egy online magazinba filmekről. A sci-fi/horror/szuperhős vonal mellett kifejezetten vonzanak a trash és peremtartalmak. Meg a metál!