HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Hugo-díj átadó: ezek a sci-fik és fantasyk könyvek voltak a legjobbak

2022. szeptember 4-én, a Chiconon hirdették ki a Hugo-díj nyerteseit. A Hugo-díj egyike azon SFF irodalmi díjnak, amellyel az előző év legjobb könyveit, novelláét és egyéb írásait méltatják. Az idei felhozatalban bőven voltak a hazai olvasók számára is ismerős nevek, némelyik nyertestől pedig hamarosan magyarul is olvashatunk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az idei Hugo-díj átadó vezetői Charlie Jane Anders (Minden madár az égen) és Annalee Newitz (Autonomous) voltak, akik nemcsak a Hugo-díjat adták át idén, hanem a legjobb young adult regényért járó Lodestar-díjat a legjobb írónak járó Astoundingot is.

A legjobb regény díját Arkady Martine nyerte el, aki Az emléknek nevezett birodalom folytatásáért, A Desolation Called Peace-ért vehette át a Hugót. Ezzel ez már a szerző második Hugo-díja, ugyanis előző könyvéért is díjazták 2020-ban. A Legjobb kisregény díjat Becky Chambers vitte haza A ​Psalm for the Wild-Built című írásáért. Becky Chambersnek egy korábbi sikeres regényével hamarosan mi is megismerhedhetünk, ugyanis hamarosan érkezik a Metropolis Media (Galaktika) gondozásában a Wayfarer első része, a Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz. Nyertesek közül még ismerős lehet Seanan McGuire neve, aki az itthon a Fumax gondozásában megjelent Csellengő gyerekek sorozatáért nyert most Hugót. Továbbá N. K. Jemisin és Jamal Campbell a DC-nél megjelent közös képregényükért, a Far Sectorért zsebelhettek be díjat.

A Legjobb young adult regényért járó díjat Naomi Novik vitte Az utolsó tanítvány című könyvéért, a nálunk Könyvhéten megjelent Solomancia folytatásáért. Az Astounding-díjat pedig Shelley Parker-Chan nyerte, akivel hamarosan a magyar olvasók is megismerkedhetnek. A Hugo bejelentésével egyidőben jelentette be az Agave Könyvek, hogy kiadják Parker-Chantől a She Who Became The Sun c. könyvét. Tervezett címe A nappá vált lány lehet.

HIRDETÉS

A Hugo-díj győzteseinek teljes listáját itt találjátok.