Képregény

A Ragadozó madarak hányattatott sorsán a film csak javíthat

A februárban érkező Ragadozó madarak főszerepében Harley Quinn jelentkezik be felforgatni Gotham amúgy sem nyugodt hétköznapjait. Szakítás utáni ámokfutásában csatlakozik hozzá a Ragadozó madarak csapata, akiket itthon ezidáig alig vagy egyáltalán nem ismertünk. A film premierjéhez közeledve utána jártunk a DC női szuperhőscsapatának, és megnéztük, mit várhatunk tőlük a vásznon.

A DC a Justice League mellett is mutatott be igazán emlékezetes csapatokat, elég az Öngyilkos osztagra gondolni. Ugyan ez utóbbi már 1959 óta futott,

a teljesen női csapatra viszonylag sokat kellett várni, csupán 1996-ban indulhatott útjára a Ragadozó madarak.

A képregény első száma Black Canary/Oracle: Birds of Prey címen jelent meg, melyet Chuck Dixon készített, aki korábban dolgozott már Megtorló, Batman és Zöld Íjász képregényeken is. A Ragadozó madarak kezdetben csupán egykötetesnek készült, később viszont többször is rebootolták, majd tették – újra – mellékvágányra.

Egy női szuperhőscsapat csodasztikus megalapítása

A film egyik főszereplőjének kikiáltott Fekete kanári 1947 augusztusában tűnt fel először a képregények lapjain, a Flash Comics 86. számában, később pedig az Igazság Ligája és a Zöld íjász sorozat számaiban is kiemelt szerepet kapott. Kezdetben a gothami rendőrség kötelekében dolgozott, szuperképességek nélkül, később viszont már képzett harcművészként mutatták be, különleges képessége pedig a kanári-sikoly volt, mellyel könnyedén végzett ellenfeleivel. Fekete kanárinak két különálló személyisége alakult ki: egyikük gondoskodó édesanya, a másik pedig bűnüldöző volt.

Dina Laurel Lance, vagyis az első Fekete kanári

A Ragadozó madarak története szerint hosszú út vezetett el addig, hogy Batgirl és Fekete kanári létrehozza a csapatot. Zanzásítva valahogy így történt: Barbara Gordon (Batgirl) egy Joker elleni harcban súlyosan megsebesült, Dina Laurel Lance (Fekete kanári) pedig ennek hatására átértékelte az életét. A Végtelen világok krízise után megkavarodik a képregényes univerzum idővonala, ennek nyomán Fekete kanári az Igazság Ligája alapító tagjai közé kerül. A csapatban egyre több konfliktus alakul ki, így kénytelen lesz elhagyni azt. Ezután visszatér Gothambe, ahol megszervezi a Ragadozó madarak csapatát Batgirl-lel és Vadásznővel a soraiban, ám ekkor csupán egy összecsapás erejéig tartanak együtt.

Az 1996-os első kiadás után hosszú szünet következett, és csak 2003-ban folytatták sorozatot, amikor is Gail Simone vállalta el az írói feladatokat. Képregényes múltja impozáns – dolgozott már Deadpool, Wonder Woman és Batgirl képregényeken is, ezért sokat lehetett tőle remélni a Madarak kapcsán. Az ígéreteket be is váltotta, az amerikai IGN akkori kritikája szerint a kötet merész és újító volt.

Sokak szerint – többek közt az író szerint is – nem a különálló karakterek miatt élvezetes a Ragadozó madarak, hanem Fekete kanári és Batgirl különleges kapcsolata miatt, ami a kölcsönös tiszteleten és elismerésen alapszik.

Simone szerint a csapatban Barbara volt az, aki gondosan megtervezett minden akciót – harcolni nem tudott, ugyanis tolószékbe került – annak minden lépésével együtt, míg Kanári sokkal inkább az erejére hagyatkozott. Amikor kellett, egymást inspirálták, amikor kellett visszafogták a másikat – fogalmazott az írónő.

A Kanári-Batgirl duó később új tagokkal bővült: először Vadásznő, később pedig Lady Blackhawk csatlakozott a Ragadozó madarak csapatához. Száz képregényszám után Gail Simone egy Wonder Woman sorozaton kezdett el dolgozni, a Ragadozó madarak történetének folytatását pedig Sean McKeever vette át, aki Gotham után egy, a DC világában is új helyszínnek számító Platinum Flatsbe helyezte át a cselekményt. Bár a McKeever által jegyzett öt szám sikeres volt a rajongók körében, a DC törölte a szériát, ugyanis akkoriban strukturálták át a Batmanhez köthető történeteket.

Dinah Drake

2011 szeptemberében a The New 52-es sorozattal indult újabb útjára a Ragadozó madarak – ismét – Gail Simone íróval és Ed Benes (Deathstroke, X-Men: Blue) rajzolóval. Az új érában Fekete kanári Dinah Drake-ként, vagyis egy teljesen új emberként tér vissza. A csapat ezután bővülni kezd, így lesz Poison Ivy (magyarul Méregcsók) és Katana is a Ragadozó madarak tagja, csakúgy mint Batgirl (Barbara Gordon), aki ugyan nem lesz állandó tag, mégis sűrűn tűnik fel köreikben. 2016-ban a The New 52-es történetszál befejeztével a DC újragondolta az eddig épített univerzumát, és különálló sztorik kiadásába kezdett. Ezek egyike volt a Batgirl and the Birds of Prey, amiben ismét a három központi karakterre, Batgirlre, Fekete kanárira és Vadásznőre fókuszál a történet, utóbbinak pedig eredettörténettel is szolgált a sorozat negyedik száma.

Mit várhatunk a DCEU Madaraitól?

A csapat több karaktere most mutatkozik be először a filmvásznakon, mint például Vadásznő (Mary Elizabeth Winstead), Cassandra Cain (Ella Jay Basco), Fekete kanári (Jurnee Smollett-Bell) és Renee Montoya (Rosie Perez) is. De persze nem maradhat ki a sorból a film főgonosza, Fekete Maszk (Ewan McGregor) sem. Izgalmas lesz a bohókáson elmebeteg Harley Quinn ellenében egy kíméletlen bandavezért látni, főleg úgy, hogy szélsőségesen különböző motivációkkal rendelkező tagok segítik majd ebben. Bizonyára a csapat tagjai is vívódni fognak, főleg Renee Montoya, aki a bűnüldözésre tette fel az életét, mégis kénytelen Joker egykori szerelmével együtt harcolni.

A filmben Harley Quinnt teszik meg a Ragadozó madarak kulcsemberévé, viszont a képregényes kánon szerint sosem volt tagja a csapatnak, csupán szövetségesként tűnt fel néha mellettük.

Sőt, a képregényes cselekmények során viszonylag kevés átfedés van a Ragadozó madarak és Harley Quinn életútjában. A Birds of Prey 105. számában fedi fel Quinn, hogy csatlakozik a Secret Six nevű csapathoz, melynek többek közt Deadshot is tagja volt. Később, a már Harley Quinn nélküli Secret Six Gothambe megy, hogy végezzen Batgirl-lel és Macskanővel, ám helyettük Vadásznővel, Zöld lámpással és az Igazság ligájával találkozik össze a csapat, az ellenük folytatott harcban súlyos vereséget szenvednek.

A trailer és az előzetes információk alapján az is kiderül, hogy a filmben eleinte nem lesz egyértelmű a csapat dinamikája, ugyanis a történet hozza majd össze a karaktereket, amikor rájönnek, közös nézeteltéréseik elenyészőek a gothami alvilág egyik tagjával, Fekete Maszkkal való konfliktusukhoz képest. Fekete Maszk ezután igyekszik levadászni az “őrült nők ketrecét”, erre a munkára a gothami alvilág egyik legkegyetlenebb gyilkosát, Victor Zsaszt és csapatát béreli fel.

Ugyan a The New 52-es sorozatban Fekete Maszknak is komoly szerepe van, a képregények hasábjain még nem találkozott a Ragadozó Madarakkal.

A filmben mégis őt helyezték el az antagonista szerepébe, aminek az lehet az oka, hogy a DCEU eddigi főgonoszaival szemben egy sokrétű negatív karakter alapjait akarják letenni a nézők számára. Azért is esett rá a választás a film főszereplője és producere, Margot Robbie szerint, mert érdekes lesz látni a női csapat ellenében egy olyan férfi karaktert, aki a képregényekben is legtöbbet férfi ellenfelekkel találkozott.

A DC-től sosem állt messze az antihősök tökéletes megformálása, és ez Roman Sionis/Fekete Maszk esetében hatványozottan igaz. Doug Moench író és Tom Mandrake rajzoló közös karaktere – aki a Batman 386. számában tűnik fel először – a gothami burzsoázia szülöttjeként kénytelen a gazdagok világába beilleszkedni, így közvetlen kapcsolatot ápol Bruce Wayne-nel is. Szülei iránt érzett haragja vezérelte abban, hogy felgyújtsa a családi palotát, melynek során mindkét szülője életét vesztette, a vagyon pedig rá szállt. Néhány sikertelen üzleti próbálkozás után Bruce Wayne felvásárolta a vállalatát, haragjában Roman a temetőbe rohant, ahol egy támadás után apja kriptájának darabjaiból készítette el magának a képregényekben ikonikussá vált fekete, koponya-szerű maszkját.

A filmben feltűnik majd Renee Montoya is, akivel először nem képregényben, hanem a Batman: A rajzfilmsorozatban (Batman: The Animated Series) találkozhattunk. Renee a gothami rendőrség egyik nyomozója, aki Batman segítségével kutatja fel és fogja el a város alvilágának veszélyes embereit. Képregényben először csak 2015 augusztusában tűnt fel, a Detective Comics 41. számában, amiben Harvey Bullocks – James Gordon korábbi társának – új partnere lett.  Ahogy feljebb is elhangzott, Montoyának lehetnek fenntartásai Harley-val, ami hozhat némi izgalmat az ő szálán.

Ebben a DC moziban sem maradunk majd denevérember nélkül, ugyanis Cassandra Cain is megjelenik majd a filmben, aki a képregényes kontinuitás szerint magára öltötte néhányszor a Batgirl ruhát.

A karakter először 1999-ben tűnt fel a Batman 567. számában. Szülei a DC univerzum alvilágának meghatározó szereplői voltak, édesanyja, Lady Shiva Fekete kanárival és Batmannel is összetűzésbe került a történetszálak folyamán. Apja pedig David Cain, bérgyilkos volt, akit egyszer Kétarc is felbérelt James Gordon rendőrfőnök megölésére. Cassandra a képregényekben sok csapat tagjaként tevékenykedett: Barbara Gordon Batgirl csapatának és az Outsidersnek is tagja volt, a Ragadozó Madraknak viszont nem.

A filmben is kibontásra kerül majd a karakter traumatizált gyerekkora, ennek következményeként némaként fogják ábrázolni. A Ragadozó madarak cselekményének is kulcsfontosságú figurája lesz, ugyanis az ő kiszabadítására verődnek majd össze a Madarak.

A filmben feltűnik majd Vadásznő is, aki a DC képregényes világának szintén meghatározó karaktere. Azon kevesek közé tartozik, akik ismerik Batman személyazonosságát. Volt a Spyral ügynöke, később pedig Gothambe visszatérve egy Batgirl-lel és Fekete kanárival való találkozás után újraszervezte a Ragadozó Madarak csapatát, hogy együtt vadásszák le a gothami maffiát. A karakter édesanyja, Maria Bertinelli (Fenice) is fel fog tűnni a filmben, aki szintén a gothami gengszterek körében tevékenykedik, így akár egy több dimenziós konfliktus is kialakulhat majd köztük a filmben.

A Ragadozó madarak-film tehát nem egy létező képregénytörténetet vesz majd alapul, valószínűsíthetően mégis sokat fognak kölcsönözni a kockásokban megjelentekből. A film időrendben az Öngyilkos osztag film után fog játszódni, ám egy nagy időbeli ugrássalvesszük fel a fonalat, amikor is Harley Quinn és Joker már nem alkotnak egy párt.

A Ragadozó madarak február 6-án kerül a magyar mozikba.

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.