HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Thor pörölyén csattan az ateisták tehetetlen dühe

A mindenkit megvédő szuperhős képtől az esendő ember ábrázolásig Thor számtalan ráncfelvarráson esett át. Jól illeszkedik ebbe a sorba 2010-es évek különálló Thor-képregénye, A mennydörgés istene, ami a klasszikus hős toposzt vegyíti a modern kor vallási kérdéseivel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Kieron Gillen (Uncanny X-Men, The Wicked + The Divine) és Matt Fraction (Uncanny X-Men, Sex Criminals) 2012-ben végeztek Thorral, a gyakorlott képregényíró, Jason Aaron pedig itt vette fel a fonalat a viharisten kalandjaiban. Ekkor indult a Thor: A mennydörgés istene, amely az Aaron-féle Thor reboot egyik önálló története. Aaron a Loki-képregénnyel már sokat bizonyított rajzolóval, Esad Ribic-kel összeállva rebootolta a Marvel NOW! brand alatt Thor kalandjait. A Bosszú angyalai vs. X-Men történetek utánra helyezik első képregényüket, amiben Thor kozmikus nyomozásra indul, mivel egy távoli világ istenek nélkül maradt.
Kutatása során kiderül, egy titokzatos erő szisztematikusan írtja ki az univerzum isteneit.Thor magára vállalja a feladatot, hogy felkutatja a különös jelenség forrását, azonban az elé táruló pusztítás és gyűlölet őt is elborzasztja: egy kegyetlen, Gorr nevű idegen írtja az isteneket.

Loki mindenkit legyőzött, csak önmagát nem

HIRDETÉS

A mennydörgés istene tökéletes belépő Thor világába. Csupán lazán kapcsolódik más történetekhez, de élményben mindent megad, amit látatlanban egy Thor sztoritól várnánk. Aaronék képregényében egyszerre keverednek a mítoszokból ismert kalandozások és a szuperhős képregények akciódús fordulatai. Persze az olyan Marvel-elemek se maradnak el, mint a multiverzum vagy a drámaibb helyzeteket oldó humoros gag. Ribic által életre keltett eposzi jelenetek csak fokozzák a történet grandiózusságát, a teljes oldalakat is kitöltő képei önálló művészeti alkotásokként is megállnák a helyüket.

A képregény legnagyobb érdekességét maga a főgonosz jelenti.

A névtelen bolygóról származó Gorr, az istenölő legyőzhetetlen és kegyetlen ellenség, aki képes elérni, hogy a viharisten a teljes reménytelenségbe csússzon. Aaron egy ilyen ízig-vérig félelmetes alakot is képes emberi érzésekkel megtölteni, és motivációit átélhetővé tenni. A képregény alapkoncepciójához hasonlóan Gorr is magán viseli a mítoszok és a szuperhős képregények antagonistáinak jegyeit. Az istenölő rendelkezik titkos tervvel, célja elérésében pedig minden határt átlép.

A mítoszok felől közelítve viszont Gorr Prométheusz örököse.

A görög hőshöz és más, tűzlopó figurákhoz hasonlóan az istenek ellen fordul, hogy az emberekkel tegyen jót. Prométheusz a tüzet viszi el az embereknek, Gorrt kicsit más célból szeretne jót tenni a halandókkal: az istenek elpusztításával fel akarja őket szabadítani az önző urak és úrnők uralma alól.

Az istenek iránt érzett megvetésben Prométheusz és Gorr osztoznak, azonban érzéseiket más események hívták életre. A titán Zeusz tiltása miatt – az istenek ura nem akarta, hogy az emberekhez eljusson a tűz – fordult szembe az istenekkel, Gorr viszont személyes tragédiák miatt. A későbbi istenölő tehetlenségét és az abból származó dühöt minden olyan ember magáénak érezhet, aki egy szeretett személy elvesztése miatt számon kérte már a fejünk fölött bábáskodó természetfelettit, sőt: megtagadta létezését is.

Ez a közös pont pedig van olyan erős, hogy elbizonytalanítsa az olvasót, hogy erkölcsi oldalról Gorr vagy a halhatatlanokat védő Thor támogatható-e?

Az istenölő mellett izgalmas karakterfejlődésen megy keresztül a viharisten is. Aaron a multiverzum elem beemelésével Thort önvizsgálatra kényszeríti. Tetteit aszerint kell mérlegelnie, hogy látja, mivé válhat, és hogy mi az, amiből tanulhat, levonhatja hasznos következtetéseit. A más dimenziókból érkező ének mellett Gorr is jócskán elbizonytalanítja az istent: halhatatlanként tényleg visszaél a halandók szeretetével?

Thor végigmegy azon az úton, ahol az őt kínzó kérdésekre megtalálja a válaszokat, ám azok közel sem megnyugtatóak, vagy boldog véget hozók. Az erkölcsi fogalmak, melyeket az isten eddig nagyon is magáénak érzett, megszűnnek tisztán értelmezhető kategóriáknak lenni, és pont ezáltal válik érett hőssé a kaland végére.

Thor: A mennydörgés istene egyenlően szoglálja ki a hagyományos szuperhős képregényre vágyók és a műfajt érdekes gondolatokkal felduzzasztó olvasók igényeit. Egyik sem megy a másik rovására, a végeredmény pedig egy szórakoztató történet, ami némi gondolatébresztésre is alkalmas.

7 /10 raptor

Thor: A mennydörgés istene

Thor: The God of Thunder #1-11

Szerző: Jason Aaron
Műfaj: szuperhős-fantasy
Kiadás: Fumax kiadó, 2019
Rajzoló: Esad Ribic
Fordító: Lunczer Gábor
Oldalszám: 272

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.