Képregény

Hiánypótló a Marvel szuperhős-enciklopédiája

Miközben már számon tartani is nehéz az itthoni képregénymegjelenéseket, nemhogy mindent elolvasni, a Marvel a könyvek terén is akcióba lendült a haldokló pénztárcánkért. Jelentek már meg többek között regények (A Nagy Marvel Regénysorozat), illetve kiadtak egy kicsiknek szóló novelláskötetet (5 perces Marvel történetek) is, most pedig itt van a Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes című vaskos, a kiadó eddigi történelméről temérdek tudnivalóval szolgáló kötet, ami hiánypótló kiadás a hazai képregényes szcénában.

Az igencsak terebélyes művet kiadó Kolibrinak nem ez az első Marvel-könyve, azonban míg a Marvel Studios – Szereplők nagykönyve a filmes univerzumban tett látogatást, addig ez a kiadvány a Marvel-képregények felettébb sokrétű világába kalauzolja el az olvasót. Pár oldal áttanulmányozása után nyilvánvalóvá válik, hogy egy kifejezetten igényes, színes-szagos, képregényesztétikával gazdagon megtámogatott könyvről van szó, amelyben a Marvel-újoncok és a legvérmesebb fanok egyaránt megtalálhatják számításaikat.

Noha nincs minden összegyűjtve a kiadó karaktereiről vagy jeles eseményeiről, azért így is rengeteg alapvető információ szerepel a kiadványban. Megtudhatjuk például, hány inkarnációja volt a Zöld Manónak, vagy hogy hányan öltötték magukra Amerika Kapitány csillagos-sávos, kultikus jelmezét. Ezért lehet nagyon jó ez a kiadvány azoknak, akik még csak most ismerkednek az univerzummal, mindazonáltal a hardcore rajongóknak is tartogat meglepetéseket a könyv, hiszen rengeteg kevésbé ismert érdekességet is sikerült a lapokra varázsolni. Azt például biztosan csak maréknyian tudják, hogy léteznek olyan alternatív univerzumok, ahol May néni szuperhősként tevékenykedik! Ráadásul amellett, hogy a Marvel összes fontosabb figurájáról és formációjáról megemlékeznek, még olyan kevésbé ismert csapatokat is sikerült felvonultatni, mint például az Oltalmazók vagy a Power Kölykök – utóbbiról én speciel még soha nem hallottam, pedig már hat éves korom óta Marvel-rajongó vagyok.

Ám nemcsak a tartalom, hanem annak szerkesztése, rendszerezése is remek. A könyv tartalma öt fejezetre oszlik, a felosztás elég logikus: az első a karaktereké, majd jönnek a csapatok, a helyszínek, a kultikus tárgyak, és végül a legfontosabb események. Az is ügyes, hogy a hasonló típusú adatok, információk egységes dizájnt és elnevezést kaptak. A “Gyorstények” című dobozkában például megtudhatjuk az egyes szereplők erősségét, gyengeségét, és hogy kik a legfontosabb ellenségei. A szerzők igyekeztek az egyes szegmenseknek “képregényes” nevet adni: “NEEEEE!!”-vel jelölik például azokat a történéseket, amelyek a hősök (vagy éppen antihősök) életében kifejezetten fontosak, és sokszor valamilyen tragikus esemény kapcsolódik hozzájuk. Ez a fajta fogalmazásmód egyrészt nagyon kreatív, másrészt a Marvel-szüzek és a kisebb korosztályok felé is szépen nyit. A kiadó klasszikus és újabb korszakaiból merítő, szép illusztrációk is kedveznek a belépőknek.

Persze azért van pár dolog, amin lehetett volna még alakítani, bár ezek talán csak kisebb szőrözések a részemről. A szerkesztés terén tényleg ügyes munkát végeztek a készítők, de van néhány oldal, ami elég zsúfoltnak hat, aminek köszönhetően az ember néha azt sem tudja, hogy hova nézzen. Ez leginkább a kisebb gyerkőcöknek lehet probléma, akik lehet, hogy hirtelen nem fogják tudni, hogy melyik szövegdobozt is kezdjék el olvasni – bár ezt lehet, hogy nem is baj, mert így még több időt fognak tölteni a kötet elolvasásával, és még inkább elmélyednek az univerzumban. Viszont van egy kis hiányérzetem is: bár pár fontos alkotót (Stan Lee, Jim Starlin, Dan Slott) megemlítenek a szövegekben, úgy vélem, a kiadó történelméről, illetve legnagyobb művészeiről simán lehetett volna egy komplett fejezetet készíteni – vagy legalább Stan Lee-ről jöhetett volna egy-két oldal.

De mindezek tényleg csak apróságok, Adam Bray és társainak alkotása erős és kötelező szerzemény. Az biztos, hogy

 a jelmezes héroszok most már jó darabig velünk maradnak: a filmvilágot már rég meghódították, és a könyvpiacot is szép lassan leuralják. Viszont amíg ez a terjeszkedés olyan színvonallal párosul, mint amilyet ezen könyv esetében lehet tapasztalni, addig talán nincsen óriási baj.Adam Bray – Lorraine Cink – John Sazaklis – Sven Wilson: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 240
Értékelés: 8/10

Szerző

Magyarország egyik legnagyobb horrorsite-ján, a CreepyShake-en kezdtem a firkantgatást. Jelenleg itt, a Raptoron találsz meg. Írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image