HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Így neveld az android csajodat – Roboraptár február

Sárkányháton térnek vissza a hős Lego figurák, a harcos robotcsaj pedig  gyilkos képekkel küzd, de az isteni Steve Buscemi ezt már nagyon unja. Februári Roboraptoár.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Lego-kaland 2 (The Lego Movie 2: The Second Part)

Magyar premier: február 7.

A Lego-kaland folytatása egyelőre látványosabbnak és izgalmasabbnak ígérkezik , mint a franchise eddigi darabjai. Az alapszituációt nem bonyolították túl: egy Mad Max-filmeket idéző posztapokaliptikus világban találkozunk újra az örök optimista Emmettel. Miután Káosz Kapitány elrabolja a legovilág vezetőit, köztük Lucy-t, a szerencsétlen figura elindul, hogy megmentse őket. Szerencséjére belefut Rexbe, aki „galaxis mentő, régész, cowboy és dínóidomár”, tehát valószínűleg a hősök hőse, így Emmetnek talán lesz némi esélye kiszabadítani a barátait. Ha még nem kaptunk kiütést a hősködéstől, az űrkalandoktól és a végtelen popkulturális utalásfolyamtól, akkor ez a film nekünk készült! (Koós Anna)

HIRDETÉS

Velvet Buzzsaw

Premier: február 1. (Netflix)

Dan Gilroy rendező neve a nagyszerű Éjjeli féreggel vált ismertté, azzal a filmmel, amelyben Jake Gyllenhaal addig is színes karrierjének a legemlékezetesebb alakítását nyújtotta őrült paparazziként. Most Gilroy és Gyllenhaal újra összeállt, hogy egy – első látásra legalábbis – nagyon elborult művel örvendeztessenek meg minket. A Velvet Buzzsaw egyszerre a kortárs festőművészet cinikus kritikája és természetfeletti horror, amiben egy ismeretlen zsenitől származó festmények állnak véres bosszút azokon, akik kapzsiságukkal építik le a művészet valódi értékeit. Hogy ebből valójában mi sül ki, az nemsokára kiderül, mindenesetre a Velvet Buzzsaw az év egyik legkülönösebb filmjének ígérkezik. (Hartai Dávid)

Boldog halálnapot 2 (Happy Death Day 2U)

Magyar premier: február 14.

Bár nem az Idétlen időkig találta ki, de egyértelműen az tette világszerte ismertté és népszerűvé a koncepciót, melyben a történet főhőse ugyanazokat az eseményeket éli át újra és újra. Az évek során készült már erre a sémára épülő vígjáték és dráma, sőt még horror is. A 2017-es Boldog halálnapot című időhurkos film érdekessége az volt, hogy több műfaj is keveredett benne: alapvetően egy slasher horror, de akadnak benne vígjáték- és krimi-elemek is bőven. Kifejezetten szórakoztató mozifilm, remek lezárással – éppen ezért nehéz nem szkeptikusan hozzáállni a folytatáshoz. Viszont az új rész a készítők ígérete szerint nem csak ismétlés lesz, hanem csavarnak egyet a formulán, ráadásul az időhurok működésére is magyarázatot kapunk. Hátha jól sül el a dolog! (Barna Benedek)

Alita: A harc angyala (Alita: Battle Angel)

Magyar premier: február 14.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az ember-gép kommunikáció fejlődése valamikor a jövőben arra fog kényszeríteni bennünket, hogy újraértelmezzük személyes kapcsolatainkat és a mindennapjainkat meghatározó érzelmeket. Az emóciókat, amelyekben korábban olyannyira biztosak voltunk. De miként fog végbemenni ez a folyamat? Ha minden jól megy, Robert Rodriguez Alitája a Szárnyas fejvadász és a Páncélba zárt szellem nyomdokain haladva fog izgalmas és érdekes választ adni erre az egyre aktuálisabb kérdésre. A ’90-es évekbeli cyberpunk mangasorozatból dolgozó, az előzetesek alapján dinamikus akciójelenetekkel megtűzdelt sci-fi a címszereplő, Rosa Salazar mellett olyan nevekkel erősít, mint Jennifer Connelly, Christoph Waltz és Mahershala Ali. (Hári Dániel)

Így neveld a sárkányodat 3. (How to Train Your Dragon: The Hidden World)

Magyar premier: február 21.

Idén ismét visszatérhetünk a Hibbant-szigetre, ahol mostanra már Hablaty a vikingek vezére. Az első rész kétbalkezes, különc feltalálójából elszánt, határozott férfi lett, akit mindenki tisztel, és hallgatnak rá. Hablaty felnőtt, ami azt is jelenti, hogy a folytatások története összetettebb és drámaibb, mint az első részé. Ahogy az angol cím is utal rá, ezúttal egy titkos világot kell megtalálniuk, a sárkányok hazáját, hogy megmenthessék békés világukat egy eddig ismeretlen ellenségtől. Mindeközben kiderül, hogy Fogatlan nem az egyetlen éjfúria, mint ahogy hittük. Lehetséges, hogy a fehér sárkány feltűnése új próbatétel elé állítja Hablaty és Fogatlan barátságát? Eddig a DreamWorks és az Universal nem okozott csalódást ezzel a sorozattal, bízunk benne, hogy ezután sem fog. (Koós Anna)

Sorozat

The Umbrella Academy (1. évad)

Sorozat premier: február 15. (Neflix)

Szinte nem telik el egyetlen hónap sem egy újabb képregény feldolgozás nélkül, és a mozik mellett már kisképernyőre is egyre nagyobb kedvvel adaptálják a legkülönbözőbb rajzolt történeteket. Ezúttal a Netflixre érkezik Gerard Way 2007-es képregénye, az Umbrella Academy újragondolása. A történet szerint világszerte 47 gyerek születik olyan anyáktól, akik előtte semmi jelét nem mutatták, hogy terhesek lennének. Ezen gyerekek közül – akik ráadásul különleges képességekkel rendelkeznek – egy milliomos tudós hatot örökbe fogad, hogy így megalapítsa az Umbrella Akadémiát, és a kölyköket a világ megmentésére nevelje. Ez az alapvetés még önmagában nem is keltené fel igazán az érdeklődésemet, viszont az előzetes elég hangulatosnak és lazának tűnik ahhoz, hogy remek szórakozás kerekedhessen az Umbrella Academy-ből. (Hartai Dávid)

The Dragon Prince (2. évad)

Sorozat premier: február 15. (Netflix)

Az Avatar: Aang legendája készítőinek legújabb rajzfilmsorozata, a The Dragon Prince első évada pozitív kritikákat kapott. A Netflix szerencsére nem tétlenkedik, és a rajzfilm premiere (2018. szeptember) után öt hónappal már bejelentették az új szezont és annak premierjét. Maga a történet egy elképzelt földrészen játszódik, ahol az emberek és az elfek háborúban állnak. Az ellentét oka egy sok-sok évvel ezelőtti eset: az emberek fekete mágia használatával elpusztították az elfek által védelmezett utolsó sárkányt, és megsemmisítették annak tojását. A súlyos sérelmet megtorolva egy csapatnyi elf elindul, hogy megöljék a jelenlegi ember királyt, Harrowt és a trónörököst, Ezrant. A beszivárgó elfek okozta bonyodalmak közben kiderül, hogy a megsemmisültnek hitt sárkánytojás létezik. Ezran, féltestvére, Callum és a hozzájuk csatlakozó elf orgyilkos, Rayla elindulnak a tojással, hogy végre békét teremtsenek a két háborúzó faj között. Az új évad küldetésük egy fontos mérföldköve után veszi fel a fonalat. (Scheirich Zsófia)

Csodatevők – Miracle Workers (1. évad)

Sorozat premier: február 20. (HBO GO)

Simon Rich, akinek az Úr keres hölgyet (Man Seeking Woman) abszurdan szórakoztató sorozatot is köszönhetjük, idén egy új minisorozattal  jelentkezik, melyben valóra válik sokunk titkos (rém)álma: Steve Buscemi maga Istent! A Mindenható unja magát a mennyben, teljes burn-out sújtja. Mindeközben rengeteg dolgozója próbálja orvosolni a helyzetet, köztük a szamárlétra legalacsonyabb fokán álló Craig (Daniel Radcliffe), akinek a munkája az imádságok megválaszolása. Mikor főnöke már a Föld megsemmisítését tervezgeti, Craignek és munkatársának, Elizának (Geraldine Viswanathan) kell meggyőzniük őt, hogy érdemes az emberiséget megmenteni. Ehhez egy csodát kell véghez vinniük: segíteni két embernek szerelembe esni. Ha szeretjük a szokatlan világú, különc, de mégis üdítő sorozatokat, akkor a Csodatevőket nekünk találták ki. (Koós Anna)

https://www.youtube.com/watch?v=pBVqgz0a4Kc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1LHxjxu0ZqAen8dx0SqqJGvHl3DiPtw08fEGDsIrFvSYTwr4n21H7z86Q

Könyv

Richard Morgan: Dühöngő Fúriák (Agave Könyvek)

Megjelenés: február 14.

A Valós halál-trilógia 3. részében Takeshi ​Kovacs ismét Harlan Világán találja magát – az óceánbolygó szövevényes politikai, és technológiai rejtélyektől terhelt örvényében. Az öregedő, kiégett Takeshi, körülvéve alvilági alakokkal, vallási fanatikusokkal és éledező felkelőkkel, csak lassan ébred rá, hogy valójában múltbéli önmagával kell szembenéznie. Nem csak képletesen, hanem szó szerint is, hiszen vagy neki, vagy a fiatal és kegyetlen Küldöttnek meg kell halnia, mert ebben a világban még egy Takeshi Kovacs is nagy gondot okozhat, nemhogy kettő. Aki hiányolta a trilógia 2. részéből a kemény, bosszúálló Takeshi Kovacs-ot, és jobban szereti az akció sci-fi regényeket, az elégedett lesz a Dühöngő Fúriákkal is. (Koós Anna)

 

Gordon Doherty: Assassin’s Creed: Odisszea (Fumax kiadó)

Várható megjelenés: február

Az orgyilkos testvériség gyökereit bemutató Assassin’s Creed: Origins után a játék készítői gondoltak egyet, és még visszább ugrottak az időben. Így a legújabb Assassin’s Creed-játéknak még annyi köze sincs a címszereplő szervezethez, mint az előzőnek. Természetesen ehhez a részhez kapcsolódóan is kiadtak egy könyvet, amelyben a választható női karakter, Kasszandra történetét ismerhetjük meg részletesebben. A nőt úgy nevelték, hogy a spártai harcos mintaképévé váljon, de aztán egy tragédiát követően úgy dönt, elszakad a gyökereitől, és felcsap zsoldosnak. Az előző Assassin’s-könyv, a Sivatagi eskü elég felejthető olvasmány, de szerencsére az újabb regényt már más szerző írta, így van esély rá, hogy ez jobb lesz. (Barna Benedek)

Képregény

Rick Remender – Wes Craig: Orgyilkos Osztály

Várható megjelenés: február 10. (Fumax kiadó)

Januárban indult útjára az HBO GO-n a Deadly Class sorozatverziója, nemsokára pedig végre az alapjául szolgaló képregényt is olvashatjuk magyar nyelven, a Fumax kiadó jóvoltából. Történetünk hőse, Marcus Lopez bekerül egy középiskolába, ami különösképpen nem nyeri el a tetszését. Csakhogy ez nem egy átlagos iskola, bunkó osztálytársakkal, szigorú tanárokkal, és teljesíthetetlen követelményekkel. Persze ezek is megvannak itt is ugyanúgy, csakhogy a Haláltanok Királyi Iskolájába nagy múltú bűnözőcsaládok küldik el orgyilkos kiképzésre a következő generáció tagjait. A képregény igazi nosztalgiatrip a ’80-as évekbe, és egy veszedelmes, sérült kamaszokkal teli világban merülhetünk el olvasása közben. Ha beleolvasnál, kattints ide! (Koós Anna)

Frank Miller: A Sötét Lovag visszatér 2. rész

Várható megjelenés: február (Kingpin kiadó)

December végén jelent meg Frank Miller Batman-sztorija, A sötét lovag visszatér első füzete, amiben 96 oldalon keresztül merülhettünk el a denevérember egyik klasszikus történetében. Ennek folytatása érkezik február végén, és ezzel végre magyarul is teljes lesz a képregény. A sztori Bruce Wayne egy alternatív életútját mutatja be: az 55 éves Bruce visszatér, hogy újra felvegye a küzdelmet Gotham City rosszfiúival. Azonban sok minden megváltozott, mióta Batman visszavonult: a várost új gonoszok tartják rettegésben, és új hősök néznek velük szembe, mint Carrie Kelley, az új generáció Robinja. Batmannek ezúttal a korábbiaknál súlyosabb dilemmákkal kell megküzdenie, számára ismeretlen terepen. (Scheirich Zsófia)

Jeph Loeb és Tim Sale: Fenegyerek: Sárga (Fumax)

Megjelenés: február vége

Az itthon elérhető Fenegyerek történetek mellé érkezik a Fenegyerek: Sárga, ami az Eisner-díjas Jeph Loeb és Tim Sale különleges elbeszélése. A képregény középpontjában Matthew Murdock és Karen Page áll. A cselekményben Loeb és Sale keveri az akciót, a romantikát és a humort, melyek együtteséből egy emlékezetes és nem szokványos Fenegyerek-sztori kerekedik. Az egészet Sale kiemelései teszik igazán hangulatossá. (Scheirich Zsófia)

Stan Lee – Moebius: Az Ezüst Utazó – Példabeszéd (Fumax)

Megjelenés: február vége

Ez a kötet az első önálló, magyarul megjelenő Ezüst Utazó-képregény, a Fumax kiadó ezen kiadással tiszteleg a műfaj történetébe óriásokként bevonult Stan Lee és Moebius munkássága előtt. A klasszikus megjelenése nagyalakú, keménytáblás formában várható február végén. A Marvelnek ezt a kiadványát az elsők között szokták emlegetni, amely egy párhuzamos univerzumban játszódik. Egy másik Földön, a nem túl távoli jövőben, vagy esetleg a jelenünkben, melyben Galactus megjelenik a bolygón, afféle ótestamentumi istenként, az Ezüst Utazónak pedig szembe kell szállnia vele az emberiségért. Mindenképpen hiánypótló kötet. (Koós Anna)