HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Halloweeni holdra szállás Tom Hardyval – Roboraptár október

Michael Myers visszatér, Ryan Gosling a holdra utazik, miközben bemutatkozik az első női Doktor és rengeteg szuperhős tér vissza a tévébe. Októberi Roboraptár.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Venom

A Sony Pictures már többször nekifutott Pókember mozis adaptálásának, ám öt film után úgy döntöttek, több próbálkozást már nem ér meg nekik a hálószövő, így inkább visszaadták a karaktert bérbe a Marvelnek. Az egész univerzumról viszont nem mondtak le, így decemberben érkezik a mozikba egy egész estés Pókember-rajzfilm, az Irány a pókverzum, most októberben pedig egy önálló Venom-történet. Én egyelőre elképzelni sem tudom, mennyire működhet Póki legfélelmetesebb nemezise egyedül, főleg hogy a  gyilkos védelmező sztorija végül 13-as karikával készült el. Ez alapján túl sok véres jelenetre nem számíthatunk, ami eléggé behatárolja egy őrült gyilkos szörnyetegről szóló film mozgásterét. Azért reméljük, hogy Tom Hardy tudta mit csinál, mikor elvállalta a szerepet és egy újabb, nagyszerű szuperhősfilmet szállít nekünk. Annál is inkább, mert ha ez sikeres lesz, jöhet a Sinister Six, amelyben Pókember legnagyobb ellenségei sorakoznának fel. (Hartai Dávid)

Magyar premier: október 5.

Apostle

A Netflix Original-ok hosszú mélyrepülését hivatott megtörni az eddigi fesztiválszereplésein jól teljesítő Apostle – de nem is vártunk mást Gareth Evanstől, A rajtaütés-filmek alkotójától. Hozzá kell tenni, Evans ezúttal nem az akciófilm, hanem a horror terepén próbálta ki magát, de semmi kétségünk afelől, hogy az egy évszázaddal ezelőtti szektás borzalmakat is olyan ütősen vitte vászonra, mint indonéz mészárlásait. (Mindenesetre ezt a művét sem az érzékeny lelkűeknek ajánlanánk.) Azért pedig külön hálásak lehetünk, hogy a méltatlanul alulértékelt és alulhasznált Dan Stevenst választotta ki főhős szerepére. (Becságh Dániel)

HIRDETÉS

Premier: október 12. (Netflix)

Az első ember (First Man)

A holdra szállás vitathatatlanul az emberiség történetének egyik legjelentősebb pillanata, amely mögött hosszú évek munkája, kitartása, küzdelme áll. Az első ember Neil Armstrong életének egy szakaszát mutatja be James R. Hansen életrajzi regénye alapján, a Holdat célzó űrprogram 1961-es meghirdetésétől megvalósulásáig, 1969-ig. Az amerikai űrhajóst, aki először lépett idegen égitest felszínére, Ryan Gosling alakítja, a film rendezője pedig Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom), aki már bizonyította, hogy van érzéke a drámához. A koránt sem veszélytelen küldetés érdekében nem csak Neil Armstrong (és a NASA) hozott meg nehéz döntéseket, vállalt áldozatokat, hanem a főszereplő családja is, így párhuzamosan láthatjuk a vásznon az emberiség történelmi küzdelmét az űr meghódításáért, és egy családapa vívódását, akinek hogy milliók – köztük a saját – álmát megvalósítsa, meg kell kockáztatnia, hogy többé nem látja a gyermekeit és a feleségét.  (Koós Anna)

Magyar premier: 2018. október 18.

Halloween

Halloween. Minden idők egyik legkultikusabb horrorfilmje. A slasherek ősatya. Noha leghíresebb filmjéhez John Carpenter semmilyen folytatást nem képzelt el: a ráerőltetett második rész végén igen látványos módon még végzett is Micheal Myerssel. Viszont tudjuk jól, hogy a horror ikonok (és a sikeres franchiseok) hallhatatlanok. Így aztán nyolc folytatás és Rob Zombie kétrészes reboot-sorozata követte a zsánerteremtő alapfilmet. Mindeközben Austin Powers névrokona is rendesen megfáradt: negyven év telt el az óta a bizonyos október 31-e óta. Felmerül a kérdés, hogy a  szükség-e van-e még a világnak az öreg Myersre, és hogy lehet-e még újat mondani egy Shatner-álarcos, konyhakéses ámokfutóról.
Úgy néz ki, hogy lehet, hiszen a sorozat tizenegyedik – kicsit sem összezavaró módon – Halloweenre keresztelt darabja hamarosan megérkezik a mozikba, azok a szerencsések pedig, akik már látták, egyöntetűen imádják a filmet. Talán az a siker nyitja, hogy az új részt egy olyan páros jegyzi, akikre a legkevésbé számítanánk ebben a zsánerben: a rendező a független drámáiról (Joe) és füves komédiáiról (Ananász Expressz) ismert David Gordon Green, aki ezúttal írótársként hozta magával az eddig szintén főleg vígjátékokban látott Danny McBride-ot is. A 2018-as Halloweenben nem csak Myers, de Jamie Lee Curtis is visszatér, a történet pedig – a folytatások figyelmen kívül hagyásával – közvetlenül folytatja az 1978-as eredetit.  Hogy a szokatlan párosnak miként sikerült új életet lehelnie a haddonfieldi hullagyáros sagájába, az hamarosan kiderül. Addig is itt az egészen hangulatos előzetes, ami egy nagyon sajátos bosszútörténetbe oltott horror képét festi fel. Ha más nem a filmzene biztos remek lesz, hisz azt ismét John Carpenter jegyzi. (Pongrácz Máté)

Magyar premier: 2018. október 25.

https://www.youtube.com/watch?v=cVy8hDWG0fk

Sorozat

Doctor Who (11. évad)

A legendás időlordról szóló sorozat, a borzasztó magyar című Ki vagy, Doki? a világ legrégebb óta futó sci-fi szériája, amelynek 1963-as indulása óta először játssza el a Doktor karakterét egy nő. Az, hogy a 35 éves Jodie Whittaker lett a főszereplő, olyan kaliberű döntés, mintha a James Bondot fekete színész alakítaná. Merthogy a kis megszakításokkal 55 éve futó sorozatnak tradíciói vannak: ezt sikerült felrúgnia a készítőknek, ami ezáltal izgalmas új színt adhat a történeteknek. Mivel a nemcsere mellett showrunner-váltás is történt a szériánál, és a 2010 óta regnáló Steven Moffat helyére a Broadchurchöt is irányító Chris Chibnail került, azoknak is érdemes bekapcsolódni, akik korábban nem követték. (Muchichka László)

Premier: október 7. (BBC)

The Walking Dead (9.évad)

A The Walking Dead előző évada nem igazán tudta megtartani a rajongókat, az utolsó epizódra már nagyon megzuhant a nézettsége. De azok közül, akik még a nyolcadik szezon után is kitartottak volna, valószínűleg sokak kedvét elveszi a sorozattól az a hír, hogy már előre bejelentették: a főszereplő, Andrew Lincoln kiszáll. Ez lesz tehát az utolsó évad, amelyben még szerepel Rick Grimes. Cserébe viszont végre megérkeznek a sorozatba a Suttogók, akiknek a két vezetőjét Samantha Morton és Ryan Hurst alakítja majd. Sok változásra lehet számítani, hiszen a sorozatnak új showrunnere van, és ezúttal bevallottan új irányba indulnak el. Az eredmény kérdéses – mindenesetre az előzetes egy érdekes és feszültséggel teli kilencedik évadot ígér. (Barna Benedek)

Premier: október 7. (AMC)

Star Wars Resistance (1. évad)

A klónok háborúja és a Lázadók után újabb Star Wars animációs sorozat érkezik. A Resistance azonban több tekintetben is újszerű lesz. Egyrészt stílusában és tartalmában is sokat merít az animékből, elsősorban a ’80-as évekbeli Robotech sorozatból. Másrészt pedig a Star Wars-univerzumnak egy olyan időszakát mutatja be, amelyről nagyon keveset tudunk: hiszen egyelőre nem sok derült ki arról, mi is játszódott le a messzi-messzi galaxisban az új trilógia történései előtt. A sorozat főhőse az Új Köztársaság hadiflottájának fiatal pilótája, Kazuda Xiono, akit (miután csatlakozik a Leia által vezetett Ellenálláshoz) elküldenek egy félreeső bolygóra, hogy az Első Rend után kémkedjen. (Barna Benedek)

Premier: október 7. (Disney Channel)

Arrowverse

Amíg a DC mozis univerzuma Aquaman segítségével próbálja újraéleszteni önmagát, a tévés világuk köszöni szépen, nem is lehetne jobban. Az Arrowverse (Arrowverzum, Íjászverzum?) sorozatcsalád egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és még ha nem is produkálnak abszolút egyenletes színvonalú évadokat, a rengeteg átfedés, crossover epizódok és az ügyes univerzumépítés miatt mindenképpen elismerésre méltóak. Ennek megfelelően idén a Zöld íjász a hetedik, a Flash – A villám az ötödik, míg a Holnap legendái és a Supergirl a negyedik évadával tér vissza a The CW tévécsatornára. A közös crossover epizódok persze idén sem maradhatnak el, ráadásul az idei különkiadás(ok)ban bemutatkozik Batwoman (Ruby Rose alakításában), akivel együtt Oliver Queenék végre Gotham Citybe is eljutnak. A rengeteg veterán hős mellett azért ne feledkezzünk meg a viszonylag friss jelmezesekről sem, hisz októberben visszatér Black Lightning is, akinek a sorozata tavaly debütált szintén a The CW-n, de – egyelőre – kalandjait kollégáitól teljesen függetlenül folytatja a második évadban is. (Hartai Dávid)

Premier:
The Flash (5. évad) október 9., Supergirl (4.évad) október 14., Arrow (7.évad) október 15, Legends of Tomorrow (4. évad) október 22., Black Lightning (2.évad) október 9.

https://www.youtube.com/watch?v=iG16rRK3-xo

Supernatural (14. évad)

„Carry on my wayward son” – csendül majd fel remélhetőleg a Kansas dala az október 11-én újabb évaddal jelentkező Supernaturalben, amelyben a Winchester fivérek vélhetőleg újra megmentik a világot. A kérdés már csak az, hogy kitől, ugyanis a 13. évad egy már sokszor használt, ám mégis meglepő fordulattal egymás ellen fordította a jóban-rosszban testvérpárost.

Dean, akit megszállt egy másik dimenzióból a sorozat valóságába csöppenő Mihály arkangyal, most a bociszemű Sammy ellensége lesz, mivel az angyalnak életcélja az emberek leigázása és megregulázása. Ez talán azt jelenti, hogy maga a nihilista Dean lesz a következő évad veszedelme? Vajon a 14. évadra (ezek most már biztos, hogy innen mennek nyugdíjba) élnek a készítők a műsorváltoztatás jogával? A testvérpár kapcsolatát besöprik végre a szőnyeg alá, és a humoros bratyizás helyett egy teljes évadnyi testvérharcot látunk majd? Vagy a 20 epizódot kapó 14. évad pont olyan gyáva lesz, mint a 10. évad, amelyben Dean szintén gonoszként indult, viszont az évad közepére megszelídült? Ezt még nem tudjuk biztosan, viszont azt igen, hogy az új évaddal éri el a sorozat a háromszázadik epizódot, ami azért lássuk be, igazán szép teljesítmény. Bár Andrew Dabb és Robert Singer  showrunnereskedésével mintha új erőre kapott volna a széria. Kissé még mindig következetlen, de már legalább érdekes. Mindenesetre kíváncsian várjuk az Ackles-Padaleck-i páros újabb kalandját, ami a lenti kedvcsináló alapján ígéretesnek, szórakoztatónak tűnik.

Premier: október 11. (The CW)

Titans (1. évad)

Miközben az Igazság Ligájával a DC mozifilmjei már elmentek egy marveles irányba, a legújabb sorozatukban, a Liga „young adult” verzióját, a Tini titánok csapatát felvonultató Titansben megmaradnak a Dark Knight-trilógia és a Man of Steel komorabb stílusánál. A sorozatot, amelynek főhőse a Batmanből kiábránduló és saját szuperhőscsapatot verbuváló Robin lesz, már az első fotók közzététele óta kritizálják a képregényrajongók a karakterek ábrázolása miatt – úgyhogy nehéz dolga lesz, hogyha meg akarja magának nyerni a közönséget. (Barna Benedek)

Premier: október 12. (DC Universe)

Daredevil (3. évad)

Mostanra a Marvel Netflixes sorozatainak univerzuma is eljutott oda, hogy nem elég, ha csak az adott szériát nézzük, hanem figyelemmel kell kísérni a többi sorozatot is. A Daredevil korábbi évadjai által építgetett történet is a Defendersben csúcsosodott ki, illetve zárult le. Aki tehát csak a saját sorozatában követte Matt Murdock történetét, az nem fogja érteni, mi történik a Daredevil harmadik évadában. Hősünkkel ugyanis fontos dolgok történtek a crossover-részekben; a végkifejletben pedig a külvilág számára úgy tűnt, hogy meghalt – csak mi nézők láthattuk, hogy egy kolostorban tért magához. Az új évad itt fogja felvenni a fonalat. Ám hogy mire számíthatunk, arról egyelőre semmit nem tudunk, egyelőre csak annyi biztos, hogy az első évad főgonosza, Wilson Fisk visszatér az új szériában.

Premier: október 19. (Netflix)

Chilling Adventures of Sabrina (1.évad)

A Sabrina név hallatán mindenkinek a Sabrina, a tiniboszorkány sitcom sorozat fog eszébe jutni, de talán néhányunknak az Archie Comics Sabrina képregénye is. A figura 1969-es debütálása óta számtalan feldolgozást kapott, köztük manga-, rajzfilm-, tévésorozat- és filmadaptációt is. 2017 szeptemberében röppent fel először a hír, hogy a The Chilling Adventures of Sabrina tinihorror-képregény is megkapja saját sorozatfeldolgozását, a főleg tinédzsereket célzó The CW-től. Az akkori tervek szerint az új Sabrina a Riverdale társsorozataként futott volna, ám ez végül nem valósult meg, és a sorozat végül a Netflixre költözött.
Az előző történetekhez hasonlóan Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) az új szériában is a boszorkánylét nehézségeivel küzd, miközben próbálja halandó életét is egyenesben tartani. Azonban most nagyobb tétekben kénytelen játszani, ugyanis a tizenhatodik születésnapján válaszút elé kerül, amikor Riverdale-ben megjelenik a Gonosz. (Scheirich Zsófia)

Premier: október 26. (Netflix)

Könyv

Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett I-II. (Gabo kiadó)

Várható megjelenés: október közepe

A tavaly év végén megjelent Ursula K. Le Guin kötetek után idén sem maradunk az író zseniális írásai nélkül. Le Guin novellái után a szerző kisregényeit és egyéb hosszabb prózai műveit hozza el a Gabo kiadó a magyar olvasóknak. A két részre bontott gyűjteményben a tavalyihoz hasonló tematikájú művek váltják egymást: realista írások, a Haini-ciklusba tartozó történetek (ide soroljuk A sötétség balkezét vagy a Regét), mint például a The Four Ways to Forgiveness, és a Szigetvilághoz tartozó fantasyk. A két könyv természetesen azoknak is sokat ad, akik nem ismerik Le Guin életművét: a fantasztikum eszközeivel sajátos szemszögből, de közérthetően vizsgálja társadalmunk univerzális kérdéseit. (Scheirich Zsófia)

Zachary Mason: Void Star (Agave)

Várható megjelenés: október 2.

A cyberpunk nem halott! Ezt Zachary Mason legújabb (magyarul először megjelenő) regénye is bizonyítja.
A sokszor megénekelt nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedik, és elűzi a lakosságot az Egyenlítő menti területekről, köztük a keleti partról is. A krízis ellenére San Francisco egy élhető város – egy bizonyos gazdag társadalmi osztály számára. A többiek számára itt nincs hely, a betörni vágyókat pedig droidok tartják távol. Ebben a jövőbeli világban három ember sorsát követhetjük, akiknek az útja összefonódik: Irina, a gazdagok és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között dolgozik közvetítőként; Kern a szegények közül való, aki mindennapi harcát vívja a droidok és a város határ között az életben maradásért; és Thales, a brazíliai politikusklán sokadik ágának sarja, aki apja halála után menekülni kényszerült. (Scheirich Zsófia)

Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul (Agave)

Várható megjelenés: október 2.

Bram Stoker klasszikus regényének hivatalos előzményét a szerzőtől hátramaradt feljegyzések ihlették. Ez a valóságos és kitalált szereplőket egyaránt felvonultató könyv nem csupán a főhős eredetét fedi fel, hanem Stokerét is. A gyermekkorában a betegeskedő Bramről egy fiatal, Ellen nevű dadus gondoskodott. Miközben egy közeli városban titokzatos halálesetek történnek, neki és nővérének feltűnik, hogy Ellennek furcsa szokásai vannak. Ezek után a nő hirtelen eltűnik, és csak évekkel később bukkan fel újra – látszólag egy nappal sem öregebben, mint amikor utoljára látták. (Barna Benedek)

Kim Stanley Robinson: Vörös hold (Agave)

Várható megjelenés: október 24.

A világpremierrel egy időben magyarul is megjelenő Vörös Hold a második virágkorát élő, sőt egyes vélemények szerint élete legjobb regényeit alkotó Hold Kim Stanley Robinson legfrissebb műve. Ahogy azt már tőle megszokhattuk, tudományos alapossággal járja körül a közeljövő egyik lehetséges forgatókönyvét, a helyszín pedig a kolonizált Hold. Három ember tesz utazást a Földről égi kísérőnkre. Az amerikai kommunikációs szakember, a kínai műsorvezető, és a kínai milliárdos lánya más-más okból ragadnak a Holdon, ahol aztán politikai játszmákba bonyolódnak. „A Vörös Hold a New York Times bestseller-szerző Kim Stanley Robinson legújabb nagyszabású története a világűr felfedezéséről és a politikai forradalmakról” – olvashatjuk az Agave Kiadó ajánlójában. Én hiszek nekik, alig várom! (Nagy Judit Áfonya)

Tomi Adeyemi: Vér és csont gyermeke (Maxim kiadó)

Várható megjelenés: október 31.

Október végén érkezik magyarul a New York Times bestsellerlista young adult kategóriájában sokáig szereplő fantasy, a Vér és csont gyermeke. A regény főhőse Zélie Adebola, Orisa földjének szülötte, aki még emlékszik, milyen volt a világ, amikor minden zsongott a mágiától. Azonban egy végzetes éjszakán egy gonosz király megölette az összes mágust, a túlélőket pedig uralma alá hajtotta. Zélie nem nyugszik bele népe sorsába: amikor lehetősége nyílik, hogy visszahozza a mágiát a világba és visszavágjon a monarchiának, nem fél kezébe venni népe sorsát. Célja elérése érdekében szövetséget kell kötnie egy szökevény királylánnyal, meg kell állítania a trónörököst, akinek feltett szándéka eltüntetni a mágia utolsó nyomait is a birodalomból. Eközben Orsiában félelmetes lények lesik Zélie minden lépését, és még saját hatalmának irányítását is ki kell tanulnia. (Scheirich Zsófia)

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor: Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái (Gabo kiadó)

Várható megjelenés: október közepe

Az itthon három éve megjelenő Jonathan Strahan legjobb angolszász SFF antológiái után a Gabo sci-fi szerkesztői összeállították a magyar változatot. Az első, októberben érkező gyűjtemény tizenkilenc novellát tartalmaz. A kötetbe két úton kerültek be írások: felkért szerzők munkáiból válogattak (mint például Brandon Hackett, Moskát Anita, Gaura Ágnes vagy Dragomán György), illetve novellapályázat keretén belül választottak, kötettel még nem rendelkező szerzők közül (mint például Kis Gabriella és Rusvai Mónika). A szerkesztők szerint a két tábor munkáiból jól lemérhető, hol tart a magyar fantasztikus irodalom. Az olyan tematikák alapján, mint a hazugságokból emelt város, a halála után vezeklő festő, a fonák Magyarország, a kifordított mesék, vagy a háborúzó mesterséges intelligenciák, egy kissé sötét hangulatú, de érdekesnek ígérkező kötetet várhatunk. (Scheirich Zsófia)

Daniel José Older: Star Wars – A végső dobás (Szukits)

Várható megjelenés: október 10.

Han Solo és Lando Calrissian nem éppen a feddhetetlen múltjukról híresek. Idővel mindketten megállapodnak, és az Új Köztársaság idején már tisztes polgárokként élnek – egyikük családapaként, a másik kormányzóként, csakhogy az a bizonyos fekete foltokkal teli múlt idővel utoléri őket. Felbukkan egy Fyzen Gor nevű bűnöző, akinek mindkettejükkel van némi elszámolni valója, ezért Hanék összeszednek egy csapatot, hogy szembeszálljanak a közös ellenséggel. Daniel José Older regénye a Star Wars különböző éráiban játszódik: egyes részei a Solo előtt, míg mások A Jedi visszatér után. (Barna Benedek)

James A. Moore: The Predator – Vadászok és prédák (Szukits)

Várható megjelenés: október 15.

A Shane Black Ragadozó-filmjének hivatalos előzményeként szolgáló regény főhőse egy vietnámi háborús veterán, Roger Elliott, akit azzal bíznak meg, hogy képezzen ki egy titkos csapásmérő egységet, amelynek feladata a földönkívüli vadászok elfogása lesz. Elliott korábban már túlélt egy találkozást egy yautjával, így tudja, mire számíthatnak, de természetesen még így sem tudnak igazán felkészülni a Ragadozóval való harcra. Bár a regény alapvetően Elliottra és a csapatára fókuszál, megismerhetjük belőle a film egyik karakterének, a Sterling K. Brown alakította CIA ügynöknek az előtörténetét is. (Barna Benedek)

Képregény

Fenegyerek (Kingpin)

Várható megjelenés: október 12.

A Marvel+ 2018/4-es számában Brian Michael Bendis 2004-es Fenegyerek-képregénye, a King of Hell’s Kitchen jelenik meg magyarul. A sztori egy évvel azután indul, hogy Matt Murdock legyőzte Wilson Fisket, és ő vált az új Kingpinné. Miután azonban már megtisztította Hell’s Kitchent a bűnözőktől, újabbak jelennek meg: a Yakuza át akarja venni a hatalmat a városrész felett. Bendis azt a kérdést feszegeti, hogy mi történik, amikor szuperhős átlép egy határt, és jó szándékú védelmezőből egy offenzív igazságosztóvá válik. (Barna Benedek)

Charles Soule: Darth Vader – Birodalmi gépezet (Szukits)

Várható megjelenés: október 15.

Darth Vader a Mustafaron, az egykori mesterével, Obi-Wannal vívott párbajban nemcsak a lábait vesztette el, hanem a fénykardját is. Charles Soule képregénye (amely közvetlenül a Star Wars Saga III. része után játszik), arról szól, hogyan szerzi meg az újdonsült Sith Nagyúr a kyber-kristályt a későbbiekben ikonikussá váló vörös fénykardjához. Emellett azt is megtudhatjuk belőle, mi játszódott le Vaderben, miközben végérvényesen átadta magát a Sötét Oldalnak. (Barna Benedek)

Brain Michael Bendis – Michael Gaydos: Jessica Jones: Alias (Fumax)

Várható megjelenés: október 28.

A Netflixen eddig két évadot megért Jessica Jones-sorozat eredetije, az Alias itthon is bemutatkozik: az Őszi képregénybörzére érkezik a négyrészes képregénysorozat első kötete. A kiadványt először 2001-ben adta ki a Marvel Comics MAX alkiadó, amivel kifejezetten a felnőtt olvasókat célozták meg: egészen 2004-ig futott, és a történet összesen 28 füzetet élt meg. A képregény szerint Jessica egykor jelmezes szuperhős volt, de nem túl tehetséges. Most láncdohányos, depresszióval és alkoholproblémákkal küzd, és visszavonult a hősködéstől. Szuperhumán ügyekre specializálódott magánnyomozó irodájában, az Aliasban próbálja fenntartani magát. Egy titokzatos alak nyomába kell erednie, aki alaposan felforgatja jelenlegi életét.  (Scheirich Zsófia)

Jean-Claude Forest: Barbarella 2. (Nero Blanco Comix)

Várható megjelenés: október 28.

Az Őszi képregénybörzén tér vissza Jean-Claude Forest klasszikus sci-fi hősnője, Barbarella. Az előző kötethez hasonlóan a szőke űrkalandor új dimenziókat fedez fel, különös útitársaival az univerzum legbizarrabb társadalmait és élővilágait látogatja meg. A francia képregény érdekes lenyomata a 60-as évek szexuális forradalmának részletgazdag, fekete-fehér rajzokkal. Főleg nosztalgiázni vágyó olvasóknak, vagy a képregénytörténet iránt érdeklődök figyelmébe ajánlom. (Scheirich Zsófia)

Mike Mignola: Hellboy 3. – A végzet jobb keze (Vad Virágok könyvműhely)

Várható megjelenés: október 28.

A Hellboy omnibus kiadást követő gyűjtemény október végén a 3. kötethez érkezik. A végzet jobb keze című részben Hellboy egy váratlan helyről érkező ellenséggel találja szembe magát, és emellett még súlyos, létezéséhez köthető kérdések is gyötrik. A legújabb kötetben magyarul eddig nem olvasható történeteket olvashatunk, mint A végzet jobb keze, A gonosszal teli szelence, Embernek lenni, vagy a Győztes féreg. (Scheirich Zsófia)

Juan Díaz Canales és Juanjo Guarnido: Blacksad – Amarillo (Pesti Könyv)

Várható megjelenés: október 28.

Kedvenc nyomozónk, John Blacksad visszatér egy utolsó ügyre a sorozat ötödik kötetében. Blacksad ezúttal egy dúsgazdag texasi sofőrjeként annak sárga színű Cadillac Eldoradójával szeli az ’50-as évek Amerikájának útjait New Orleanstől Tulsáig. Azonban az autót ellopják, és Blacksad egy gyilkossági ügy közepén találja magát. Az utolsó kötet stílusában és hangulatában nem tér el az előzőektől, bőven kijut rejtélyből, a haird-boiled krimik sötét atmoszférájából, és a beat generáció művészei is tiszteletüket teszik. Így érdemes képregénysorozatot zárni. (Scheirich Zsófia)