Sorozat

A szépség és szörnyeteg giccs és musical-betétek nélkül

A The Ancient Magus’ Bride teljesen újraértelmezi A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét. Nemcsak abban különbözik a tipikus adaptációktól, hogy nagy szerepet kap benne a mágia: a legfontosabb eltérés, hogy ebben a sorozatban a főszereplők kapcsolata helyett az kerül a középpontjába, hogyan vívódik magában a lány a szörnyhöz való irracionális kötődése miatt.

A különleges képességekkel született Chise-t gyermekkorában elhagyta az apja, anyja pedig megpróbálta megölni, majd inkább magával végzett. Mivel a lány sosem tudta feldolgozni, hogy így eldobták, végül ő is el akarja dobni az életét, ám ekkor különös ajánlatot kap egy titkos aukciókat szervező férfitól: eladhatja magát rabszolgának, hogy így olyan emberhez kerüljön, akinek szüksége volna rá. A licitálást a magának való mágus, Elias nyeri meg, aki már az elején kijelenti, hogy tovább szeretné adni a tudását Chise-nek, azután pedig feleségül akarja venni. A lány és a titokzatos származású lény kapcsolata azonban nem felhőtlen; a bajt pedig tovább tetőzi Chise egészségének megromlása és egy gátlástalan varázsló felbukkanása.

Nagyon érdekessé teszi a történetet, hogy itt az alaphelyzetben nem csak Eliasnak van szüksége a lányra, hanem kölcsönös függés áll fenn kettejük között: Chise számára ugyanannyira fontos, hogy végre valamiféle viszonyt tudjon kialakítani valakivel, mint amennyire a varázslények és az emberek világából egyaránt kitaszított mágus igényli ugyanezt. Még a tanár-diák viszony is folyton változik kettejük között, míg ugyanis a lánynak a mágia használatát kell megtanulnia, addig mesterének az emberi érzelmekkel és kezelésükkel kell megismerkednie. (Valószínűleg Amerikában vagy Európában nem is készülhetett volna el ez a sorozat, hiszen itt most sem a kritikusok, sem a közvélemény nem fogadna feltétlenül ujjongva egy olyan sztorit, amelyben egy fiatal lány az őt megvásárló férfivel kezd viszonyt.)

A megközelítés is eredeti: a romantika helyett ugyanis inkább a történet pszichológiai oldalára helyezték a hangsúlyt.

Mivel elég egyértelmű, hogy a lány egyszerűen azért szeret bele a szörnyetegbe, mert hosszú ideje ő az első személy, aki törődik vele, így a köztük levő kötődés kialakulása helyett ez a sorozat inkább arról szól, hogyan dolgozza fel Chise ezt a bizarr helyzetet. Több olyan epizód is van, amelyben Elias nem vagy csak alig szerepel – de még ezek is hatással vannak arra, hogy a lány mit gondol róla és a viszonyukról. Maguk az egyes részek pedig meglepő módon többnyire nem is a főszereplőkről szólnak, hanem egy-egy embernek vagy varázslénynek a személyes sztoriját ismerhetjük meg belőlük, és ezekből az élettörténetekből szűr le aztán olyan tanulságokat Chise, amelyeket a saját helyzetére tud vonatkoztatni. De természetesen azért közben megismerjük mind a mágus, mind a lány előéletét is. Nagy erőssége a sorozatnak, hogy plasztikusak a karakterei – mindegyiküknek vannak erősségei, gyengéi, szimpatikus és ellenszenves tulajdonságai és cselekedetei, és ami talán a legfontosabb: a motivációjuk is kiderül.

Figyelemre méltó a történet kidolgozottsága: az eleinte egymástól függetlennek látszó sztorikból szép fokozatosan áll össze egy nagyon izgalmas cselekmény.

A legtöbb részletnek jelentősége van, mind a főszereplőben lejátszódó lelki folyamatok, mind a későbbi történések szempontjából. Az információk adagolását is nagyon jól sikerült eltalálni: minden, a történet szempontjából fontos dolgot megtudhatunk, ugyanakkor marad azért egy-két részlet, amit végig homály fed, vagyis hagytak teret a néző fantáziájának is. A cselekmény elég lassan építkezik, csak a legvégén pörögnek fel az események, ami miatt viszont a befejezés kicsit hirtelennek hat. Egyrészt a végén az Elias és Chise között keletkező konfliktus túlságosan hamar feloldódik, másrészt a remekül felvezetett főgonoszt kiábrándítóan egyszerűen és gyorsan legyőzik. Az azonban kárpótolja a nézőt, hogy az utolsó epizódból kiderül, mi lesz az egyes karakterek sorsa, így legalább rendes lezárást kapunk.

Az izgalmas és fordulatos történethez pedig igényes megvalósítás társul: a hátterek elképesztően gyönyörűek, minden látkép részletesen kidolgozott. Kifejezetten sokat hozzáad a vizuális élményhez az, hogy a sok különböző természeti tájban gyönyörködhetünk, amelyeket szerencsére mindig egészen sokáig mutatnak. Ráadásul a tökéletes látványt remekül komponált, minimalista stílusa ellenére is nagyon hatásos zene egészíti ki, amely remekül visszaadja a sorozatra jellemző melankolikus hangulatot.

Jól összerakott, látványos, karakterközpontú fantasy – van még kérdés?

The Ancient Magus’ Bride. Japán anime, 23 perc/epizód, 2018. Értékelés: 8/10 raptor.

https://www.youtube.com/watch?v=E0k03OaDDfk

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image