HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Mindenki hős a saját történetében, még a messzi-messzi galaxisban is

1977-ben mutatták be az Egy új reményt (leánykori nevén Csillagok háborúját), amely köré az elmúlt évtizedek alatt egy óriási franchise épült. 2017-ben, a kezdeteket megünnepelendő, kiadtak egy válogatáskötetet, amelynek negyven novellája az akkor pontosan ugyanennyi éves, legelső Star Wars-film egy-egy mellékszereplőjéről szól. A Bizonyos szemszögből című könyvben található szövegek éppen annyira vegyesek és sokszínűek, mint egy Mos Eisley-i kocsma törzsközönsége.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A novellák nagyjából olyan sorrendben követik egymást, ahogyan a bennük bemutatott, a filmből már untig ismert események. Emiatt vannak köztük olyanok, amelyek történetileg átfedik egymást, vagy valamilyen módon összekapcsolódnak. Ugyanakkor alapvetően különálló sztorikról van szó. Egyesek ezek közül önmagukban is megállnák a helyüket, míg másoknak semmi értelme nincs a film ismerete nélkül.

A szövegek stílusa és minősége pedig eléggé változékony.

Vannak egészen kiváló írások olyan remek Star Wars-íróktól, mint John Jackson Miller, Claudia Gray vagy Chuck Wendig, és mellettük több olyan novella is olvasható, ami ugyan nem kiemelkedő, de érdekes adalék a messzi-messzi galaxis világához. De sajnos bekerült a könyvbe néhány semmitmondó és egyenesen idegesítően gagyi szöveg is, amelyek még fanfictionként sem állnák meg a helyüket.

HIRDETÉS

Pedig az alapkoncepció egyébként érdekes. Hiszen ahogy a való életben is érdemes időnként a más cipőjébe képzelni magunkat, ugyanúgy izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy bizony a fiktív történetek mellékszereplőinek is megvan a maguk története, csak éppen azt nem követi a kamera (vagy az író). A Star Warsnak pedig egyébként is egyik legfontosabb jellemzője, hogy rengeteg érdekes kinézetű és öltözetű lényt vonultat fel, amelyek ugyan többnyire a háttérben maradnak, de közben kíváncsivá teszik a nézőt. Nem csoda, hogy annyi könyv jelent meg, amely éppen a filmekben jelentéktelen karakterekről szól. A mostanihoz hasonló novellásköteteket is adtak már ki. Persze azokban csak a legérdekesebb figurák szerepeltek. Nem mintha egy egyébként érdektelennek tűnő szereplőnek ne lehetne nagyon izgalmas háttértörténetet kreálni (jó példa erre Phasma kapitány esete!), de azért ezt a könyvet olvasva is látszik, hogy bizony nem minden karakter tudja megihletni az írókat. Persze talán az sem volt szerencsés döntés, hogy egy-két kipróbált és népszerű szerző helyett annyi különböző személyt bíztak meg az írással.

Ez a könyv egyébként tökéletesen illusztrálja azt, hogyan tud teljesen átértelmeződni egy film az évek során.

Az Egy új remény esetében ez nyilván az azóta készült folytatások és spinofffok miatt van. Már a legelső novella egy olyan jelenettel nyit, amit a Zsivány Egyesben láthattunk. Ez pedig olyasmi, ami nem kerülhetett volna bele a könyvbe, ha akár csak pár évvel korábban írják meg. Egy másik szövegben Obi-Wan egykori mestere szellemével beszélget – csakhogy annak idején, amikor először láttuk az Egy új reményt, akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy Erő-szellemek léteznek, azt meg pláne nem tudtuk, hogy kicsoda Qui-Gon Jin. (Sőt tulajdonképpen már maga a könyv címe is hordoz egy plusz jelentést, amit csak akkor értünk, hogyha ismerjük a film folytatásait.)

Kétfajta rajongó van: aki szeretne minél több részletet megtudni egy-egy kedvenc filmjének fiktív világáról; és aki kifejezetten azt élvezi, ha bizonyos dolgokat nem magyaráznak meg, hanem inkább az ő fantáziájára bíznak. A Lucasfilm már egy jó ideje igyekszik a Star Wars-fanok azon csoportját kiszolgálni, akik az előbbi kategóriába tartoznak. Elég, ha arra gondolunk, az 1977-es film híres kocsmajelenetében megismert teremtmények közül hány tűnt fel A klónok háborúja című sorozatban, és hogy ezek közül többeknek a szülőbolygóját is megismerhettük.

A baj az, hogy ezt a könyvet olvasva olyan érzése támad az embernek, hogy inkább kihasználni, és nem kiszolgálni akarták vele a rajongókat.

Bár vannak benne érdekes háttérinformációk, mégsem ad azért annyira sokat hozzá a filmhez – és a néhány egész érdekes történet ellenére sem lehet azt mondani, hogy összességében megérik ezek a novellák az olvasásukra fordított időt. Ez a leggyengébb könyv, amit azóta kiadtak, hogy a Disney megvette a Lucasfilmet, és bejelentette, hogy minden új regény és képregény része lesz a hivatalos Star Wars-kánonnak. Csak annak érdemes pénzt áldozni rá, aki mindenképpen be akarja szerezni az összes kötetet, aminek valami köze van a messzi-messzi galaxishoz.

5 /10 raptor

Bizonyos szemszögből

From a Certain Point of View

Szerző: Antológia
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2018
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 500

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.