HIRDETÉS

HIRDETÉS

Podcast

Roboraptor Podcast #36 – Doctor Who

A Doctor Who főhőse a legtragikusabb sci-fihős, aki valaha született. Podcast.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Roboraptor Podcast legfrissebb adásában Pavlics Tamással, a Cinestar és a Filmzene.net szerzőjével vállalkoztunk arra, hogy megfejtsük, a Doctor Who sorozat (vagy a magyar keresztségben a Ki vagy, Doki?) minek köszönheti kultstátuszát, miért futhat már több, mint ötven éve, miért tragikus hős a Doktor és miért kis létszámú a magyar rajongótábor. Spoileres adás, az új évadok ismerete szükséges a maximális műélvezethez.

Doctor Who modoros-kisokos:

– A sorozat eredetileg 1963 és 1989 között volt műsoron, 1996-ban tévéfilmet készítettek belőle, 2005-ben pedig sikeresen újraindították, amely az újraszámozást követően a kilencedik évadnál tart.
– A széria főszereplője a Gallifrey bolygóról származó, önmagát Doktornak nevező időlord különböző problémákat old meg időben és térben – angol rendőrségi telefonfülke alakjára fixálódott – TARDIS nevű időgépével, illetve rendszerint csinos női kísérőkkel.
– A Doktor szerepét az eltelt fél évszázad alatt értelemszerűen több színész is játszotta már, ám a szereplőváltás problematikáját a BBC sohasem a James Bond filmek mintájára oldotta meg. Az új Doktor új fizimiskával akkor jelenik meg, ha egy majdnem halálos kimenetelű sérülést szenved, amelyből regenerációs folyamat segítségével épül fel.
– A metódus viszonylag gyors lefolyású, a regenerációt követő trauma következtében pedig külcsínében transzformálódik, és apróbb személyiségváltozáson is keresztülmegy. Emlékei persze mindig megmaradnak, de a különböző színészek különböző attitűdöket is formálnak, így a sorozatban eddig feltűnt 12 Doktor-inkarnáció között volt már mogorva, humoros, csendes, agresszív, komolytalan, arrogáns és szarkasztikus időlord is.

Podcastjaink továbbra is hallgathatók a Mixcloudon és a YouTube-on, jelen adásunk pedig ezen a linken tölthető le.

HIRDETÉS

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.