HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A Star Wars nélkül a NASA szakemberei sem lennének ilyen zseniálisak!

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan őrült tudományos hírrel, ami szegről-végről a Skywalker-sagához kapcsolódott, de azt kevesen gondolnák, hogy ezeknek tényleg van tudományos, vagy éppen a tudományt népszerűsítő jelentőségük. Hogy mikre is gondolunk konkrétan? Hát arra, hogy milyen párhuzamok vonhatóan a NASA és a Star Wars között azon kívül, hogy a Nemzetközi Űrállomás 45. expedícióján résztvevő űrhajósok jedinek öltöztek a tablójukon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Yoda a Holdon él, a csillagromboló a Marson pihen, fénykardot meg a csillagok között is lehet találni

Nagyjából az Ébredő Erő premierjével egy időben publikálták azt a felvételt, amit az égbolton kirajzolódó fénykardról készített a NASA. A Luke Skywalker fegyverére hajazó látványos jelenség persze valójában nem más, mint egy születő csillagból kilövellő szuper-forró anyag.

0105-4x5color.ai

HIRDETÉS

A következő kép, aminek van némi Star Wars-vonatkozása,  az a NASA egyik Hold körül keringő szondájának érdekes felvétele az Icarus-kráterről: ezen a fény-árnyék játéknak köszönhetően úgy tűnik, mintha maga Yoda mester foglalna helyet a Föld égi kísérőjén.

M1124685518LR_stretch_reduced

Ha pedig valaki azt hitte volna, hogy az űrfelvételek csak a jediknek kedveznek, hát az nagyot téved: idén a NASA Curitosity nevű Mars-járója ugyanis egy csillagrombolónak látszó objektumról is lőtt néhány pofás képet a vörös bolygón.

This image was taken by Navcam: Left B (NAV_LEFT_B) onboard NASA's Mars rover Curiosity on Sol 1083 (2015-08-24 00:16:01 UTC). Image Credit: NASA/JPL-CaltechExobolygók egy messzi-messzi galaxisból

Star Wars-rajongók között kevesen vannak, akik gyerekkorukban ne képzelték volna el legalább egyszer, hogy milyen jó lenne élőben is látni a Tatooine-i naplementét. Az ő számukra van egy jó meg egy rossz hírem is: a jó az, hogy nagyon is úgy tűnik, hogy a Luke Skywalker otthonát jelentő égitesthez hasonló bolygók a valóságban is léteznek. A bökkenő csak annyi, hogy ezek a bolygók nem éppen lakhatóak. Például két nap körül kering a 2011-ben felfedezett Kepler-16b, de nem bíztatnánk rá senkit, hogy költözzön oda buckalakónak. Az ok egyszerű: a félig gáznemű bolygó szülőcsillagainak még együttes mérete is jóval kisebb, mint a mi napunké, ezért aztán nem biztosítottak a lakhatóság feltételei, és hasonló a helyzet a Kepler-34b és a Kepler-35b földszerű, ún. exobolygókkal is. Azért mi ne adjuk fel a reményt, főleg azért, mert a NASA egyes szakemberei szerint galaxisunk legtöbb bolygója két csillag körül kering, ráadásul akad köztük megfelelő méretű „szülővel” rendelkező is, melyen az élet kialakulása jóval valószínűbb.

article-0-0F6EDA0200000578-557_634x475

A kráter neve: Vader. Darth Vader.

A Pluto holdja, a Charon lassan feltérképeződik, a különböző felszínformáknak pedig illenék már nevet adni! Ezt a NASA háza táján sem gondolják másként, ezért aztán kreatív ötletekkel rukkoltak elő a szakemberek. Ha eddig talán nem derült volna ki: az űrkutatási hivatalnál sok a sci-fi rajongó, így nem meglepő az sem, hogy többek között a Star Wars-filmek ikonikus karaktereiről neveznének el néhány krátert.

charon-names

Halálosztó csillagok a valóságban

A Birodalom egyik legnagyobb projektje volt a Halálcsillag megépítése, miután az űrkutatással foglalkozó szakemberek között is akadnak olyanok, akiket szintén elgondolkoztat egy ilyesfajta kihívás: vajon tényleg létre lehetne hozni egy ilyen pusztító űrkreálmányt? Egyáltalán mit takarhat valójában a „halálcsillag” fogalma? Ezzek kapcsolatban két dolgot érdemes tisztába tenni. Először is létezik olyan égitest, ami úgy néz ki, mint a filmbéli Halálcsillag, csakhogy ez valójában a Szaturnusz egyik holdja, a Mimas.

converted PNM file

Másrészt egy igazi csillag is viselkedhet pusztítóként, legalábbis erre példa az a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ tudósai által megfigyelt „fehér törpe”, ami a saját bolygóját semmisítette meg. Az égitest ugyanis elkövette azt a hibát, hogy túl közel került központi csillagához, ami viszont a világegyetem legsűrűbb csillagászati objektumai közé tartozik, így a vonzereje is hatalmas, a bolygót szinte darabjaira szaggatta. Ezek után gyorsan megkapta a „Halálcsillag” becenevet.

Közben akadnak NASA-kutatók, akiket foglalkoztat egy hasonló objektum megépítésének lehetősége is. Brian Muirhead vezető mérnök például arról elmélkedett, hogy mekkora botorság is volt a Birodalom részéről kirobbantani darabokat más bolygókból ahhoz, hogy legyen alapanyag a pusztító álégitest megalkotásához, miközben elég lett volna egyetlen aszteroidára alapozni az egészet. Hiszen egy kisbolygón található fém, víz és mindenféle szerves anyag, ami csak egy Halálcsillag létrehozásához kellhet. Aki Halálcsillagot akar, az tehát jobb, ha ezt a receptet követi!

A NASA is ezeket a droidokat keresi

Brett Kennedy robotikával foglalkozó szakember azt vizsgálta, vajon mennyi esélye lehet annak, hogy a Star Wars fő droidjait a valóságban is életre keltsük. Szerinte R2D2-ért és C-3PO-ért már nem kell messzire menni, hiszen a Nemzetközi Űrállomás már most rendelkezik egy R2-hoz hasonló, Robonaut 2 névre keresztelt szerelő robottal. A gép feladata, hogy olyan küldetéseket teljesítsen, melyeknek elvégzése egy ember számára túl kockázatos lenne. A robot további Star Wars-vonatkozású jellegzetessége, hogy egy korábbi verziójának fejrésze kísértetiesen hasonlított Boba Fett maszkjára.

 

14502707673229

Ennyit mindenki kedvenc centrifugájáról – de mi a helyzet 3PO-val? Hozzá hasonló droidot ugyan még nem látunk az utcákon császkálni, azonban számos tulajdonságát máris megvalósították az utóbbi években: 3PO tolmácsként is funkcionál, nekünk pedig ott a Google-fordító! Igaz, hogy nem arany, nem merev és egy kicsit sem sznob – de tudásában vetekszik Anakin droidjával!

A Nasa egyik szakértője az új rész, az Ébredő Erőben felbukkanó BB-8 kapcsán is nyilatkozott. Kennedy ugyan úgy látja, hogy jelenleg lehetetlen kivitelezni egy olyan működéssel és képességekkel bíró droidot, mint a kis „gömbvillám”,  nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben okoz még meglepetéseket a tudomány, miután a legtöbb NASA-kutatóban valahol mélyen ott bújik a Star Wars-fanboy, akik meg akarják hódítani az űrt, és be akarják bizonyítani, hogy valahol, valamilyen formában igenis létezik egy Tatooine vagy éppen egy Alderaan – és talán egy nem is olyan messzi galaxisban…

Képek forrása: NASA