HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Bemutatjuk Az éhezők viadala-széria legmenőbb gönceit

Az éhezők viadala-széria záró akkordjának tiszteletére a filmekben szereplő ruhakölteményeket idézzük fel. Kiderül az is, hogy egy-egy darabbal nem csak a dizájner göncökre éhesek vágyait csillapíthatnánk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Katniss Everdeen, a Kiválasztott millió hacukájáról könyvet írhatnék, de azt itt és most nem lehet. Szóval mazsolázni kellett. Kicsit megkönnyítette a dolgot a tény, miszerint a négy film közül csak a második etap, a Futótűz tervezője döntött úgy, hogy inkább stylist lesz, mint kosztümdizájner. Így aztán olyan kollekciót sikerült felvonultatnia, amit a divatszakma krémjének neve (is) fémjelez. Ha műalkotásnak is beillő ruhakölteményeket akarunk látni, akkor tehát arrafelé érdemes keresgélni.

Szó se róla, az első részért felelős Judianna Makovsky is odatette magát Katniss első tűzről pattant, CGI-effektekkel megspékelt ruhájával. Nézzék csak!

katnisss-interview-dress
Lionsgate

És nem mehetünk el kép nélkül amellett sem, hogy Kurt and Barték milyen fasza kis harci cuccot rittyentettek Jennifer Lawrence-nek az utolsó két felvonásra – többek között a japán szamurájoktól és a II. világháború idején jellemző női szerelésektől megihletve. Tessenek csak megcsodálni!

HIRDETÉS

Kurt+and+Bart+MJ+Suit
Lionsgate

Na, de a nagy király mégiscsak a már említett Trish Summerville, aki olyan tervezőktől és divatcégektől kunyerált össze támogatást, ihletet és konkrét göncöket, hogy az ebben a világban kicsit is jártas népek összepisiljék magukat a gyönyörtől. Nem is hergelem tovább az Olvasót – nézzük meg most már tényleg, hogy a Futótűzben felvonultatott huszonsokféle dizájnercucc közül melyek voltak a legek!

A tűzről pattant menyasszony-szerelés

Az indonéz Tex Saverio tervező munkája a fidres-fodros habos-babos tüll- és tolltenger, amiben Jennifer Lawrence Katnisséből hattyú lesz. Valóságos szimbolika-áradatot kap az ember lánya a képébe, ha rápillant: a Swarowski-kristályokkal díszített rács a lángokat, a lézerrel vágott tollak és a légiességet kölcsönző organza- és chiffon-hullámok a madár, vagyis a fecsegő poszáta-motívumot követik. És ugye miből lesz a cserebogár: miután a CGI-lángok leégetik ezt a göncöt, egy egyszerű szabású, csupán némi festéssel díszített hacuka marad hősnőnkön – akit legalább annyira sokkolhat a hattyúból rút kiskacsává avanzsálás, mint minket. Bakker, mégiscsak egy SAVERIO-DARABRÓL volt szó!!!

ID_D30_12018.dng
Lionsgate

Hogy érezzük a dolog súlyát: egy Saverio-menyasszonyi ruha körülbelül 420 000 Ft-nál kezdődik. Ebből a pénzből ma Magyarországon több mint 950 gyerek lakna jól. (Az állam ugyanis átlagosan 440 Forintot szán egy iskolás napi étkeztetésére.)

A pillangókisasszony

Katniss Everdeennél talán csak egyetlen karaktert irigyelhet jobban a mezei divatrajongó, ez pedig Effie Trinket. A karakter öltöztetéséhez Summerville-nek a világ egyik vezető divatcégét sikerült megnyernie. A 2010-ben elhalálozott, máig legendás brit tervező, Alexander McQueen ruháit csodálhatjuk meg az Elizabeth Banks által alakított karakteren. A fodros habcsókok mellett a legkülönlegesebb az a ruha, amit több mint 10 000 királylepkének megfestett tollal díszítettek. Ez a kosztüm olyannyira értékes, hogy a divatház csak a legszigorúbb feltételek mellett adta kölcsön a forgatáshoz. Banks ebben a cuccban például le sem ülhetett…

25-hunger-games-7.w750.h560.2x
Lionsgate

De hát kár is ezen csodálkozni, hiszen egy McQueen-ruha ára 500 000 és 2 500 000 forint között mozog. Ennyiből állambácsi jóvoltából 1130-5680 magyar gyerek kapna ebédet naponta.

Edzeni is csak stílusosan lehet

Ha azt hittük, a két főbb női szereplővel ki is pipálhatjuk a divatot, akkor nagyon tévedünk! Bizony vannak olyan cégek, amelyek nem csak azt tartják szem előtt, hogy egy fitness-szerelés kényelmes legyen és minél könnyebb, minél szabadabb mozgást biztosítson. A londoni Lucas Hugh-márka a trendiségre is utazik: topjaik, cicanadrágjaik és melegítőik az edzőtermek Gucci-darabjai. Nem véletlen, hogy Katniss és Peeta is ezeket viselik a Futótűzben amikor az Arénába való visszatérésre készülnek.

MTIwOTM1MTI1MjkzOTE0MDAy
Lionsgate

A divatot persze a konditeremben sem adják ingyen: egy teljes Lucas Hugh-szett ára 320 000 forint körül mozog. A magyar menzákon ebből a pénzből több mint 720 gyereket tudnánk megetetni naponta.

Egy úr a zűrből

Mert ugye Peeta nem éppen az a nyugis alak. Mondjuk ki: ő valójában egy lúzer. Egy nagyon rendes lúzer, ami azt illeti – de akivel az élet rendszeresen kitol, hát azzal biztosan nem cserélne senki sem. Kivéve azokat a pasikat, akik szeretnek elegánsak lenni és dizájner cuccokban villogni. Merthogy Peeta, illetve az őt alakító Josh Hutcherson is kapott némi muníciót egy sokat méltatott divatdiktátortól. Katniss Saverio-ruhája mellé ő a férfidivat egyik legelismertebb tervezőjétől, Juun J-től kapott öltönyt. Egy ilyen jól szabott ruhadarab pedig minden hapsit vonzóvá tesz.

tumblr_mvrh1scdtz1r9i187o1_1280
Lionsgate

Peeta sármjának az ára, a Juun J-darabok átlagában mérve, körülbelül 600 000 forint. Ez az összeg pedig több mint 1300 gyerek napi étkezését fedezné.

Így a végére most már tehát látjuk: ebben a filmszériában még a ruhák is fenomenálisak voltak. De sok jóság akadt még itt. Katniss ugye egy elég fasza csaj, akire egy fél kontinens rábízná az életét. A látványos akciójelenetek a legjobb multiplex-élményt kínálják a nézőknek, és a romantikus lelkűek kicsi szíve is meg van érintve, mert ugye látunk sok szép tesós-családos-ölelgetős snittet meg egy jó kis szerelmi háromszöget.

De mi lesz a valóságszaggal? Azt ki fogja megérezni? Ki fog elgondolkozni azon, hogy a mi világunk mindig is ugyanazokra az alapokra épült, és mindig ugyanazokon a lábakon fog állni? Kiben fogan meg a gondolat, hogy a szabadság és az igazság talán mindig csak eszmények, illúziók maradnak, de sosem válhatnak valósággá? Hinni fog még valaki abban, hogy az lehet az igazi társ, aki nem a tükörképedet mutatja? És kinek jut majd eszébe, hogy a csillogó felszínességgel kezdeni kellene valamit, mert nem az az igazi érték?

Nekem mondjuk eszembe jutott, milliónyi más dologgal együtt, mikor végigolvastam Susan Collins regénytrilógiáját és miután megnéztem Az éhezők viadala-filmeket. Az én nyakamban most ott lóg a nyaklánc, aminek a medálja egy fecsegő poszáta. Az ára nagyjából 2500 forint. Ha nem veszem meg, öt gyereket biztosan meghívhattam volna ebédelni.

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!