HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Budapest novemberben: Gordon Zsigmond most fekete-fehér képkockákon fújja a cigifüstöt – kritika

Kondor Vilmos Bűnös Budapest ciklusának záró kötete alapján képregény feldolgozás készült. Eredetileg hat magyar író regényét szerette volna adaptálni egy magyar produkciós iroda, ám ismeretlen okok miatt a projekt végül nem valósult meg. Kondor Vilmosnak hála nem kallódott el az ő regényéből készült adaptáció és Kalászi Benjámin rajzaival tavaly ősszel nyomtatásban is megjelent a Budapest novemberben képregény. Ajánló.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bár Kondor Vilmosról nemrég alternatív történelmi regénye kapcsán beszélt a geekoszféra, legismertebb regényciklusa még mindig a Bűnös Budapest. A hét kötet az 1920-as évektől 1956-ig követi az Est bűnügyi riportere, Gordon Zsigmond gyilkossági ügyeit és fővárosunk történetét.

A két világháború közti Magyarországon a riporterek még aktívan szerepet vállaltak egy-egy bűnügy felderítésében. A várost és az adott környék erőviszonyait jól ismerő újságírók kapcsolataikon keresztül értékes információkhoz jutottak, arról nem is beszélve, hogy sokszor az emberek nekik jobban megnyíltak, mint a rendőröknek. Gordon Zsigmond karaktere ezért különleges; újságíróként igyekszik egyfajta objektív igazságot képviselni. A belvárosi gengsztereket és rendőröket is egyaránt jól ismeri. A bűnügyek felderítése során viszont a saját igazságérzetét és szabályait követi. A riporter emlékezetes, hús-vér és sokszor nehezen kedvelhető karakter bulldogként lohol az igazság után, kitartó, okos és fáradhatatlan. A nyomozás sikere érdekében viszont képes szerelmét is faképnél hagyni, makacs és nehezen köt kompromisszumot.

Gordon mellett a könyvek másik főszereplője maga Budapest.

Az író a korabeli kultúra, zenei élet és az egyes társadalmi rétegek mindennapjainak bemutatására is hangsúlyt fektet. Utóbbi megmutatkozik abban, hogy Kondor alapos kutatómunkát végzett a két világháború közti Budapest építészetéről, kultúrájáról, társadalmáról. A főhőssel együtt járjuk be a korabeli Budapest macskaköves utcáit, mulatóit, kávézóit és elegáns villáit. A sorozat népszerűségét mutatja, hogy a Budapest noir c. regényből 2017-ben film is készült Gárdos Éva rendezésében, Kolovratnik Krisztián főszereplésével.

HIRDETÉS

A sikeres krimisorozat a Budapest novemberben kötettel zárult le. Ekkor 1956 őszén járunk, Gordon Zsigmond immár Bécsben éli a mindennapjait, ám egy családját érintő rejtély miatt párjával, Krisztinával Budapestre utazik. Közben kitör a forradalom, és Gordon ismét az események középpontjába csöppen. Az utcai harcok, lövöldözések közepette nevelt lánya után nyomoz és utoljára szembenéz nemezisével is, Wayand Tiborral.

Rendhagyó módon a Budapest novemberben regényből készült a tavaly megjelent képregény. Az eredeti sztorihoz képest a képregény egy főbb szálat emel ki, ez pedig az 1956-os forradalom mellett a Gordon és Wayand közti végső leszámolás. Az adaptáció központi témája – az eredeti adaptációs elképzelés szerint – a regény Köztársaság téri jelenete, mivel az önálló sztoriként is megállta a helyét. A krimi szál és a nyomozás viszont teljesen kimaradt. Nem volt elég terjedelem ahhoz, hogy az író a képregény kockákon jól kibontsa a nyomozást. A Budapest novemberben regényben pedig egyébként is, nem a Gordont érintő rejtélyen van igazán a hangsúly, hanem a forradalmon és az az előtti feszült hangulaton.

A képregény a forradalmat ragadja ki inkább a kötetből és a sztori második felét meséli el, egészen a történet lezárásáig. A Wayanddal való konfliktusra, és a forradalomban a riporterek szerepére koncentrál. Immár nem a bűnügyeket deríti fel Gordon és párja, Krisztina, hanem a forradalom eseményeiről tudósítanak, és kollégáikkal összefogva igyekeznek a Nyugatot felrázni. Az első képkockák rögtön belecsapnak az események sűrűjébe, és egy feszült pillanattal indít a sztori. Akik nem ismernék az előzményeket, azok számára a képregény röviden felvázolja az újságíró és a minden rendszert kiszolgáló, korrupt rendőr kapcsolatát is, és a korábbi regények történetébe is bepillantást nyerhetünk. Nagy vonalakban meséli el a képregény a főhős korábbi ügyeit, emiatt azok számára, akik nem olvasták az előzményeket, az adaptáció enyhén spoileres lehet.

Kicsit hektikus a folytonos időbeli ugrálás és az utalások, de a sztori így is érthető és kerek egészt alkot.

Az viszont a képregény történetéből is egyértelmű, hogy bár Gordon kiábrándult a magyarországi politikából, és a kommunista rendszerből, mégsem veszti el teljesen a reményt az újrakezdésben és a változásban. Az író sem a regényben, sem a képregényben nem varrja el a szálakat teljesen, és a főhős sorsa is bizonytalan marad (habár az író tett erre utalást egy későbbi regényében).

Mivel ez Gordon Zsigmond utolsó története, a regényfolyam iránt érdeklődőknek inkább valamelyik korábbi kötetet ajánlanám, a Budapest novemberben képregényt pedig inkább a rajongóknak. A képregény remek kivonata a regény egyik fő szálának, de inkább amolyan vizuális kiegészítés. A rajongók számára viszont nagy élmény látni, hogy Kondor remek történetei és karakterei egy másik médiumban, immár rajzokon is megjelennek. Emellett pedig izgalmas forgatni a képregényt és felfedezni, hogyan képzeli el Benjámin Gordont, Krisztinát, és Wayandot. Gordon Zsigmond alakja egyébként – nem tudom, szándékosan-e – egészen hasonlít Kolovratnik Krisztiánra, aki az újságírót személyesítette meg a Budapest noirban. A főszereplők alakjai alaposan kidolgozottak, Gordon igazi noir nyomozó a kalappal, cigivel, borostával.

A szöveg helyett most a rajzok adják át a Kondorra jellemző feszült, borongós hangulatot. Ehhez jól passzolnak Kalászi Benjámin fekete-fehér rajzai. Nem mellesleg Kondornak és Kalászinak is ez volt az első képregényes munkája. Kalászi Benjámin illusztrálással és animációk készítésével foglalkozik, az Airplan produkciós iroda alapítója, ahol animációkat készítenek reklámfilmekhez, de film vagy sorozat intrókhoz is. Animátori múltja erősen visszaköszön a képregény oldalain is, ugyanis stílusában a sötétebb, régivágású noiros animációs sorozatokat idézi.

A képregény története pörgős, akciódús és feszült. A rajzok és képi világ hangulatos, összességében remek kedvcsináló a regényhez. Aki pedig a teljes történetre kíváncsi, vagy akit érdekelne egy izgalmas, magyar történelmi krimi, azoknak jó szívvel ajánlom a regényt, sőt a teljes Bűnös Budapest regénysorozatot.

9 /10 forradalmár raptor

Budapest novemberben

Szerző: Kondor Vilmos
Műfaj: krimi
Kiadás: Nero Blanco Comix, 2022
Rajzoló: Kalászi Benjámin
Oldalszám: 32

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.